Ylöjärven Uutisten ilmaista juhlarokkaa riitti noin 600 herkkusuulle

Soppatykki ei vaatinut uhreja

Possun jauhelihaa, herneitä ja vettä. Siinä ovat ainesosat, jotka vuorentaustalainen Arto Kellberg suostuu kuuluisasta hernekeittoreseptistään paljastamaan.
Vuosikymmenten ajan erilaisissa yleisötapahtumissa kiertänyt Kellberg kutkutti viime viikolla kansalaisten makuhermoja Soppeenmäessä. Ylöjärven Uutisten ilmaisessa 80-vuotistapahtumassa soppa loppui neljässä tunnissa.
Jukka ja Kristina Hovila toivat Ylöjärven Uutisille upean syntymäpäivälahjan. – Tämä paperikassi on peräisin varmaan 1970-luvulla. Paikallislehdellä oli silloin isot syntymäpäivät, ja näitä silloin ihmisille jaettiin. Mielestäni tämä kuuluu Uutisten arkistoon, Kristina Hovila järkeilee.

Jukka ja Kristina Hovila toivat Ylöjärven Uutisille upean syntymäpäivälahjan. – Tämä paperikassi on peräisin varmaan 1970-luvulla. Paikallislehdellä oli silloin isot syntymäpäivät, ja näitä silloin ihmisille jaettiin. Mielestäni tämä kuuluu Uutisten arkistoon, Kristina Hovila järkeilee.

Aamukymmeneltä alkaneeseen ilmaistempaukseen saapui väkeä ympäri laajaa puutarhakaupunkia. Suurin osa tulijoista tepasteli paikalle lähistöltä Soppeenmäestä.
– Soppatykissä on keittoa noin 600 annoksen verran. Neljä tuntia on aika tyypillinen aika, joka tällaisen jakamiseen menee, rokankeittäjä Arto Kellberg jutteli.
Ensimmäiset hernekeittonsa jo vuonna 1979 loihtinut Kellberg on tuttu kasvo yllättävän monelle pirkanmaalaiselle. Vuorentaustassa asuvan miehen palkokasvisopan maine on pikkuhiljaa kasvanut jopa legendaarisiin mittasuhteisiin.
– Kaikki alkoi Puolustusvoimien Kuljetusvarikolta Kalkusta. Sen jälkeen, kun tein sinne hernekeittoa 1980-luvun vaihteen tienoilla, reseptini on kehittynyt nykymuotoonsa, Kellberg muisteli.
– Leipätyökseni ajan invataksia. Hernekeittoa tulen laittamaan enää silloin, kun joku kehtaa pyytää. Hyvän rokan valmistaminen kestää yleensä noin vuorokauden, hän jatkoi.

Lehdelle liuta juttuvinkkejä

Sulo Läylönen on tilannut ylöjärveläisiä paikallislehtiä jo lähes 60 vuotta. Aktiivilukijalla on Uutisille yksi kehitysehdotus. – Sivukoko saisi olla hieman nykyistä pienempi.

Sulo Läylönen on tilannut ylöjärveläisiä paikallislehtiä jo lähes 60 vuotta. Aktiivilukijalla on Uutisille yksi kehitysehdotus. – Sivukoko saisi olla hieman nykyistä pienempi.

Viime perjantaina soppatykin ruokaa oli tullut nautiskelemaan muun muassa ylöjärveläinen Kirsi Ahlgren. Nainen oli paikan päällä jopa hieman etuajassa, ja pääsi hörppimään rokkaansa rahtusen ennen kymmentä.
– Erinomaisen hyvää on! Tällaisia ilmaisia ruokatempauksia on Ylöjärvellä silloin tällöin, ja käyn aika useasti paikalla, Ahlgren hymyili.
Arto Kellbergin vanhaksi tuttavaksi tunnustautuva Ahlgren on lukenut Ylöjärven Uutisia jo pitkän aikaa. Lehden 80-vuotisen taipaleen kunniaksi hän sai rokan kyytipojaksi Uutisten ilmaisen juhlalehden sekä komean kangaskassin.
Ahlgrenin mielestä oma paikallislehti on Ylöjärvelle tärkeä asia.
– Mistäpä sitä muuten lukisi, mitä kylillä tapahtuu? hän kysyi.
Rokansyöjien joukkoon rantautunut Ylöjärven Uutiset sai perjantain mittaan lukuisia hyviä juttuvinkkejä ja kehitysehdotuksia. Kansan syvistä riveistä kumpusi ajatuksia muun muassa puutarhakaupunkilaisten liikennekäyttäytymiseen liittyvästä tutkimuksesta.
– Tuntuu, ettei täällä enää kunnioiteta suojateitä! nimettömäksi jättäytynyt keski-ikäinen mies puhisi.
– Varsinkin Soppeenmäessä joutuu varomaan nuorten kuljettajien hurjastelua aina aika ajoin. Tehkääpä tästä juttu, mies vinkkasi keittoa lusikoidessaan.
Ylöjärven Uutiset otti vinkeistä vaarin. Aiheisiin palataan, kun sopiva aika koittaa.

Arto Kellberg (vas.) otti rokanjakoapulaisekseen äitinsä Linnean. 80-vuotias teräsmummo palveli tulijoita hymy huulillaan.

Arto Kellberg (vas.) otti rokanjakoapulaisekseen äitinsä Linnean. 80-vuotias teräsmummo palveli tulijoita hymy huulillaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?