Hallitus hyväksyi nollatuntisopimusten väärinkäytön

Hallituksen puoliväliriihi on ohi. Yksittäisiä valonpilkahduksia nähtiin, kuten päivähoidon maksujen alentaminen. Kokonaisuus on kuitenkin tuttua porvarihallitusta eli pienituloisten moukarointia.
Komiikkaa oli myös tarjolla. Sen tarjosi Timo Soini, kun hän julisti hallituksen luoneen pelisäännöt nollatuntisopimuksille. Tätä työsopimusta ei työlainsäädäntömme tuntenut ennen puoliväliriiheä. Nollatuntityöntekijä on työmarkkinoilla kaikista heikoimmassa asemassa, ja monesti tähän työsuhteeseen kuuluu heikommat työsuhteen edut sekä tavallista alempi palkkaus. Toimeentulo-ongelmat ovat hyvin yleisiä.
Koomiseksi hallituksen ilmoituksen tekee se, että todellisuudessa nollatuntityöntekijöiden asemaan ei tule muutoksia. Hallitus toimillaan laillisti nollatuntisopimusten käytön, kun tavoitteena niin ay-liikkeellä kuin Operaatio Vakiduuni -kampanjalla on ollut kieltää niiden väärinkäyttö.
Hallituksen esityksen mukaan työnantajan tulisi antaa tieto vaihtelevan työajan taustalla olevista syistä sekä arvio tarjottavan työn määrästä. Kaikki ymmärtävät, että arvio on vain arvio, joka ei johda sen kummempiin toimenpiteisiin. Väärä arvio ei johda sanktioihin, eikä kukaan valvo arvion toteutumista. Uutta arviota tehdessä osapuolilla on mahdollisuus neuvotella uuden arvion tarpeesta. Työntekijä on neuvotteluasemassa aina heikompi osapuoli, ja monesti asiaan vaikuttaminen on työntekijän kannalta mahdotonta.
Sairausajan palkkaa hallitus esittää suurena uudistuksena. Kolmikantainen työryhmä on päässyt yksimieliseen kantaan asiassa ennen hallituksen puoliväliriiheä. Työryhmä on esittänyt parantavia elementtejä nykytilaan, kuten sen, miten sairausajan palkka ja irtisanomisajan palkka määritellään vaihtelevan työajan sopimuksissa. Nämä puuttuvat hallituksen esityksestä. Ylipäätään tällä ei ratkaista nollatuntisopimusten käyttöön liittyviä ongelmia vaan hoidetaan ongelman oireita.
Hallitus pohti, että esitys vähentää kilpailutilanteita vääristäviä ongelmia. Näin ei tule käymään, sillä hallitus antaa signaalin työmarkkinoille, että nollatuntisopimusten käyttäminen on hyväksyttävää, kun työvoiman käyttö on epäsäännöllistä. Nollatuntisopimusten väärinkäyttö saa valitettavasti jatkua.

JUSSI-PEKKA AHONEN
kaupunginvaltuutettu (sd.)
Metalliliiton nuorisotoimitsija

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?