Lukijan kirjoitus: Onnittelut 85-vuotiaalle syntymäpäiväsankari Elvi Saarelalle

Sunnuntaina juhlitaan päivänsankari Elvi Saarelaa, joka täyttää kunnioitettavat 85 vuotta.
Elvi Saarela juhlii sunnuntaina 85-vuotisjuhliaan perheen kanssa.(Kuva: Mertsi Saarela)

Tätä onnittelujuttua lukiessaan päivänsankari yllättyy, sillä tätä hän ei osaa odottaa. Elvi on syntyperäinen ylöjärveläinen, joka on syntynyt Kaurasmäessä suureen muurari Väinö Mäkelän ja Toini Mäkelän os. Kantola perheeseen. Suuren perheen lapsista on enää elossa kaksi, Elvi ja Pentti.

Elvin elämä oli vaarassa päättyä jo lapsena, kun äiti lähetti hänet toisen tytön kanssa pesemään astioita Kauraslammen laiturille. Elvi putosi veteen, mutta toinen tytöistä nosti häntä hiuksista ja Elvi pääsi takaisin laiturille jatkamaan omaa elämäntarinaansa. Elvin sanoin: ”En olisi uskonut, että saan elää näin pitkään”

Pieni tyttö sai aloittaa koulutiensä Ylöjärven vanhassa koulussa, jossa oppilaat kuorivat siihen aikaan perunat ja talvisin lämmittivät puilla luokkatilaa. Työelämä alkoi hyvin varhain lapsenlikkana eli lastenhoitajana.

Hyvin nuorena tansseissa Elvi kohtasi Kauhajoen Nummikoskella syntyneen Olavi Saarelan. Heidät vihittiin avioliittoon Ylöjärven kirkossa Elvin ollessa 18-vuotias. Yhteinen tanssitaival jatkui aina vuoteen 2005, jolloin Elvi jäi leskeksi. Hyvin monena juhannuksena Elvi ja Olavi nähtiin yhdessä tanssin pyörteissä Kuuselanrannan juhannusjuhlilla.

Elvi oli lapsirakas ja hän halusi suuren perheen. Lapsia syntyi Elville ja Olaville yhteensä seitsemän: Sirpa, Saara, Sirkka, Markku, Satu, Mikko ja Mertsi. Perhe asui pitkään Tampereen Epilässä Pispalan valtatiellä. Olavi-isä oli töissä Tampereen Lielahden Serlacheuksella ja Elvi oli ensin kotiäitinä työskennellen myöhemmin Sarviksella, Epilän ja Ahjolan päiväkodeissa.

Isän tehdessä pitkää työpäivää perheen elättämiseksi, Elvi hoiti lapset ja kodin: teki ruuat ja pesi suuret pyykkivuoret. Elämä oli siihen aikaan vaatimatonta ja työt hoituivat paljon hitaammin kuin nykyisillä automaattikoneilla. Elvi on ollut aina työn touhussa aamusta iltaan.

1980-luvun taitteessa perhe muutti Ylöjärvelle ja asui pitkään Jussilantiellä Kuuselanrannan läheisyydessä. Elvi jatkoi työuraa Ylisen keskuslaitoksessa hoitajana aina eläkkeelle asti. Työt eivät loppuneet siihen, vaan huolenpito jatkui hoitaen omaa puolisoa, joka elämänsä loppuvaiheessa sairasteli.

Elvi innostui noin viisikymppisenä opiskelemaan ja hän opiskeli ensin hoitoapulaiseksi ja sen jälkeen kodinhoitajaksi. Elvi oli harvinaisen innokas oppilas ja valmistui koulusta erinomaisin arvosanoin. Aikoinaan hän olisi halunnut opiskella, mutta siihen ei ollut taloudellista mahdollisuutta. Elvi sai Lepaalla opiskellessaan paljon ystäviä.

Eläkepäivinä Elvi on harrastanut käsitöitä. Lapset, lastenlapset ja lastenlastenlapset ovat joka joulu pitkään saaneet Elvin tekemiä sukkia ja lapasia lahjaksi. Elvi on kutonut upeita vaatteita lapsille. Lastenlapsia Elvi on halunnut hoitaa ja he ovat kaikki Elville rakkaita. Elvi on saanut olla neljännen sukupolven juhlissa mukana ja nähnyt elämän jatkuvan. Elvi oli pitkään Ylöjärven seurakunnan vapaaehtoisena ulkoiluttamassa vanhuksia. Hänen sanoin: ”Ulkoilutin siihen asti ikäihmisiä, kun vuoroon tulivat omat koulukaverit”

Elvi asui vielä pitkään Jussilantiellä, kunnes muutti Moisiolle yksiöön pari vuotta sitten lähemmäksi palveluja. Päivänsankari sanoi, että nyt tuli aika lähteä pienempään tilaan ja helpompaan elämään. On aika nauttia eläkepäivistä. Teräksinen Elvi ei viime syksynäkään malttanut pysyä erossa haravasta, vaan kaksi kertaa haravoi yksinään koko rivitalon pihan.

Elviä näkee usein kävelemässä Moision kävelyporukassa sekä kauppakeskus Elossa tutuiksi tulleiden ystävien ja ikäihmisten seurassa kahvikupin ääressä. Elvin harrastuksiin kuuluvat myös tuolijumppa ja porinapiiri, jossa saa samalla vaihtaa kulumisia mukavassa seurassa.

Elvin pyöreitä vuosia on vietetty ja lähipiiri kokoontuu viettämään upean ja iloisen äidin, isoäidin ja isoisoäidin suurta juhlaa. Kiitollisena me kaikki läheiset saamme juhlistaa Elviä ja hänen merkityksellistä elämänmatkaansa. Elville sylintäydeltä onnea kaikkiin tuleviin vuosiin.

Elvin sanoin: ”Lapset, lastenlapset ja lastenlastenlapset ovat tehneet minun elämänmatkastani merkityksellisen!” Elvin elämään kuuluu myös vahva kristillinen usko jo lapsesta lähtien. Elvillä on kirkko koristeena omassa kodissaan.

Mertsi Saarela