Tekoäly tulee mullistamaan myös lehden tekemisen

Ville MäkinenTekoäly siellä, tekoäly täällä. Juuri nyt tekoäly on lähes käytetyin sana, kun mediataloissa pohditaan lehtien ja lukijoille tarjottavan sisällön tulevaisuutta. Ilmassa leijailevat monet kysymykset, kuten esimeriksi mitä kaikkea tekoäly mahdollistaa lehden tekemisessä ja minkälaisia uhkakuvia se kenties tuo tullessaan.

Jo nyt on selvää, että tekoäly voi automatisoida monia toimituksellisia tehtäviä, kuten tiedon keruuta ja analyysiä. Tekoäly tekee tutkimustyön laajasta aineistosta supervauhdilla toimittajaan verrattuna. Joissakin toimituksissa tekoäly auttaa jo nyt luomaan automaattisesti juttuja esimerkiksi urheilu- ja talousuutisiin, sääraportteihin ja muuhun rutiinitietoon perustuvaan sisältöön. Tekoäly voi myös auttaa faktantarkistuksessa ja virheiden havaitsemisessa ennen julkaisua, mikä parantaa uutisten luotettavuutta.

Toki tekoälyn käytössä on myös eettisiä haasteita, kuten algoritmien ennakkoluuloisuus, yksityisyyden suoja, läpinäkyvyys ja vastuu automatisoidun sisällön seurauksista. Toimittajien on varmistettava, että tekoälyn käyttö tapahtuu eettisesti ja vastuullisesti. Vaikka tekoäly voi tehostaa monia toimituksellisia prosesseja, toimittajien rooli on edelleen täysin keskeinen. Hyvä artikkeli syntyy edelleen vain toimittajan rautaisella ammattitaidolla, koska hyvään juttuun tarvitaan aina ihmisen näkökulma.

Ylöjärven Uutiset on mukana eri hankkeissa niin opettelemassa kuin myös suunnittelemassa tekoälyn hyödyntämistä toimituksissa. Tekoäly on tullut jäädäkseen myös media-alalle ja muutoksen suuruus tullaan ymmärtämään vasta reilusti jälkikäteen. Tavoite on, että lukijakokemuksesta tulee myös tekoälyn mahdollistamien uudistusten myötä aina vain parempi.