”Tehdään koko Suomesta yksi kunta ja kokeillaan, ratkeavatko ongelmat tällä keinolla”

Lopetetaan puheet arvottomista asunnoista!

Kaupunkitutkija Mari Vaattovaaran mukaan Suomi on kaupungistunut ilman, että yhteiskunta on herännyt koko maan kattavan kaupunkitutkimuksen tekemiseen. Hänen mukaansa maassamme jyllää repivä maaseudun ja kaupunkien vastakkainasettelu, mikä torpedoi eri alueiden sopusointuisen kehityksen. Professori vaatii lopettamaan puheet taantuvien alueiden arvottomista asunnoista. Hänen mielestään pienikin kaupunkikeskus voi säteillä ympäristöönsä hyvinvointia, jos asiat tehdään oikein.
Mari Vaattovaara

Helsingin yliopistoon perustettua Kaupunkitutkimusinstituuttia johtava professori Mari Vaattovaara vaatii, että yhteiskunnassamme luovuttaisiin oikeasti maaseudun ja kaupunkien vastakkainasettelusta. Viime viikon keskiviikkona Suomen Yrittäjien järjestämässä Kunnallisjohdon seminaarissa Tampere-talossa puhunut Vaattovaara kritisoi sitä, että maassamme kaupunkitutkimusta on tehty hyvin hajanaisesti eri yksiköissä ja yksittäisissä monitieteisissä hankkeissa. – Tutkimus ei ole pystynyt riittävästi vastaamaan jo vuosikymmeniä Suomessa käynnissä olleeseen kaupungistumisen haasteeseen, hän sanoo.

–Tehdään koko Suomesta yksi kunta ja katsotaan ratkeavatko yhteiskuntamme ongelmat, uutukaisen Kaupunkitutkimusinstituutin johtaja Mari Vaattovaara ehdottaa vakavasti.
– Jos hommat eivät sittenkään toimi, kokeillaan joitakin muita uusia keinoja, maamme eturivin kaupunkitutkija jatkaa.
Professorin mielestä yhteiskunnassamme olisi vaihdettava nuottia, lopetettava valitus ja vastaavasti voimistettava myönteistä asennetta.
– Yleiseen keskusteluun ovat pesiytyneet kielteiset hokemat: ”siellä elämän edellytykset ovat huonot” ja ”alueen asunnot ovat arvottomia”.
Vaattovaara perää sitä, miten joku voisi innostua yrittämisestä seudulla, jota vain mustamaalataan.
Samaan hengenvetoon hän muistuttaa, ettei kasvavissa ja kehittyvissä kaupungeissakaan kaikki asiat ole hienosti.
– Kaupungeilla ovat omat haasteensa ja murheensa.
Kaupunkitutkija kehottaa luopumaan masentavasta ilmapiiristä. Hänen mukaansa maan syrjäisten osien pienistä keskuksista voi tulla oikein johdettuina virkeitä pikkukaupunkeja, jotka levittävät elämänedellytyksiä ympäristöönsä.

Yhdessä kohti tulevaa

Mari Vaattovaaran mukaan maatamme piinaa maaseutu-Suomen ja kaupunkien tuhoisa vastakkainasettelu.
– Menneiden aluerakenteiden tai toimintatapojen romantisoiminen ei ole kenenkään etu, eikä kasvu ole ainoa hyvän elämän määre, kaupunkitutkija herättelee.
Hänen mukaansa valtakunnantasolle projisoitujen yleisten puheenvuorojen aika on ohi.
– Ne eivät parhaista pyrkimyksistään huolimatta onnistu kuvaamaan tai jäsentämään kaupunkeihin, kaupunkien väliin tai maaseudulle keskittyvien ongelmien vakavuutta tai auttamaan uudentyyppisten paikallisten haasteiden ratkaisuissa, professori jyrisee.
– Myös tarjolla olevat mahdollisuudet jäävät hajautetuin voimin käyttämättä. Konkreettisessa elämässä tämä tarkoittaa esimerkiksi hallitusohjelman hienon vision yhdessä rakennetusta Suomesta jäävän rakentamatta, Vaattovaara pukee sanoiksi.
Hän lisää vielä, ettei vastaukseksi myöskään käy ”kaikki Kehä III:n sisäpuolelle tai pidetään koko maa asuttuna”.

Rajoitteet ja valvonta pois

Kaupunkitutkijan mukaan maamme 311 kuntaa ovat hirttäytyneet 535 lakisääteiseen tehtäväänsä.
Vaattovaaran mukaan kuntien on tärkeä tunnistaa toiminnalliset rakenteet ja eri toimintojen optimaaliset koot hallinnollisten rakenteiden ohessa.
– Kuntien olisi päästävä myös valvonnasta ja rajoittamisesta innostamiseen ja palkitsemiseen.
Kaupunkitutkija huomauttaa monen kunnan ja kaupungin unohtaneen toimintansa todellisen sydämen: ihmiset.
– Ihmiset voi unohtaa myös unohtamalla ne olosuhteet maaseudulla ja kaupungeissa, joissa ihmiset elävät, hän pamauttaa.
– Paikalliset erityisintressit ja pyrkimys niiden vaalimiseen on lähinnä määritetty ongelmaksi. Niiden vuoksi on luotava kokonaisuuden etua ajava laaja malli, joka tarvittaessa hallinnollisella voimalla ohittaa haitallisen paikallisen osaoptinoinnin. Meillä siis ”hallintomallit turvaavat kilpailukykyä”, kaupunkitutkija miettii.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.