Ylöjärvi tähtää kaavoituksen avulla kasvuun – Kaupunginvaltuusto tyytyväinen katsaukseen

Kaupunginvaltuuston maanantai-illan kokous oli asialistaltaan lyhyt ja ytimekäs. Vilkasta keskustelua herätti kaavoituskatsaus.

Asialista sisälsi ainoastaan kolme käsiteltävää asiaa. Valtuusto hyväksyi niin kaavoituskatsauksen, Tampereen seudun työllisyysalueen yhteistoimintasopimukseen tehdyt muutokset kuin ympäristölautakunnan vastauksen kansalaisaloitteeseen Siivikkalan metsien hakkuiden rajoittamisesta.

Vastauksen mukaan Siivikkalaan laaditaan luontoselvitys kaavoitusta varten. Vastauksessa todettiin myös, että Siivikkalan alue on suosittu asuinpaikka ja sitä halutaan kehittää jatkossakin, mutta maltillisesti.

Lisäksi kokouksessa jätettiin kuusi valtuustoaloitetta muun muassa keskustan aloite kasvavan liikenteen vaikutuksesta asukkaiden asumisviihtyvyyteen liittyen ja perussuomalaisten aloite nuorisotilojen aukioloaikojen lisäämisestä.

Lue myös:

Kuntalaisaloite Siivikkalan metsien hakkuiden rajoittamiseksi keräsi runsaasti allekirjoituksia – Valtuusto käsittelee maanantaina

Siivikkalalaisilta täystyrmäys pientaloalueen laajentamiselle – Asukkaat taistelevat taas tärkeän metsänsä puolesta: ”Itkuhan siinä tuli”

Kasvua tavoitellaan

Keskustelua valtuustossa herätti ainoastaan kaavoituskatsaus, jota usea valtuutetuista kiitti hyvin laadituksi ja Ylöjärven kasvua tavoittelevaksi. Vuosittainen katsaus kokoaa yhteen tekeillä ja vireillä olevat kaava-asiat.

Keskustelussa nousivat esiin muun muassa Asuntila-Siivikkala tieyhteys, Kurun ja Karhen kaavat, lähijunaseisake, lähimetsät, ikäihmisten asuminen ja loma-asuntoalueiden rakennusjärjestyksen päivitys siten, että loma-asuntoja voitaisiin muuttaa vakituisiksi asunnoiksi.

Jenni Kiiskinen (vihr.) teki muille kysymyksen siitä, onko mahdollista rakentaa vetovoimainen asuinalue Teivon ravikeskuksen ympärille.

– Onko kaupungin etu pitää raviradasta kiinni asuinalueen kustannuksella? Miten varmistetaan, että raviradalla on muutakin aktiivista käyttöä?

Jussi-Pekka Ahonen (sd.) nosti puheenvuorossaan esiin Siivikkalan rakentamisen ja sen tieyhteydet.

– Leppästentien uuden alueen rakentuminen sekä koulun pohjoispuolen laajentaminen tehdään onneksi maltilla ja siinä samalla asukkaille niin tärkeät luontoarvot säilytetään. Vaikka kasvu on maltillista, silti tulee pitää huolta siitä, että peruspalvelut eivät jää jälkeen, hän totesi.

Mika Kotiranta (kok.) kyseenalaisti Siivikkalan metsästä nousseen keskustelun.

– Jos jossain on metsää, niin Siivikkalassa. En ymmärrä miksi sitä yhtä metsää nyt pidetään niin tärkeänä. Siellä on niin paljon metsää, että riittää ja piisaa kyllä.

Hän oli myös sitä mieltä, että Siivikkalan otollinen asema Tampereen kaupunkiseudulla tulisi hyödyntää rakentamisessa ja piti turhana huolta siitä, että raviradan toiminta haittaisi ympäröivää asumista.

Kaasu pohjassa muita kiinni

Tapani Tienari (kok.) totesi puheenvuorossaan Teivo-Mäkkylä alueen kehittämisen tärkeyden.

– Tampereella on monelle alueelle perustettu kehitysyhtiö, että alue saataisiin vauhdilla rakennettua. Ylöjärvellekin tarvitsisi perustaa Teivo-Mäkkylä kehitysyhtiö, millä se saataisiin rakennettua hyvin vauhdilla. Eihän tässä ole kuin viisi vuotta siihen, kun aletaan rakentaa ratikkaa. Siinä vaiheessa pitää peltoalueella olla vähän talojakin pystyssä.

Mauri Heiska (Suomen Kataja) totesi Ylöjärven jääneen kehityksessä muita ympäryskuntia jälkeen, mutta uuden strategian myötä kaasu on painettu pohjaan.

– Tämä salihan tekee päätökset, miten saamme tänne väkeä, miten houkutteleva olemme Ylöjärvenä, Heiska sanoi.

Tallenne kokouksesta on nähtävillä täällä.