Saastuneen tontin puhdistus tyssäsi valitukseen – Kunnostusurakka Soppeenmäessä lykkääntyy taas

Soppeenmäen Mikkolantiellä sijaitsevan Nikron kiinteistön puhdistuksen piti alkaa huhtikuussa. Pitkään suunniteltu kunnostus siirtyy ainakin vuodella markkinaoikeuteen tehdyn valituksen vuoksi.
Mikkolantie 32:ssa sijaitsevan Nikron tontin jo puretussa punatiilisessä päärakennuksessa ja sen myöhemmin rakennetuissa lisäsiivissä käsiteltiin raskasmetalleja, maaleja, öljyjä ja erilaisia kemikaaleja lähes 60 vuoden ajan. Nuo myrkyt päätyivät maaperään ja pohjaveteen, ja niitä on yritetty siivota alueella jo kymmenen vuoden ajan. (arkistokuva)

Saastuneen Nikron kiinteistön maaperän lopullisen kunnostusurakan piti alkaa tänä keväänä Soppeenmäessä. Tontin maaperä on ollut hyvin saastunutta kiinteistöllä vuosikymmeniä jatkuneen teollisen toiminnan seuraksena, ja haitta-aineita on yritetty poistaa maaperästä ja pohjavedestä jo kymmenen vuoden ajan.

Lue myös: Saastunut tontti Soppeenmäessä yritetään puhdistaa uudella metodilla: ”Kohteen maaperä on haastava”

Nyt myrkyt oltiin aikeissa puhdistaa lopullisesti uudenlaisella termisellä menetelmällä, jonka suorittamiseen kilpailutettiin aikaisemmin urakoitsija. Työmaan perustamisen piti alkaa Nikrolla huhtikuussa.

Puhdistusurakan aloittaminen on kuitenkin nyt tyssännyt valitukseen, sillä urakan hankintapäätöksestä on tehty valitus markkinaoikeuteen, tiedottaa Ylöjärven kaupunki.

Kaupungin mukaan puhdistusurakan aloittaminen siirtyynee vuoteen 2025, kunnes markkinaoikeus on antanut valitukseen ratkaisunsa.

Nikron puhdistushankkeesta vastaavat puhdistustyön tilaaja Pirkanmaan ely-keskus ja yhteistyöosapuolena Nikron tontin omistaja Ylöjärven kaupunki. Kunnostus on osa valtakunnallista Maaperä kuntoon -ohjelmaa, joka tunnistaa, selvittää ja puhdistaa riskikohteita.

Lue myös:

Pitkään kestänyt urakka jatkuu: Nikron tontille haetaan puhdistajaa

Vanhalla Nikron kiinteistön tontilla on edelleen haitta-aineita – Tontilla on tehty tarkentavia tutkimuksia, mutta kunnostamisen tarkka aikataulu on vielä avoin

 Vuosikymmenten teollinen toiminta saastutti ylöjärveläiskiinteistön maaperän ja pohjaveden – Saadaanko haitta-aineet vihdoin pois tontilta?