Nimet lauluissa: Limperin muori, Antti ja Hilma – tuskin sukua toisilleen

Kolumnin kirjoittaja on ylöjärveläinen sanoittaja, runoilija ja kirjailija
Pidin tässä jokin aika sitten kirjoittajapiiriä. Keskustellessamme piirissä laulujen aiheista niin pari osallistujaa kysyi, miksi lauluissa esiintyy niin usein henkilön etunimiä, mutta ei juuri koskaan sukunimiä?

Pohdimme asiaa hetken aikaa yhdessä, mutta mitään tyhjentävää vastausta emme löytäneet. Kirjoittajapiirin päätyttyä pyörittelin tuota kysymystä vielä kotimatkan ajan mielessäni.

Lauluissa, kuuluvat ne sitten ihan mihin genreen tahansa, esiintyy valtava määrä ihmisten etunimiä. Lauluissa esiintyvät naisten nimet voittavat toki huikealla määrällä miesten nimet. Tekevätkö lauluissa esiintyvät etunimet sitten lauluista jotenkin helpommin lähestyttäviä, omakohtaisempia tai jotenkin helpommin omaksuttavia?

Monet laulut on nimetty juuri naisen nimen mukaan: Doris, Marilyn, Kersantti Karoliina, Tarja, Pamela ja niin edelleen. Miehen nimellä varustettuja laulujakin toki löytyy. Ja naisen nimisiä tangoja on tehty aivan lukematon määrä. Miehen nimellä olevia tangoja ei ihan heti tule mieleen. Miltähän kuulostaisi esimerkikisi joku Osmo tai Auvo -tango ?

Sukunimiä on käytetty lauluissa selvästi paljon vähemmän. Vainion Juha upotti jonkin verran kavereidensa sukunimiä laulujensa aiheeksi, joista tunnetuimpia varmaan ovat Vanha salakuljettaja Laitinen ja Vanhojen poikien viiksekkäiden Miikkulainen. Itse en ole juurikaan tekemiini lauluihini sukunimiä laittanut. Ja syynä siihen on tietenkin se, että en tee lauluja itselleni, itseni esitettäviksi.

Minua alkoi kuitenkin kiinnostaa lauluissa yksi eniten esiintyvistä sukunimistä: Limperi. Laulussa Limperin muori humppaa, Fredi etsii laulussaan Kolmatta linjaa takaisin Limperin Anttia ja Lavin Veikko laulaa upeassa laulussaan Limperin Hilmasta. Miksi juuri Limperi nimeä käytetään niin monesti? Eihän Limperin sukunimeä edes löydy sukunimiluettelosta. Mistä siis lauluntekijöiden kiinnostus juuri Limperiin? Eihän se ole oikeastaan ihan perisuomalainen nimikään.

Miksi Junnu ei kirjoittanut Kolmanteen linjaan Korhosen Antista tai Lavin Veikko Saarisen Hilmasta? Eipä ole enää hengissä Lavi eikä Vainio, joten asiaan ei sitä kautta saada selvyyttä. Limperi lienee ”väännetty” juuri sukunimestä Lindberg. Suomenruotsalaisten keskuudessa Lindberg on ollut yleisempien sukunimien joukossa. Sukunimien yleisyyslistalla Lindberg on kuitenkin vasta sijalla 176. Lieneekö Limperi sitten sukunimenä laulussa jotenkin mystisempi kuin vaikka Lahtinen? Enpä tiedä.

Arvoitus jää selvittämättä, mutta onneksi nuo laulut tehtiin, vaikka sitten tuolla Limperin nimellä. Nyt meille on lauluissa Limperin muori, Antti ja Hilma. Tuskin ovat kuitenkaan sukua toisilleen.