Kolmannet Konepäivät

Kunnioitettavaan ikään ehtineet Massey Fergusonit ja Valmetit suuntaavat tänä lauantaina Ylöjärven Viljakkalaan. Haverin Konepäivät tiivistää olemustaan.

Vanhojen koneiden lumo ei laannu. Kolmannen kerran järjestettäville Haverin Konepäiville odotetaan enemmän kävijöitä kuin edelliskerroilla on ollut.

Konepäivien idea virisi aikoinaan viljakkalalaisten Päivö Uusi-Erkkilän ja Matti Lettoniemen juttutuokioissa. Vaikka härvelit ovat tietysti keskiössä, vanhaan kaivosmaisemaan mahtuu samanaikaisesti monenlaista ohjelmaa, eikä kaiken tarvitse keskittyä vuosikertakoneisiin.

Päivö Uusi-Erkkilä kertoo, että tänä vuonna tapahtuma-alue tiivistyy. Aiemmin erillään olleet ruokapuoli ja esitykset hivuttautuvat lähemmäs konemaailmaa Haverin tapahtumakentälle. Tapahtumassa esiintyy lastenmusiikkipumppu Siina & Taikaradio, jolla on päivän aikana kaksi show’ta.

Viime vuonna kävijät äänestivät tapahtuman kiehtovimmaksi koneeksi Pentti Peuran omistaman Volga M21:n. Moni viehättyy traktoreista, koska ne palauttavat mieleen lapsuusajan. Niissä on lämmintä ja lempeää nostalgiaa.

– Oma harrastukseni on peräisin lapsuudesta. Isäni myi maatalouskoneita ja pelasi vanhojen koneiden kanssa vapaa-ajallaan. Minäkin kölvinä ajelin traktorilla heti, kun satulasta sarviin yletyin, Päivö Uusi-Erkkilä muistelee.

Yleensä Haverissa on ollut esillä traktorien lisäksi maamoottoreita eli entisajan hyötymoottoreita, jotka pyörittivät esimerkiksi sirkkeleitä.

Tällä kertaa voi tutustua myös kaivosalueen vanhoihin porakoneisiin. Korukivihiontaa saa kokeilla ihan omin kätösin. Kivihiontaa tulevat opettamaan Tampereen Kivikerhon jäsenet.

Haverin Konepäivät

Viljakkalan Haverissa 11. kesäkuuta kello 9 alkaen .

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?