Nähtäväksi jää, alkaako Ylöjärvellä sattua skuuttionnettomuuksia

Kerroimme hiljattain uutisen, joka ilostuttaa varmasti ainakin useita nuoria ylöjärveläisiä: vuokrattavat sähköskuutit eli sähköpotkulaudat ovat ilmestyneet nyt lumien sulettua Ylöjärven katukuvaan.

Kyseisillä maksullisilla vempeleillä pääsee viilettämään Ylöjärven rajojen sisäpuolella tietyn aikarajan puitteissa. Sähköskuutteja on odotettu Ylöjärvellä jo tovi, sillä lautoja on käytetty jo vuosien ajan Tampereella ja myös esimerkiksi Nokialla.

Käyttäjän näkökulmasta potkulaudat ovat mainioita vempaimia, sillä niillä pääsee liikkumaan nopeasti paikasta toiseen 20 kilometrin tuntivauhdilla. Tästä syystä potkulaudat ovat hyvä lisä esimerkiksi joukkoliikenteen tukena: mikäli vaikkapa Haavistolta ei ole juuri bussia menossa, voi lähistöllä odottavan potkulaudan ottaa alle ja painaa sillä Kuruntien varteen bussipysäkille.

Liikenneonnettomuuksien näkökulmasta skuuttien tuleminen Ylöjärvelle ei todennäköisesti ole hyvä uutinen, sillä raaka totuus on se, että sähköpotkulautailijoille sattuu onnettomuuksia ja valitettavan usein juuri pään alueelle, sillä vuokrapotkulaudoissa ei ole kypärää tarjolla.

Aiheesta on tehty sairaalakohtaisia tutkimuksia viimeisen parin vuoden aikana, ja niissä havainto on ollut se, että satoja sähköpotkulautailijoita loukkaantuu Suomessa vuosittain ­– useat heistä yöaikaan päihtyneenä.

Esimerkiksi Tampereen Taysissa tehdyn tutkimuksen mukaan huhtikuun 2019 ja huhtikuun 2021 välillä ensiavussa hoidettiin yhteensä 331 loukkaantunutta sähköpotkulautailijaa. Määrä on iso.  Nähtäväksi siis jää, miten sähköskuutit näkyvät tulevaisuudessa Ylöjärven terveyskeskuksen tai Taysin päivystyksessä.