Ylöjärvellä ei ole keinoa auttaa koululaisia someongelmissa – Valtuustossa musertava selitys

Keväällä 2022 tehtiin valtuustoaloite, että Ylöjärven kaupunki hankkisi Someturva-palvelun lasten ja nuorten sekä heidän kanssaan työskentelevien tueksi. Lapsia ja nuoria ei saa jättää yksin somen syövereihin. Someturva on digitaalinen palvelu, jonka kautta voi saada nimettömästi apua alan ammattilaisilta. Myös opettajat ja muu oppilashuolto voivat käyttää palvelua.

Aloite käsiteltiin nopeasti. Kaupungin eri toimielimet päätyivät hylkäämään aloitteen selvästi toisarvoisesta syystä: koska kyseessä on ainoa tällainen palvelu, sitä ei voi kilpailuttaa, jolloin sitä ei voida hankkia.

Kysyin tästä hankintaesteestä seutukunnan yhteisen hankintatoimiston KuHan väeltä. He sanoivat, että nyt on tapahtunut paha väärinkäsitys, ja lupasivat mielellään selvittää, miten tällainen rohkea edelläkävijäaskel voidaan toteuttaa hankintalakia rikkomatta.

Kun valtuusto sai vastauksen aloitteeseen, löytyi vielä musertava lisäselitys. Se kohdistui yrittäjien sukupuoleen: palvelun on perustanut kolme naista ja he haluavat rikastua. Valtuustoon levisikin epäilys siitä, että nämä yrittäjät haluavat hyötyä lapsistamme ja nuoristamme. Niinpä valtuusto alkoi kokouksessaan suunnitella someongelmiin mainiota ja helppoa ratkaisua: sysätään asian hoitovastuu kouluyhteisöohjaajille. Tuolloin, syksyllä 2022, meillä oli töissä kaksi kouluyhteisöohjaajaa ja kouluissa 5 000 oppilasta. Päätöksessä ei ollut ymmärrystä somekiusaamisen laajuudesta eikä sen selvittelyn vaikeudesta.

Rohkenen todeta tämän julkisesti, koska kuka tahansa voi varmistaa asian käsittelyn ja puheenvuorot Ylöjärven Uutisten tarjoamasta valtuuston kokouksen 14.11.2022 tallenteesta alkaen kohdasta 1.18.

Kuukausi sitten sain viestin, että Ylöjärven kouluterveyskyselyn 2023 tulokset ovat todella huolestuttavia. THL:lla on mainiot tilastotyökalut, joilla voi tarkastella kouluterveyskyselyn suuria aineistoja. Tarkastelin 8.–9.-luokkien oppilaiden kysymyspatterin kysymyksiä ja vastauksia erityisesti aiheesta Väkivalta ja syrjintä.

Valitettavasti Ylöjärven oppilaiden kokemukset ovat lähes kaikissa tätä aihetta koskevissa kysymyksissä kehnompia kuin keskimäärin muiden suomalaisten koululaisten. Erityisen huolestuttavia ovat tyttöjen vastauksista ilmenevät murheet. Tämän ikäluokan oppilaita on Ylöjärvellä 950, joista jopa 280 jätti vastaamatta kyselyyn. On selvää, että heidän poissaolonsa vääristää laskelmia, tuskin hyvään suuntaan.

Sivistysosaston henkilökuntaa ei riitä päivystämään 24/7-aikataululla ja auttamaan peruskoulun oppilaita, lukion opiskelijoita ja muuta kouluväkeä, kun somen kautta pulppuava musertava kaaos ruhjoo ihmisiä.

Someturva-palvelu on erittäin turvallinen yhteistyökumppani, jolta löytyy tarpeellista apua. Se myös auttaa koulujamme huomaamaan hädän. Tutkimusten mukaan lasten ja nuorten on hyvin vaikea kertoa somen ongelmatilanteista läheiselle aikuiselle. Someturvan vuosiraportti 2023: ”42 % tapauksista olimme ensimmäinen taho, jolle lapsi kertoi tapahtuneesta.”

Tietenkin Someturva käsittelee näitä asioita yhdessä kouluväen kanssa. Tampereella Someturva on 4.–9.-luokkien oppilaiden käytettävissä. Perjantain 5.4.2024 Aamulehden koulukiusaamista käsittelevässä artikkelissa Vuoreksen koulun rehtori toteaa: ”Meillä on tarjota Someturva, jota kautta oppilaat pystyvät saamaan asiantuntija-apua sosiaalisessa mediassa ja vapaa-ajalla tapahtuneisiin tilanteisiin.”

Ylöjärven on reagoitava.

Jussi Kytömäki
kaupunginvaltuutettu (vihr.)