Musiikki yhdistää

Sunnuntaina Ylöjärvi-salissa esiintyy kvartetti, joka Mozartin aikaan olisi herättänyt ihmetystä: piano ja kolme jousisoitinta.

Pauli Jämsä (piano), Katri Nikkanen (viulu), Anni Tiainen-Hammo (alttoviulu) ja Miika Jämsä (sello) soittavat W. A. Mozartin Pianokvarteton no. 1 g-molli K478 ja J. Brahmsin Pianokvarteton no. 1 g-molli op. 25.

Ensin mainittu on Mozartin kahdesta pianokvartetosta varhaisempi. Aikalaisten sanotaan vieroksuneen sitä, koska se oli vakava ja tummasävyinen. Myös kokoonpano, jolle teos on tehty, oli niihin aikoihin harvinainen.

Viulisti Katri Nikkanen kertoo, että Brahmsin kvartetto puolestaan edustaa soinnikasta ja lämminhenkistä täysromantiikkaa.

– Molemmat teokset ovat aikansa kamarimusiikin helmiä. Ne menevät minun listallani kamarimusiikin top kymmeneen.

Jousisoittajat tuntevat toisensa Tampereen Filharmonian riveistä. Pianisti Pauli Jämsä on esiintynyt erityisesti kamarimuusikkona ja liedpianistina.

Katri Nikkanen on kokenut muusikko: elokuussa hänelle tuli täyteen 30 vuotta Tampere Filharmonian riveissä. Nikkanen soittaa barokkiyhtyeessä ja useissa muissa kamarimusiikkiyhtyeissä, joista osa toimii aktiivisesti, osa satunnaisemmin.

Nikkanen sanoo, että yhteinen sävel uuden soittoporukan kanssa löytyy yleensä helposti, koska ennen esiintymistä treenataan tiiviisti.

– Yhteinen kiinnostuksen kohde yhdistää. Ystävystyn helposti ihmisten kanssa, joiden kanssa soitan. Musiikki on antanut elämänmittaisia ystävyyssuhteita.

Salin klassiset -konsertti

12. marraskuuta kello 15 kaupungintalolla.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?