Kaupungin kielteinen kanta saattaa muuttua pakon edessä nopeasti

Ylöjärvi harkitsee vielä vastaanottokeskuksen perustamista

Maailmassa on meneillään suurin pakolaiskriisi sitten toisen maailmansodan. Tätä faktaa Ylöjärvikään ei pääse pakoon, vaan myös puutarhakaupungissa on harkittava turvapaikanhakijoiden vastaanottamista.
Tämän hetken tiedon mukaan kaupunki ei ole kuitenkaan valmis perustamaan vastaanottokeskusta, mutta kanta akuuttiin asiaan saattaa muuttua jo ensi maanantaina kaupunginhallituksen kokouksessa.
Lampedusa

Eurooppaan tulvii tällä hetkellä pakolaisia etenkin sisällissodan repimästä Syyriasta. Nämä pakolaiset pelastettiin Välimereltä Lampedusan saarelle Italiaan. (Kuva: European Union 2015 / Jobard Olivier)

¨Suomeen ilmoittautuu joka päivä noin 170 turvapaikanhakijaa. Viime perjantaihin mennessä Maahanmuuttoviraston tietoon oli tullut tänä vuonna 7 534 turvapaikanhakijaa.
Sisäministeriö arvioi viime viikolla, että turvapaikanhakijoita saapuu Suomen rajan yli tänä vuonna jopa 25 000–30 000. Aiempi arvio oli noin 15 000 turvapaikanhakijaa.
Tähän mennessä Maahanmuuttovirasto ei ole halunnut perustaa vastaanottokeskuksia kuntiin, jotka sitä vastustavat. Pakolaistilanne on kuitenkin  muuttunut nopeasti niin vaikeaksi, että viraston kanta on muuttunut.
Jatkossa Maahanmuuttovirasto ei enää kysy kuntapäättäjien kantaa vastaanottokeskuksen perustamiseen, mikäli vastaanottokeskus tai hätämajoitusyksikkö on suunnitteilla yksityiseltä vuokrattaviin tiloihin ja ylläpitäjäksi on tulossa Suomen Punainen Risti tai jokin muu ulkopuolinen taho.

Tarkkaa harkintaa

Ylöjärven kaupunginjohtaja Jarkko Sorvannon mukaan vastaanottokeskustilannetta kartoitettiin kaupungin johtoryhmässä kesälomien jälkeen.
– Totesimme, ettei kaupungilla ole tiloja vastaanottokeskukselle, Sorvanto sanoo.
Hänen mukaansa asiaa voidaan kuitenkin harkita uudelleen tilanteen niin vaatiessa.
– Tietenkin asiaa pohditaan etenkin silloin, jos turvapaikanhakijoita ryöpsähtää Suomeen mahdoton määrä. Tällä hetkellä suhtaudumme kuitenkin kielteisesti vastaanottokeskuksen perustamiseen.
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Katja Luojus (kok.)sanoo, ettei Ylöjärvellä ole tehty vastaanottokeskuksesta virallista päätöstä. Epävirallisia keskusteluja on kuitenkin käyty.
– Itse ajattelen asioita aina käytännön toteuttamisen näkökulmasta. Pitää kartoittaa, löytyykö meiltä tiloja ja resursseja. Kaupungin talous on tiukoilla ja työttömyysluvut ovat korkealla. Onko meillä siis todellista mahdollisuutta perustaa vastaanottokeskus? Luojus kysyy.
Hän kuitenkin korostaa, ettei suhtaudu täysin kielteisesti vastaanottokeskuksen pystyttämiseen.
– Meillä täytyy kuitenkin olla selvät ratkaisumallit, koska ilman kustannuksia siitä ei selvitä. Onko meillä siis realistiset mahdollisuudet vastaanottokeskukseen, joka pystyy tarjoamaan laadukasta palvelua? Luojus pohtii.

Ylisellä on vapaita tiloja

Nämä pakolaiset odottavat kohtaloaan pakolaisleirillä Jemenissä. (Kuva: European Union 2015 / Huwais Mohammed)

Nämä pakolaiset odottavat kohtaloaan pakolaisleirillä Jemenissä. (Kuva: European Union 2015 / Huwais Mohammed)

Ylöjärvellä on keskusteltu lähinnä Ylisen kuntoutuskeskuksen tyhjiksi jääneiden tilojen hyödyntämisestä vastaanottokeskuksena.
Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on jo linjannut, että se on valmis vuokraamaan tyhjiksi jääneitä tilojaan. Pshp haluaa kuitenkin, että vuokrattavien tilojen kunnat näyttävät vastaanottokeskukselle vihreää valoa.
Pshp:n kartoituksen mukaan Ylisellä on yhteensä 21 rakennusta, joista neljään voitaisiin sijoittaa turvapaikanhakijoita. Näihin tiloihin mahtuisi 80–100 turvapaikanhakijaa.
Kovasti vastaanottokeskuksen puolesta puhunut vihreiden kaupunginvaltuutettu Jussi Kytömäki kannattaa Ylisen tilojen käyttöä.
– Ehdotin kaupunginvaltuuston kyselytunnilla, että Ylöjärvi tekisi myönteisen päätökseen turvapaikanhakijoiden vastaanottamiseksi. Myönteinen päätös tarvitaan, jotta aikaa ja voimavaroja ei tärväännyt tosipaikan tullen turhan byrokratian pyörittämiseen.
Kytömäen mukaan Ylinen olisi oiva paikka turvapaikanhakijoille.
– Siellä on kauppa lähellä ja bussiyhteydet Tampereelle toimivat mainiosti. Toivottavasti kaupunginhallitus tekee järkipäätöksen maanantaina, Kytömäki toteaa.
Mikäli Ylisen tiloja tai esimerkiksi Tampereen seurakuntayhtymän omistuksessa olevaa Julkujärven leirikeskusta päätettäisiin tarjota vastaanottokeskukseksi, pitäisi Maahanmuuttoviraston ja SPR:n varmistaa tilojen sopivuus.

Tarvitaan pikaisia ratkaisuja

SPR:n Hämeen piirin vastaanottokeskusten johtaja Minna Jussila sanoo, ettei enää olla kovin kaukana tilanteesta, jossa valtio alkaa määrätä kuntia järjestämään vastaanottokeskuksia.
– Viime viikolla Suomeen tuli 850 turvapaikanhakijaa. Pelkästään tämä määrä hakijoita vaatii kolme vastaanottokeskusta. Tilanne on kestämätön, lähes katastrofaalinen. Vastaanottokeskusten pihoille on pystytetty ihmisille telttoja, mutta talvi saapuu, ja teltat pitää purkaa, Jussila kertoo.
Hän on kuitenkin mielissään siitä, että moni kunta on lähestynyt SPR:ää myönteisessä hengessä. Lisää vastaanottokeskuksia tarvitaan kipeästi.
– Olemassa olevat ja nyt suunnitteilla olevat kahdeksan uutta vastaanottokeskusta eivät riitä alkuunkaan. Meidän on pian löydettävä ratkaisuja, Jussila toteaa.
Ylöjärven Uutiset seuraa, minkälaisia ratkaisuja Ylöjärvi tekee vastaanottokeskusasiassa. Tällä hetkellä keskustelu mahdollisesta Ylöjärven vastaanottokeskuksesta käy kuumana etenkin sosiaalisessa mediassa.

Kommentit (3)

  1. Kuhlberg

    Ne, jotka houkuttelevat ja haluavat hyysätä nyt käynnissä olevaa hallitsematonta kansainvaellusta, voisivat kerrata historiasta muinaisen suurvallan Rooman imperiumin tuhon aiheuttaneet kansainvaellukset ,hunnien vyörymisen idästä parisataa vuotta ekr.
    Nykyryntäystä edesauttavat hyväntahtoiset hölmöt pitää panna edesvastuuseen ja Suomessakin miljardeihin nousevien kulujen maksajiksi esim. 20 %:n solidaarisuusverolla. Kirkosta eroamisen kiihtyessä tyhjät kirkot ym. srk.:n turhat rakennukset voivat toimia aluksi hätämajoituksena ja myöhemmin suurille muslimijoukoille moskeijoina.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?