Pelastuspalveluiden tavoitteisiin pääsystä ei voi tinkiä

Ville MäkinenPelastuspalvelut siirtyivät hyvinvointialueelle viime vuoden alusta alkaen. Siirto aiheutti jonkin verran huolta siitä, miten pelastustehtävät jatkossa sujuvat. Ensimmäisen vuoden kokemusten perusteella siirto onnistui ja palvelut ovat toimineet melko hyvin.

Ensihoidon tehtäviä oli Pirkanmaan hyvinvointialueella viime vuonna 72 781 kappaletta. Tehtävämäärä väheni ensimmäistä kertaa vuoden 2013 jälkeen. Vähennystä oli 3,3 prosenttia.

Ihan täysin kiireellisimpien tehtävien saavuttamiselle asetetut palvelutasotavoitteet eivät täyttyneet. Ydintaajama-alueella jäätiin 0,4 minuuttia kuuden minuutin tavoitteesta 50 prosentissa tehtäviä. 90 prosentissa tehtäviä jäätiin 0,6 minuuttia kymmenen minuutin tavoitteesta. Muulla taajama-alueella tavoitteet saavutettiin lähes täysin, mutta haja-asutusalueilla 50 prosenttia tehtävistä tavoitettiin 16,1 minuutissa, kun tavoiteaika oli 15 minuuttia.

Pelastustoimen palvelu sujuu siis vielä. Jatkossa on pidettävä huoli, etteivät tilastot ainakaan heikkene. Päinvastoin, pelastustoimen alueen tehtävät ovat niitä, joissa tavoitteisiin on lähes pakko päästä. Niinpä ainakaan säästöjä ei pelastustoimeen voi kohdistaa, koska kuitenkin monessa tehtävässä kyse on ihmishengestä. Ensihoidon ja pelastustehtävien pitää siis toimia myös haja-asutusalueella hintalapusta huolimatta.