Some voi aiheuttaa nuorille henkistä pahoinvointia, mutta keinoja auttamiseen löytyy

Ville MäkinenViime aikoina – ja varsinkin viime päivinä surullisten uutisten myötä – on Suomessa noussut entistä enemmän esiin huoli nuorten henkisestä pahoinvoinnista. Asiasta ei voi oikeastaan keskustella liikaa, ja kaikki tilannetta edesauttavat toimet ovat enemmän kuin tarpeen.

Varsinkin sosiaalinen media on tuonut aiheeseen aivan uuden ulottuvuuden. On hurjia somehaasteista, on somekiusaamista, on kasvavia suoritus- ja ulkonäköpaineita ja niin edelleen. Nuorten silmien eteen välähtelee kännykän ruudulta jatkuvasti sisältöä, jota ei ole aina helppo suodattaa.

Paikallislehtikin on yrittänyt tehdä asian hyväksi oman osuutensa. Vuonna 2018 Nuoria Somettaa -tapahtuma syntyi tämän auttamisajatuksen pohjalta. Lehti halusi tapahtuman avulla nostaa esiin paitsi somen hyviä puolia, etenkin siihen liittyviä ongelmia ja haasteita. Lehden toimitus on muun muassa aiemmin tehnyt tapahtuman yhteydessä koulukiertueita ja kertonut vastuullisesta journalismista.

Historian viides Nuoria Somettaa -tapahtuma järjestetään tänään Koulutuskeskus Valossa. Odotettavissa on, että jälleen sadat nuoret saadaan paitsi viettämään kivaa aikaa esitysten ja toiminnan parissa myös kuulemaan somen käytöstä.

Ylöjärven nuorisopalveluiden jalkautuvat työparit liikkuvat Nuoria Somettaa -tapahtumassa kohdaten nuoria. Käytössä on myös Somen vaarat -pelikorttipakka, josta nuori voi kohdatessa nostaa kortin ja yhdessä ohjaajan kanssa pohtia aihetta. Lisäksi tapahtumassa on someseinä, johon nuoret voivat kirjoittaa ajatuksiaan sosiaalisesta mediasta.

Toivottavasti myös muun muassa kodeissa ja kouluissa puhutaan yhä enemmän sosiaalisen median oikeanlaisesta käytöstä.