Tredu aloittaa uuden koulutuslinjan Ylöjärvellä – ”ammattilaisista huutava pula”

Koneet kuntoon Valossa

Elovainiolla voi ensi syksystä lähtien opiskella todelliseksi konealan moniosaajaksi. Ammattiopisto Tredun uunituoreen Metsäkoneasentajan ammattitutkinnon odotetaan houkuttelevan Ylöjärvelle jopa satoja nuoria mekaniikan taitajia.
– Tutkinto antaa mahdollisuuden korjata ja huoltaa mitä tahansa raskaita työkoneita. Samanlaista opintokokonaisuutta ei ole tarjolla missään muualla Suomessa, koulutusalajohtaja Jari Rauhala hehkuttaa.
– Tämän alan ammattilaisista on nyt huutava pula. Uskon, että meiltä valmistuvista opiskelijoista käydään yritysten kesken jopa kilpailua, hän täräyttää.
Koulutuskeskus Valon nurkilla näkyy ensi syksystä lähtien muun muassa tällaisia koneita. Tredun uusi Metsäkoneasentajan ammattitutkinto kouluttaa Ylöjärvellä opiskelevista nuorista raskaiden työkoneiden korjauksen ja huollon ammattilaisia. (Arkistokuva: Risto Koivuniemi)

Koulutuskeskus Valon nurkilla näkyy ensi syksystä lähtien muun muassa tällaisia koneita. Tredun uusi Metsäkoneasentajan ammattitutkinto kouluttaa Ylöjärvellä opiskelevista nuorista raskaiden työkoneiden korjauksen ja huollon ammattilaisia. (Arkistokuva: Risto Koivuniemi)

Edellinen väite voi kuulostaa kovalta, mutta sille löytyy yllättävän vankka pohja. Suomen suosituimman työnhakusivuston mol.fin avoimien työpaikkojen listalla oli tämän viikon alussa useita kymmeniä raskaiden koneiden asentajan pestiä.
Tässä on ala, jolla ei talouden taantuma liialti näy.
– Raskaat työkoneet maksavat aina useita satoja tuhansia euroa. Ne ovat niin kalliita, että uusia ei hankita ennen kuin on pakko, Tredun logistiikka- ja metsäopetuksesta vastaava Rauhala sanoo.
– Oikeastaan koulutusohjelmamme nimi onkin hieman harhaanjohtava. Kyseessä on siis liikkuvien työkoneiden asentajan koulutus, hän tarkentaa.
Tällä hetkellä metsäkoneasentajaksi voi opiskella lähinnä Itä-Suomessa. Pohjois-Karjalan Valtimolla ja Pohjois-Savon Juankoskella sijaitsevien ammattikoulujen lisäksi tutkintoon johtavaa nuorten koulutusta on tarjonnut Lapin ammattiopisto Rovaniemellä. Viimeksi mainittu on Rauhalan mukaan kuitenkin pistämässä koulutusohjelmansa pillejä pussiin.
– Ja kahta ensiksi mainittua ei voi verrata täällä Tredussa alkavaan koulutukseen. Me koulutamme moniosaajia, koska se on tätä päivää. Asentajatutkintojemme nimet ovat samat mutta sisällöt aivan erilaiset, hän selvittää.
– Kaikkien isojen työkoneiden tekniikat ovat perusteiltaan hyvin samankaltaisia. Alan työpaikkoja on nykyään laidasta laitaan.

”Kehätien varsi täynnä työnantajia”

Tredun koulutusalajohtajat Kyösti Lehtonen (vas.) ja Jari Rauhala odottavat jo uuden tutkintolinjan starttia. Tilat opiskelijoille ovat Valossa valmiiksi katsottuina. – Oppilaat tosin vierailevat säännöllisesti muissakin Tredun yksiköissä, miehet sanovat.

Tredun koulutusalajohtajat Kyösti Lehtonen (vas.) ja Jari Rauhala odottavat jo uuden tutkintolinjan starttia. Tilat opiskelijoille ovat Valossa valmiiksi katsottuina. – Oppilaat tosin vierailevat säännöllisesti muissakin Tredun yksiköissä, miehet sanovat.

Rauhalan mukaan metsäkoneasentajakoulutuksen aloittamista on valmisteltu Tredussa jo monta vuotta. Aloite keskustelujen käynnistämiseen tuli paikallisilta yrittäjiltä.
– Asian ymmärtää, kun lähtee ajamaan läntistä kehätietä kohti Pirkkalaa. Erilaisia koneyrityksiä on sen varrella todella tiheään, Rauhala kertoo.
Tredun tekniikan alan koulutuksen johtaja Kyösti Lehtonen on kollegansa kanssa samoilla linjoilla. Lehtosen mukaan ammattiopiston eri yksiköt pyrkivät tekemään koulutuksen aikana mahdollisimman paljon yhteistyötä.
Uuden koulutusohjelman päätyminen juuri Ylöjärvelle on opettajakaksikon mukaan monen asian summa.
– Kuten sanottua, alan firmat ovat Valoa lähellä. Sen lisäksi matka muihin Tredun yksiköihin on täältä niin ikään pieni, Lehtonen sanoo.
– Niin, meillähän on ollut jo pitkään metsäalan koulutusta Kurussa… Mutta tämän halusimme tuoda mieluiten Ylöjärvelle. Pääsyinä olivat helppo saavutettavuus ja se, että täällä oli valmiiksi hyvin tilaa, Rauhala komppaa.
Alkuvaiheessa Valon metsäkoneasentajalinjalle otetaan kaikkiaan 18 opiskelijaa. Vuosikurssien karttuessa opiskelijoiden kokonaismäärä Ylöjärvellä luonnollisesti kasvaa.
– Koulutus on ylioppilaspohjainen, eli suoraan peruskoulusta koulutusohjelmaan ei ole asiaa. Myös ajokortti on välttämätön, Lehtonen ja Rauhala painottavat.

Tila riittää – ainakin toistaiseksi

Ylöjärven lukion rehtori Jarkko Tuomennoro paljasti elokuussa Ylöjärven Uutisille, että Koulutuskeskus Valon laajentamisesta on käyty jo alustavia keskusteluja. Vaikka rakennuskompleksi on vain kaksi vuotta vanha, alkavat tilat lukion puolella käydä rehtorin mukaan pikkuhiljaa jo vähiin.
Tredulla vastaavia ongelmia ei ainakaan toistaiseksi ole. Ammattiopiston yksikköjohtaja Satu Kaakkomäen mukaan metsäkoneasentajaoppilaat mahtuvat Pallotien päähän mainiosti.
– Heidän on tarkoitus opiskella samoissa tiloissa kuin muidenkin kone- ja metallialan opiskelijoiden. Pääasiassa asentajat ovat koulupäivinään halleissa, missä tilaa riittää hyvin, hän vakuuttaa.
Kaakkomäki muistuttaa, että metsäkoneasentajien koulutukseen kuuluu olennaisena osana myös Valon ulkopuolella tehtävä harjoittelu. Siksikään yksikköjohtaja ei ole uusien tulijoiden sijoittamisesta huolissaan.
– On kuitenkin pakko myöntää, että teorialuokat ovat jo meilläkin olleet silloin tällöin kortilla. Lukion kasvu on heijastunut tässä mielessä myös Tredun puolelle, Kaakkomäki kertoo.
– Mutta ainakin toistaiseksi olemme pärjänneet Valossa loistavasti. Yhteiselo on onnistunut hyvin, yksikköjohtaja kiittelee.

Metsäkoneasentaja

Työnkuva: puunkorjuukoneiden ja muiden raskaskoneiden korjaus sekä huolto
Osaamisvaatimukset: raskaskoneiden teknisen rakenteen tuntemus, vianetsintä- ja -korjaustaidot sekä koneiden tietojärjestelmien hallinta
Työnimikkeet: metsäkoneasentaja, huoltoneuvoja, raskaskoneasentaja, hydrauliikka-asentaja ja varaosamyyjä
Palkkaus: asennustöissä metsäalan TESin palkkaluokka III (kokemuksesta riippuen 12,15–14,22 e/tunti)

Lähteet: tredu.fi ja puuliitto.fi

Kurun metsäkoulu jaksaa porskuttaa

Tampereen ammattiopisto Tredun Metsätien toimipiste – tuttavallisemmin Kurun metsäkoulu – on eräs Suomen perinteikkäimmistä metsäalan oppilaitoksista. Paikan päällä jo vuosikymmeniä opetushommissa viihtyneen Jari Rauhalan mukaan opinahjo elää nyt historiansa kenties suosituinta aikaa.
– Hakijamäärät ovat olleet viime vuosina kasvamaan päin. Tällä hetkellä Kurussa opiskelee noin 120 nuorta. Se on nelisenkymmentä enemmän kuin kolme vuotta sitten, Rauhala kertoo ylpeänä.
Nykyään Kurussa voi opiskella kaikkiaan neljään eri ammattiin. Tutkintoja on tarjolla metsäkoneenkuljettajan, metsurin, yhdistelmäajoneuvonkuljettajan ja eräoppaan ammatteihin.
– Linjat ovat säilyneet aika lailla muuttumattomina. Puutavara-autonkuljettajan ammattitutkinto siirrettiin taannoin osaksi logistiikan perustutkintoa, minkä vuoksi sen nimi muuttui. Päätös oli hyvä, sillä se myös vapautti tilaa muille metsäalan opiskelijoille, Rauhala tietää.
Juuri nyt Kurun metsäkoulu käy pitkäaikaisen opettajan mukaan ehdottomasti täysillä kierroksilla. Perinteikäs koulu vetää niin paljon oppilaita, että se natisee jo liitoksistaan. 120 opiskelijan lisäksi Metsätiellä häärää päivittäin lähes 40 työntekijää.
– Olemme varmaan Suomen viimeinen tämän alan koulu, joka sijaitsee näin syrjässä. Mutta mikäs on Kurussa ollessa, kun opiskelijatkin tuntuvat tykkäävän, Rauhala naurahtaa.
– En usko, että metsäoppilaitosta siirretään Kurusta pois tulevaisuudessakaan. Puhetta moisesta on vuosien mittaan joskus ollut, mutta koskaan sitä ei ole nähty järkeväksi siirroksi, opettaja vakuuttaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?