Riitta ja Tapio Lieskon omistama venäjänvinttikoira on tyhjentänyt palkintopöytiä ympäri maailmaa

Läikkä on maailman kaunein

Venäjänvinttikoira Tarijemiran Chelestje, tuttavallisemmin Läikkä, loikoilee sohvalla Viljakkalan Mannissa. Läikkä seurailee lempeällä katseellaan ohikulkijoita, jotka eivät sitä juurikaan hätkäytä. Tämä koira on tottunut ihmetteleviin katseisiin, sillä onhan se ollut kymmenissä ellei sadoissa näyttelyissä tuhansien ihmisten ihailun kohteena.
venäjänvinttikoira

Riittä Liesko asettelee menestyskoira Läikän kuvattavaksi. – Ihan näyttelykunnossa Läikkä ei tässä takapihalla ole, Liesko naurahtaa.

Läikkä täytti heinäkuussa kymmenen vuotta. Se on isolle koiralle kunnioitettava ikä. Läikän äiti, Täplä, on tosin jo 14-vuotias. Läikkä on siis saanut hyvät geenit pitkäikäisyyttä varten.

Vaikka Läikkä on jo veteraani-iässä, se jaksaa edelleen kiertää näyttelyissä. Se voi vielä tänä vuonna kasvattaa tittelikavalkadiaan esimerkiksi Baltian voittaja ja Helsingin voittaja -näyttelyissä.

Toistaiseksi Läikkä on haalinut huikealla urallaan 27 valiotitteliä sekä 25 voittajatitteliä. Suurin voitto tuli vuonna 2010 Tanskan Herningissä järjestystä Maailman voittaja -näyttelystä.

Koiran omistajat Riitta ja Tapio Liesko voivat vain uumoilla, mistä lähes käsittämätön menestys johtuu.

– Tämän koiran ruumiinrakenne on ilmeisesti lähellä täydellistä rotumääritelmän mukaista rakennetta, Riitta Liesko tuumaa.

Kiertäminen on elämäntapa

ruusuke

Virossa Läikkä kaappasi yhdessä näyttelyssä neljä eri voittoa.

Kenties Läikän hieman erikoinen luonnekin sopii hyvin näyttelykoiralle. Se oli syntyessään pentueen ainut eloonjäänyt koira, eikä Läikkä koskaan sosiaalistunut leikkimään muiden koirien kanssa. Eikä se aina ole välittänyt ihmisistäkään, paitsi tietysti omistajistaan.

– Kyllä Läikkä joskus tuo lelun, jolla se haluaa leikkiä, mutta muiden koirien kanssa se ei leiki, Riitta Liesko kertoo.

Tavallisena arkipäivänä Läikkä on kuitenkin kuin mikä tahansa koira. Se lepää, käy lenkillä, syö, juo, ja lepää uudelleen.

Kun viikonloppu koittaa, hyppää Läikkä Lieskojen kolmen muun venäjänvinttikoiran kanssa autoon ja suuntaa näyttelyyn johonkin päin Suomea tai Eurooppaa. Läikkä on tottunut matkustamaan pennusta saakka.

– Olemme vuodessa noin 45 viikonloppua näyttelyissä, Tapio Liesko kertoo.

Lieskot ovat kiertäneet näyttelyitä 1980-luvulta saakka. Vuonna 1994 Lieskot perustivat Tarijemiran-kennelin, jolla on plakkarissa myös yksi kasvattajaryhmän voitto.

Näyttelyiden kiertäminen on ollut Lieskoille siis jo pitkään elämäntapa.

– Matkaamme hyvissä ajoin näyttelypaikkakunnalle ja näyttelypaikalle. Näyttelypaikalla koirat viimeistellään esityskuntoon, Tapio Liesko kertoo.

Koirakin tietää menestyneensä

Venäjänvinttikoirien mestari kulkee tietysti voittajan autolla.

Venäjänvinttikoirien mestari kulkee tietysti voittajan autolla.

Lieskojen matkassa olevat koirat esittää yleensä aina Riitta, joka on jo varsin tottunut näyttelykehän rutiineihin. Myös koirat osaavat tehdä kaiken niin kuin pitää.

Ja vaikka Läikkä on ollut tuomareiden arvosteltavana satoja kertoja, edelleen tuomarin reaktiot jännittävät Riitta ja Tapio Lieskoa.

– Näyttelyissä on usein tuomari, jota emme ole koskaan nähneet. Milloinkaan ei tiedä, miltä koira tuomarin silmiin näyttää. Ja toisaalta välillä on ihan hyvä pudota maan pinnalle, koska aina ei voi voittaa, Riitta Liesko sanoo.

Jos ja kun menestystä tulee, myös koira aistii onnistuneensa.

–  Kun päästään näyttelyn isoon kehään musiikin, kirkkaiden valojen ja muiden parhaiden koirien keskelle, Läikkä huomaa asian ja astelee erittäin ylväänä ja iloisena tuomareiden eteen, Tapio Liesko naurahtaa.

Menestys ei ole kuitenkaan koskaan varmaa, sillä kilpailu huipulla on kovaa.

– Esimerkiksi Helsingissä järjestetyssä Maailman voittaja – näyttelyssä oli ainakin 150 venäjänvinttikoiraa. Siksi ihan jokaisesta näyttelysaavutuksesta pitää olla ylpeä, Riitta Liesko toteaa.

Tarijemiran Chelestjen (Läikkä) tittelit

Voittajatittelit

Eestin juniorivoittaja, 2 x Eestin voittaja, 3 x Baltian voittaja, Helsingin voittaja, Maailman voittaja, 2 x Liettuan voittaja, Latvian voittaja, Euraasian voittaja, Slovenian voittaja, 2 x veteraanivoittaja, 2 x Helsingin veteraanivoittaja, Liettuan veteraanivoittaja, 2 x Tallinnan veteraanivoittaja, 2 x Eestin veteraanivoittaja, Baltian veteraanivoittaja, Kööpenhaminan veteraanivoittaja, Latvian veteraanivoittaja

Valiotittelit

Suomen valio, Ruotsin valio, Norjan valio, Tanskan valio, Eestin valio, Latvian valio, Liettuan valio, Venäjän valio, Venäjän kennelliiton valio, Moldovan valio, Kyproksen valio, Kyproksen grand valio, Montenegron valio, Valkovenäjän valio, Slovenian valio, Pohjoismaiden valio, Baltian valio, kansainvälinen valio, Eestin veteraanivalio, Romanian valio, Romanian veteraanivalio, Romanian cum laude, Liettuan veteraanivalio, Eestin veteraanivalio, Latvian veteraanivalio, Baltian veteraanivalio, Latvian vinttikoiraklubin veteraanivalio

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?