”Jukolan viesti on kokemus, jota et unohda” – Ylöjärven Uutiset ja Epilän Esan kokoavat joukkueita maailman suurimpaan suunnistusviestiin

Ylöjärven Uutiset ja suunnistusseura Epilän Esa järjestävät yhteistuumin molempien 90-vuotisjuhlavuoden kunniaksi  mahdollisuuden osallistua maailman suurimpaan suunnistusviestiin, Jukolan ja Venlojen viestiin.
Ylöjärven Uutiset ja Epilän Esa keräävät viestijoukkueita Lakia-Jukolaan Kauhavalle. Kuva vuoden 2021 Venlojen viestin startista Rovaniemellä. (Kuva: Jari Toivonen)

Lakia-Jukola kisataan tänä vuonna Pohjanmaan lakeuksilla. 75. Jukola ja 46. Venlojen viesti juostaan Kauhavan maastoissa 15.–16. kesäkuuta.

Uutiset ja Esa keräävät molempiin sarjoihin joukkueen. Venlojen joukkueessa suunnistaa neljä naista ja Jukolan viesti kisataan 7-henkisin joukkuein. Jukola-joukkueessa voi olla sekä miehiä että naisia.

Ylöjärven Uutiset ja Epilän Esa huolehtivat myös tapahtuman kuluista, joten kurssi ja viestitapahtuma ovat osallistujille maksuttomat.

Ainoat pohjavaatimukset ovat 17 vuoden ikä ja sen verran juoksukuntoa, että selviytyy omasta suunnistusosuudestaan.

Epilän Esan suunnistusaktiivit järjestävät osallistujille maksuttoman suunnistuskurssin, joka alkaa yhteistapaamisella 13. maaliskuuta

Ylöjärven Uutisten toimituksessa. Kurssin kolme ensimmäistä kertaa on varattu suunnistamisen perusteiden läpikäymiseen. Tämän jälkeen aloitetaan suunnistusharjoitukset maastossa 10. huhtikuuta.

Kurssiin kuuluu yhdeksän maastoharjoitusta, joiden loppuvaiheessa osallistujista valitaan edustajat joukkueisiin.

Osallistujilta ei vaadita huippukuntoa. Juoksukuntoa ei sinänsä treenata kurssilla, mutta sitäkin tulee oheistuotteena, kun siirrytään maastoharjoituksiin. Harjoituksissa keskitytään kartan- ja kompassinlukutaitoon.

– Juoksukuntoa pitää olla sen verran, että selviää etapeista, toteaa ryhmän valmennuksesta vastaava Kalle Heino.

Kalle Heino on suunnistuskurssin vastuuvetäjä. (Kuva: Sanna Hillberg)

Itse viestitapahtumaakaan ei tarvitse pahemmin jännittää:

– Jukolan viesti on yksi helpoimpia suunnistustapahtumia. Siellä on niin paljon suunnistajia ja uria, että kun osaa valita omansa, reitistä selviää kunnialla, tietää vuosien suunnistuskokemuksella Esan puheenjohtaja Jari Toivonen.

Kuntosuunnistus on ollut viime vuosina kovassa nosteessa. Jokaviikkoiset iltarastitapahtumat Pirkanmaalla keräävät satoja osallistujia.

Innokkaina suunnistajina Epilän Esan puuhamiehet luonnollisesti toivovat, että kurssin osallistujille jäisi suunnistuksesta pitempiaikainen harrastus.

– Haluamme rohkaista ihmisiä liikkumaan luonnossa ja käyttämään karttaa ja kompassia, miehet tuumaavat.

– Jukolan viesti on kokemus, jota et unohda, lupaa Heino.

Ilmoittautumisia suunnistuskurssille ja Uutisten joukkueeseen ottaa 28. helmikuuta asti vastaan Kalle Heino:

Heinolle voi ilmoittautua sähköpostitse: k.k.heino@gmail.com tai soittamalla numeroon 040 869 9673.

Lisätietoja Jukolan viestistä löytyy verkosta: https://jukola.com/2024/