Ei mikään multasormi…

Ville MäkinenAurinko lämmittää vihdoin loppumattomalta tuntuneen talven jälkeen. Samalla vihreys lisääntyy, kuokat ja haravat kaivetaan varastoista ja multapussit avautuvat puutarhoissa.

Yllekirjoittanut ei ymmärrä puutarhanhoidosta juuri mitään. Nurmikon osaan leikata ja aidan rakentaa, mutta multasormeksi minua ei voi mitenkään kutsua. Olen toki monesti seurannut ihaillen vierestä, miten monet saavat puutarhansa kukoistamaan.

Olenkin vankasti sitä mieltä, että hyvin hoidettu puutarha voi tarjota monenlaista iloa ja hyötyä myös niille, jotka eivät itse osaa hoitaa sitä. Silti olisi hienoa, jos itsekin osaisi edes vähän enemmän.

Voisi aloittaa tutustumalla omaan pihaan ja sen olosuhteisiin, kuten aurinkoon, varjoon ja maaperään. Sitten voisi harkita, mitkä kasvit sopivat parhaiten juuri oman pihan olosuhteisiin. Voisi valita helposti hoidettavia kasveja, jotka eivät vaadi paljon huolenpitoa.

Alkuun voisi päästä esimerkiksi istuttamalla muutaman kukkasipulin tai yrtin ruukkuun tai laatikkoon.

Voisikohan tästä kaikesta jopa nauttia? Koko prosessi saattaisi vieläpä tarjota rentoutumista ja stressin lievitystä. Lopettaisinko siis jossittelun ja kävisin ostamassa multaa…

No ihan ensimmäiseksi kannattaa lukea tämän lehden teemasivut. Niistäkin saattaa saada innostuksen siemenen.