”Kuuleeko hyvinvointialue? Täällä minä ja diabetes!”

Tulevaa (14.11.) maailman diabetespäivää vietetään otsikon mukaisella teemalla. Kysymyksen voisi esittää mikä tahansa sairaus- tai asiakasryhmä, sillä tänä syksynä on keskustelun kuuma peruna on ollut Pirhan (Pirkanmaan hyvinvointialue) palvelustrategian toimeenpano ja palvelujen verkoston kehittäminen.

Kuntalaiset ovat tiedotusvälineistä voineet lukea ja tutustua Pirhan suunnitelmiin. Vilkkainta keskustelu on ollut niillä paikkakunnilla, joiden palvelurakenteeseen on suunnitteilla supistuksia. Hyvinvointialue järjesti 1. kierroksella kuulemisia neljällä paikkakunnalla ja niissä keskusteltiin pääasiassa terveysasemien-/keskusten ja vuodeosastojen lakkauttamissuunnitelmista.

Pirhan järjestämä toinen kuulemiskierros on käynnistetty ja tällä kertaa osoitteena on myös Ylöjärvi. Kuukausi sitten ylöjärveläiset aluevaltuutetut kirjelmöivät Pirhan johtoryhmälle esittäen toivomuksen vierailun suuntaamisesta Kuruun, koska siellä sijaitsee uhanalainen terveysasema. Sama toive esitettiin myös Ylöjärven kaupunginhallituksen antamassa lausunnossa. Tämä toivomus ei kuitenkaan näytä toteutuvan ja niinpä 6. marraskuuta 2023 Pirhan vierailun aiheena ovat Suun terveydenhuolto sekä lasten, nuorten ja perheiden palvelut. Tilaisuus pidetään Ylöjärven kaupungintalolla maanantaina 6. marraskuuta klo 17.30–19. Tähän asukastilaisuuteen ovat tervetulleita kaikki ylöjärveläiset aiheesta kiinnostuneet esittämään kysymyksiä, toivottavasti niitä voi esittää aihepiirin ulkopuoleltakin.

Palaan vielä tuohon tulossa olevaan Maailman diabetespäivään, jota maailmanlaajuisesti vietetään vuosittain 14. marraskuuta insuliinin keksijän syntymäpäivänä. Diabetes on Suomessa yleisempää kuin muissa korkean elintason Europpan maissa! Myös pumppuhoidon ja älypumppujen käyttö laahaa meillä jäljessä muuta Eurooppaa. Diabeteksen hyvä hoito on arvokasta niin yksilön, yhteiskunnankin kuin hyvinvointialueen kannalta. Kalleinta diabeteksen hoitoa on sen riittämätön hoito. Uusilla hyvinvointialueilla on tärkeä rooli omahoidon tukena ja turvaamassa yhdenvertaista hoitoonpääsyä.

Päivän teema on joka vuosi erilainen ja tänä vuonna se on odella oikeaan osuva. Uskoisin kaikkien sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttäjien olevan palvelujensa puolesta huutamassa: ”Kuuleeko hyvinvointialue?”

Leena Mankkinen
kaupunginvaltuutettu, aluevaltuutettu (sd.)