EU-vaalikone aukeaa perjantaina – Ylöjärven Uutiset yhteistyössä Ylen kanssa

EU-vaalikone aukeaa Ylöjärven Uutisten sivuilla perjantaina. Vaalikone tarjoaa kattavan paketin kysymyksiä äänestäjien tueksi eurovaaleihin.

Ylöjärven Uutisille vaalikoneen tuottaa Yle. Ylöjärven paikallislehti on yksi kymmenestä Ylen valitsemasta vaalikonekumppanista.

Ylen vaalikoneyhteistyössä ovat Ylöjärven Uutisten ohella mukana Lempäälän-Vesilahden Sanomat, Suomen Kuvalehti, Ålands Radio, APU, Maaseudun Tulevaisuus, HSS Media, Åbo Underrättelser, Hilla ja Nya Åland.

– On hienoa olla mukana tässä yhteistyössä ja tukea siten lukijoitamme äänestyspäätöksen tekemisessä. Saimme myös itse osallistua vaalikoneen kysymysten laadintaan, joten vaalikoneessa näkyy myös paikallinenn kädenjälki, Ylöjärven Uutisten päätoimittaja Ville Mäkinen sanoo.

– Vaalikoneyhteistyöllä on jo pitkät perinteet. Kaikille oman vaalikoneen rakentaminen ei ole mahdollista ja yhteistyö vahvistaa suomalaista demokratiatyötä. Tämä on aivan Ylen julkisen palvelun tehtävän ytimessä, Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen toteaa.

Vaalikoneen lisäksi Ylöjärven Uutisten sivuilla on tarjolla vaalien tulospalvelu. Ylen tulospalvelun mediakumppaneita ovat Ylöjärven Uutisten lisäksi Lempäälän-Vesilahden Sanomat, Suomen Kuvalehti, Ålands Radio & Tv, Maaseudun Tulevaisuus, HSS Media, Åbo Underrättelser ja Hufvudstadsbladet.

– Saamme paikallislehden verkkosivuille upokkeen, jonka voimme sijoittaa esimerkiksi artikkelien sisään. Upokkeessa esitetään koko maata koskeva vaalitulos, Ville Mäkinen kertoo.

EU-vaalit käydään touko-kesäkuun vaihteessa. Ennakkoäänestys alkaa Suomessa on 29. toukokuuta ja päättyy 4. kesäkuuta. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 9. kesäkuuta.

Euroopan parlamenttiin valitaan 720 jäsentä eli meppiä, jotka edustavat Euroopan unionin kansalaisia unionin tasolla. Suomesta parlamenttiin valitaan 15 jäsentä, eli yksi enemmän kuin nykyisin. Valituksi tultuaan parlamentin jäsenet yleensä liittyvät johonkin Euroopan laajuiseen poliittiseen ryhmään.

Äänestysalue EU-vaaleissa on koko Suomi, eli suomalaiset ehdokkaat ovat ehdolla koko maassa, joten äänioikeutettu voi äänestää heistä ketä tahansa.