Yhdessä ylös, ulos ja lenkille

Käynnissä oleva Vie vanhus ulos -kampanja haastaa meidät kaikki iäkkään ulkoilukaveriksi 11.9.–11.10.
Kampanja huipentuu valtakunnalliseen iäkkäiden ulkoilupäivään lokakuun 11. päivänä. Tuona torstaipäivänä toivotaan kaikkien tahojen osallistuvan ulkoilutapahtumaan. Erilaisille järjestöille, päiväkodeille, kouluille, palvelutaloille ja muille yhteisöille tarjotaan nyt mahdollisuutta järjestää eri puolilla kaupunkia eri-ikäisten yhteisiä kohtaamisia ulkoilmassa.
Omasta lähipiiristäsi löytyy varmasti iäkäs yksinäinen sukulainen, joka on ikionnellinen saadessaan ulkoiluun tukea. Jopa naapuritalossa voi asua vanhus, joka ei yksin ole päässyt aikoihin ulos.
Pienikin lenkki tuo kaivattua mielekkyyttä elämään ja lisää toimintakykyä. Liikkeelle voi rohkeasti lähteä, vaikka avustettava kulkisi rollaattorin kanssa tai istuisi pyörätuolissa. Vaatetus pitää olla kelin mukainen.
Tutkimusten mukaan yli puolet palvelujen piirissä olevista vanhuksista kokee, ettei pääse riittävästi ulkoilemaan. Kotipalvelun ja hoivakotien henkilökunnat pyrkivät parhaan kykynsä mukaan ulkoiluttamaan asiakkaitaan.
Tiedämme kuitenkin resurssien niukkuuden, joten omaisten osallistuminen on todella tärkeää. Jos omat vanhemmat tai isovanhemmat eivät tarvitse apua, voit tarjoutua ulkoiluavuksi jopa ventovieraalle. Sopivaa kohdetta voi kysyä henkilökunnalta. Tueksi voi lähteä yksin tai yhdessä oman viiteryhmän kanssa.
Haastan omaisten lisäksi kaikki valtuutetut ja kunnallisissa luottamustehtävissä olevat mukaan 11. lokakuuta päättyvään kampanjaan. Lisäksi toivon, että haaste osuu ja uppoaa jokaiseen lehden lukijaan.

Leena Mankkinen
kaupunginvaltuutettu (sd.)

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
YU DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.