Selvitykset ovat jääneet selvityksiksi

Ylöjärvi, Hämeenkyrö ja Ikaalinen ovat tehneet jokusenkin selvityksen vuosien saatossa. Selvittäjät ovat tutkineet esimerkiksi kuntien välisiä yhteistyömahdollisuuksia ja jopa kuntaliitosvaihtoehtoja.
Tänään keskiviikkona 75 vuotta täyttävä kunnallisneuvos Tapani Jarva (kok.) muistaa erittäin hyvin kalsean kohtelun, jonka ylöjärveläiset kuntapäättäjät ja kaupungin virkamiehet saivat osakseen taannoin Hämeenkyrön kunnan vieraina. Hämeenkyröläiset kutsuivat ylöjärveläiset kylään, mutta vierailu loppui tylysti ulosheittoon.
Ikaalinen ja Hämeenkyrökin ovat keskenään kokeilleet vaikka minkälaista yhteis- ja rinnakkaiseloa, mutta naapurusten hankkeet ovat aina karahtaneet pahasti karille.
Nyt yhteisen tulevaisuuden selvittäminen kiinnostaa Hämeenkyrön, Ikaalisten, Jämijärven ja Ylöjärven seurakuntia.
Jämijärven seurakunnan ratkaisu on oma lukunsa, sillä jämijärveläiset ovat perinteisesti suuntautuneet Satakuntaan päin. Näin on varmasti viisasta toimia seurakunnan tulevaisuutta ratkoessa.
Ikaalisten ja Hämeenkyrön seurakunnat ovat pohtineet yhdistymistä mutta tuloksetta. Kahden köyhän seurakunnan yhdistäminen ei tuo lohtua kassatilanteeseen.
Ylöjärven seurakunta on suuri jäsenmäärältään, ja seurakunnan talous on vakaalla pohjalla.
Päivänselvää on, että neljän seurakunnan kirkkoherrat sekä kirkkoneuvostojen ja kirkkovaltuustojen puheenjohtajistot kokoontuvat ja laittavat selvitystyön käyntiin.
Hyvin todennäköistä on myös se, että selvityksen valmistuttua käsiin jää hyvin vähän.
Suurella todennäköisyydellä ihmiset toimivat perinteisellä tavalla, eli he päättävät, että jokainen tulkoon autuaaksi omin avuin.
Jotkut ylöjärveläiset kuntapäättäjät ovat viljelleet ajatusta Hämeenkyrön liittämisestä Ylöjärveen soteratkaisun toteuduttua.
Ajatus on hyvin vieras ja kaukainen. Ylöjärven kaupungilla ja ylöjärveläisillä ei ole enää haluja paisuttaa nykyistä kaupunkia.
Kaupungin aineelliset ja henkiset voimavarat menevät viimeistä tippaa myöten Ylöjärven, Viljakkalan ja Kurun alueen elinvoiman turvaamiseen.
Yhteistyöasioissa on aina viisasta katsoa historiaa. Aikaisemmat hankkeet eivät ole tuottaneet tulosta, joten uudetkaan yritykset eivät varmasti kypsy toivotuiksi ratkaisuiksi. Valitettavasti.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?