Kattaus tekee juhlan

Kurun merkkinaiset eli Heloposki Henna -nimitetyt näyttävät taitonsa kauniiden kattausten tekijöinä.

Keväällä Merja Vihola sai erikoisen pyynnön. Kulttuurikoordinaattori Paula Nurmi kysyi, halusiko Vihola lähteä mukaan tekemään kattausnäyttelyä. Siis näyttelyä, johon viisi menneiden vuosien Heloposki Henna -kunnianimen saanutta naista kattaa pöydän oman tyylinsä mukaan.

Jokainen kattaja saa valita kokonaisuuteen astiat, servetit, pöytäliinat ja muut koristukset. Itse tarjottavat jäävät vähemmälle, sillä näyttelyn on määrä olla paikoillaan pari viikkoa.

Merja Vihola innostui heti.

– Päässä alkoi raksuttaa. Mietin, katanko pöytään äidin häälahjaksi saaman astiaston vai panenko esille äidin itse maalaamat kahvikupit.

Moniosainen häälahja-astiasto on Arabiaa vuodelta 1945. Silloin astiasto oli niin harvinainen, että sitä myytiin tiskin alta salaa. Viholan äiti osasi tehdä kauniita astioita itsekin: hän harrasti posliinimaalausta.

– Kesäasunnollamme on äidin maalaamat kupit, joista juomme kahvit kauniina kesäpäivänä. Yhdet kupit on koristeltu ruskeilla koukeroilla, toisten kuvio on mosaiikkityyppistä. Kyllä taidan sittenkin tehdä kattauksen äidin maalaamilla posliinikupeilla, Vihola päättää.

Kattauksen nimikin on helppo keksiä: Kahvihetki maalla.

Vihola kiinnittää kattamiseen paljon huomiota silloinkin, kun paikalla on vain omaa perhettä.

– En tuo kattiloita pöytään vaan siirrän tarjottavat ruuat lasi- ja posliinikulhoihin. Makkarakeittokin on juhlavaa, kun sen kattaa kauniisti, vuoden 2015 Heloposki Henna sanoo.

5 Hennaa kattaa -kattausnäyttely

2.–17. heinäkuuta Keihäslahden näyttelytalossa (Myllymäentie 2).

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?