Joko olet tehnyt edunvalvontavaltuutuksen? Se kannattaa vaikka ei voisi vähempää kiinnostaa

Suomen väestön ikääntyminen lisää merkittävästi toisen puolesta asioinnin ja edunvalvonnan tarvetta tulevina vuosina. Digi- ja väestötietovirasto muistuttaakin tekemään edunvalvontavaltuutuksen.

Digi- ja väestötietoviraston Omissa käsissä -kampanjan teemana on EVVK – Fiksu tapa varautua. Lyhenne sopii myös edunvalvontavaltakirjaan.

– Tämä on Omissa käsissä -kampanjan kolmas ja viimeinen vuosi. Edunvalvontavaltuutus on saanut sen ansiosta näkyvyyttä jo laajasti aiempina vuosina. Nyt haluamme herätellä etenkin kolme-nelikymppisiä toimimaan eli tekemään edunvalvontavaltakirjan itselleen ja auttamaan esimerkiksi vanhempiaan sen tekemisessä, viestintä- ja markkinointijohtaja Liinu Lehto Digi- ja väestötietovirastosta sanoo.

Odotettavissa on, että vuonna 2030 yli 100 000 suomalaisella on voimassa oleva määrätty edunvalvonta tai edunvalvontavaltuutus.

– Tavoitteenamme on, että mahdollisimman monen apua tarvitsevan asioiden hoito järjestetään edunvalvontavaltuutuksen avulla. Vuodesta 2022 alkaen edunvalvontavaltuutuksia onkin otettu käyttöön enemmän kuin edunvalvontoja on määrätty, johtava asiantuntija Suvi Malinen Digi- ja väestötietovirastosta kertoo.

Vuonna 2023 vahvistettiin eli otettiin käyttöön yli 11 000 edunvalvontavaltuutusta, ja tänä vuonna määrän ennustetaan kasvavan.

Käyttöönotto helpottuu

Digi- ja väestötietovirasto otti huhtikuussa käyttöön uuden tavan hakea edunvalvontavaltuutuksen vahvistamista. Edunvalvontavaltuutettu hakee edunvalvontavaltuutuksen vahvistamista silloin, kun valtuutus on tarpeen ottaa käyttöön eli kun valtuuttaja ei pysty enää hoitamaan niitä asioita, joita valtuutus koskee. Verkkolomakkeella asiansa saa nopeimmin eteenpäin, sillä sen kautta saapuvat hakemukset ja niiden liitteet kirjataan saapuneiksi automaattisesti.

Koska edunvalvontavaltakirja täytyy lain mukaan tehdä kirjallisesti, alkuperäinen paperinen valtakirja täytyy toimittaa Digi- ja väestötietovirastoon joko postitse tai tuomalla se palvelupaikkaan tai sen postilaatikkoon. Alkuperäinen valtakirja palautetaan hakijalle, kun se on tallennettu järjestelmään.

Hakemuksen voi edelleen tehdä myös paperisena.

Kuka tahansa täysi-ikäinen voi antaa luottohenkilölleen Suomi.fi-valtuuksia. Niiden avulla voi asioida toisen henkilön puolesta esimerkiksi apteekeissa ja useissa asiointipalveluissa, kuten OmaVerossa ja OmaKannassa. Jokainen voi päättää itse, kenelle, mihin asioihin ja mille ajanjaksolle antaa valtuudet.