Pirhan liikkuvien palvelujen pilotti käynnistynyt – suunnitelmissa korvata liikkuvilla palveluilla kivijalka-asemia

Kolmella paikkakunnalla aloitettava Pirkanmaan hyvinvointialueen (Pirha) pilottikokeilu on käynnistynyt. Ylöjärven Kurussa, Pälkäneen Luopioisissa ja Punkalaitumella on nyt pidetty asukastilaisuudet, joita kohtaan kuntalaiset ovat olleet todella kiinnostuneita, onhan kyse kaikille tärkeistä peruspalveluista ja niiden säilymisestä omalla alueella.

Hyvinvointialueen johtaja Marina Erhola asetti aivan joulun alla ohjausryhmän, joka toimii asian edistämiseksi. Luopioisissa ja Punkalaitumella oli paikalla noin 80 osallistujaa ja Kurussa yli 100 kiinnostunutta. Olin mukana Kurun työpajassa toteamassa, miten innolla ihmiset täyttivät punaisia ja vihreitä lappujaan. Iso seinäalue täyttyi illan aikana viestilapuista, joissa jokainen voi esittää toiveitaan palveluiden tarpeellisuudesta tai niiden säilymisestä. Kaikki toiveet saatiin ilmeisesti kirjattua pikkulappusille. Suullista kritiikkiä ei juurikaan kuulunut, tunnelma oli kovin maltillinen ja toisaalta innostunut: ”Nyt meitä kuullaan”.

Yhteenvedon tekemiseen menee jonkin verran aikaa, mutta miten kauan, se jäi vielä epäselväksi. Joka tapauksessa pilotti arviointeineen kestää lokakuun loppuun asti. Suhteellisen lyhytkestoisesta pilotista saatuja kokemuksia hyödynnetään, kun päätetään Pirhan tulevasta palveluverkosta ja säilyvistä lähiasemista.

Hyvinvointialueen suunnitelmissa on tarkoitus liikkuvilla palveluilla korvata kivijalka-asemia. Kurun terveysasema on tänä päivänä vilkkaassa käytössä. Siellä toimii Pirhan lähitori, lääkäreitä 1–2, kaksi sairaanhoitajaa, fysioterapeutti, hammaslääkäri ja jopa kaupungin kulttuuripalvelutarjontaa on saatavilla.

Työntekijöiltä saamani tiedon mukaan mitään sisäilmaongelmia ei ole. Laboratorio palvelut eivät kuulu Pirhalle, ne hoitaa Fimlab Laboratoriot Oy. Kannattaisiko tutkia mahdollisuutta työtehtävien yhdistämiseen Fimlabin kanssa (50/50). Edellä mainittu on täysin omaa ajatteluani. Tarvetta palvelulle ainakin olisi. Huomioitava seikka sekin, että terveysasemalle on kunnostettu testamenttivaroilla ikäihmisten kuntosali.

Kurun uuteen koulukeskukseen on suunnitteilla kouluterveydenhuollolle tilat, mutta terveysaseman toimintoja ei nykylaajuudessaan mielestäni voi sinne siirtää? Logistinen sijaintikin sen tekee hankalaksi. Jos liikkuvien palveluiden tukipiste siirtyy valtatien toiselle puolelle mäen päälle, joutuisivat keskustassa asuvat ikäihmiset turvautumaan koulun pihalla pyöriviin taksikyyteihin. Ovelle astihan heidän on päästävä.

Hyvinvointialueiden alijäämät ovat kaikkialla Suomessa aiheuttaneet paineita alueiden palveluverkon suunnitteluun. Pirha on ollut nopea aikataulussa ja toteuttanut jo lakkautettavien tai uhan alle joutuvien vuodeosastojen, terveysasemien ja suun terveydenhoidon toimipisteiden suunnitelmat. Lähiasemien kohtalosta päätetään myöhemmin syksyllä.

Kurun keskustasta on matkaa Ylöjärvelle 40 kilometriä ja pohjoisosista vielä rutkasti enemmän.

Työskentelin koko 1980-luvun Ylöjärven terveyskeskuksen sosiaalityöntekijänä ja pidin kerran viikossa vastaanottoa Kurun terveysasemalla ja Hainarissa. Liikkuvaa palvelua oli jo silloin käytössä. Kurun tilaisuudessa kävi ilmi asukkaiden suuri huoli terveyspalvelujen tiedottamisesta Kurun lehden lopettaessa. Samasta syystä tiedottamisongelman kanssa painii myös Ylöjärven seurakunta.

Hyvinvointia kaikille!

Leena Mankkinen
Pirkanmaan hyvinvointialueen aluevaltuuston jäsen (sd.)