Tämä porukka menee ihan metsään

Sekä Ylöjärven Uutisten että Epilän Esan 90-vuotisjuhlavuoteen sisältyvä yhteinen projekti, valmistautuminen Jukolan viestiin, pääsi vauhtiin keskiviikkona. Ensimmäisellä tapaamiskerralla opittiin, että suunnistus on itse asiassa varsin yksinkertainen laji.
Suunnistuskurssin ensitapaamisella olivat mukana Kalle Heino (takana vas.), Jenni Torvinen, Paula Pihlava, Jaana Moilanen, Vesa Välimäki, Kari Maijala, Jari Toivonen (alh. vas.), Kimmo Jokela, Tanja Vuori ja Suvi Alapässäri. (Kuva: Sanna Hillberg)

Reilut kymmenen tulevaa pihkaniskaa ilmoittautui määräajassa Esan järjestämälle ilmaiselle suunnistuskurssille, ja kurssi starttasi keskiviikkoiltana yhteistapaamisella Uutisten toimituksessa.

Suunnistuskurssilaisista muodostetaan yksi tai kaksi Ylöjärven Uutisten joukkuetta Kauhavalla kisattavaan Lakia-Jukolaan.

Epilän Esan kolmikko, Kalle Heino, Kari Maijala ja Jari Toivonen, evästi kurssilaisia suunnistusharrastuksen perusteista ja Jukolan viestitapahtumasta.

– Suunnistus on maailman yksinkertaisin laji. Rastit on merkitty karttaan, metsässä on isot rastiliput, lähtö ja maali on merkitty selkeästi ja mikä parasta, rastit kierretään numerojärjestyksessä, Toivonen kertoi pilke silmäkulmassa porukalle, josta osa silmäili suunnistusmerkein varustettua karttaa elämänsä ensimmäistä kertaa.

Huolimatta siitä, että laji on pyritty tekemään näinkin helpoksi, Esan miehet myönsivät, että hankaluuksia rastien löytämisessä saattaa ilmetä edelleen vuosikymmenien harrastamisen jälkeenkin.

Kevään aikana tuleville suunnistajille tulevat tutuksi niin kompassin käyttö kuin karttamerkinnät korkeuskäyrineen – ja metsässä suunnistaminen, tottakai.

Lue myös: ”Jukolan viesti on kokemus, jota et unohda” – Ylöjärven Uutiset ja Epilän Esan kokoavat joukkueita maailman suurimpaan suunnistusviestiin

Venlat pääsivät Jukolan komeasti läpi

Venlat Jämsään kahdella joukkueella

Suunta vielä hakusessa

Ylöjärven Uutisia viestissä tulee edustamaan rohkea ja vaihtelevalla suunnistuskokemuksella varustettu ryhmä.

Jenni Torvinen on porukan konkari, sillä hän oli Epilän Esan ja Ylöjärven Uutisten Venlojen viestiporukassa Jämsä-Jukolassa jo vuonna 2013.

– Olen vähän suunnistelut rasteilla sen jälkeen, sitten on vähän harrastus hiipunut. Ajattelin, että nyt on hyvä paikka lähteä uudestaan Jukolaan. Jukolan tunnelma on aivan mahtava, hän tiesi.

Torvisen mukaansa houkuttelema Paula Pihlava kertoi ”suunnistelleensa” hieman.
– Tiedän puutteet taidoissani. Ajattelin tulla katsomaan voisiko sitä kehittyä, hän totesi iloisesti.

Jaana Moilanen näki ilmoituksen kurssista Ylöjärven Uutisissa ja päätti saman tien tarttua elämänsä tilaisuuteen oppia suunnistamaan.
– Tämä menee todella epämukavuusalueelle. Kaikenlainen liikkuminen on sydäntä lähellä, mutta tämmöinen samanaikainen aivotyöskentely on epämukavuutta, hän nauroi.

Myös Vesa Välimäki ilmoittautui kurssille nähtyään lehti-ilmoituksen. Hän on osallistunut Jukolan viestiin kertaalleen jokseenkin ummikkona, yhden kerran suunnistuskokemuksella.
– Innostuin, että jos oppisin suunnistamaan. Se on vielä vähän hakusessa.

Välimäellä oli hihassaan myös hyvä vinkki muulle porukalle: loppukiri on viestissä tärkeä.

Ensimmäisellä tapaamiskerralla tutustuttiin muihin kurssilaisiin ja suunnistusaiheiseen aineistoon. (Kuva: Sanna Hillberg)

”Jukolan tunnelma olisi kiva kokea”

Eläkkeellä olevan Kimmo Jokelan tavoitteena on oppia käyttämään kompassia ja lukemaan korkeuskäyriä. Jokela on innokas marjastaja ja toivoo, että suunnistustaito auttaa löytämään takaisin aavalta lakkasuoltakin.

– Minulla oli sellainen työ, että en koskaan oikein päässyt tällaisiin säännöllisiin arkipäivän juttuihin. Nyt eläkeläisenä otan sen takaisin, hän kertoi.

Ystävykset Tanja Vuori ja Suvi Alapässäri ovat fiilistelleet osallistumisesta maailman suurimpaan suunnistusviestitapahtumaan jo joitakin vuosia. Tällä kertaa tähdet olivat kohdillaan ja kaksikko ilmoittautui kurssille yhteistuumin.

– Viime kesänä olin pojan kanssa suunnistuskoulussa ja siellä tuli sellainen into, että tätä olisi kiva tehdä aikuistenkin kesken. Kaikki kehuvat Jukolan tunnelmaa. Se olisi kiva kokea, Suvi kertoi.

Tässä vaiheessa, ennen kuin kurssilla on päästy käsiksi itse suunnistamiseen ja sen apuvälineisiin kuten karttaan ja kompassiin, kokemattomimpia jännittää eniten itse suunnistaminen ja se, että ei petä omaa joukkuetta, jos ei löydäkään rasteja Kauhavan pienipiirteisessä kalliomaastossa.

Huoli on kuitenkin turha:
– Kalle on ihan loistava opettaja. Kallen opeilla kyllä oppii ja innostuu, tietää Torvinen kokemuksesta.

Seuraamme kevään aikana suunnistuskurssin etenemistä sekä itse päätapahtumaa Kauhavalla kesäkuun puolivälissä.