Johanna ja Eetu saivat arvonnassa monen haluaman tontin Siivikkalasta – Tällainen on perheen lapsi- ja labradoriystävällinen koti, jossa voisi kuvitella asuvansa vielä 30 vuoden päästä

Johanna Kaakkolammi ja Eetu Kalliomäki ostivat Vuorentaustasta 1970-luvulla rakennetun talon, joka oli ensin tarkoitus purkaa uuden tieltä. Kaupungin tonttihaku kuitenkin muutti suunnitelmat, kun pariskunta sai arvonnassa monen haluaman tontin Siivikkalan uudelta pientaloalueelta.
Johanna Kaakkolammi, Eetu Kalliomäki, tyttäret Elsa ja Emilia sekä labradorinnoutaja Soni pääsivät muuttamaan uuteen kotiin joulun alla 2023. Talossa pidettiin heti rakennuttaja Joperan taloesittely, jossa kiinnostuneet pääsivät vierailemaan.

Kaukolantien varteen Siivikkalan uudelle pientaloalueelle on noussut hiljattain uusia taloja yksi toisensa jälkeen. Viime vuonna ensimmäisten joukossa kallioiselle maaperälle Ahmantielle nousi Johanna Kaakkolammin ja Eetu Kalliomäen perheen viiden huoneen yksikerroksinen omakotitalo.

On eräänlainen sattuma, että perhe päätyi rakentamaan juuri Siivikkalaan, sillä vielä vuonna 2022 pariskunnan ajatuksena rakentaa uusi omakotitalo Vuorentaustaan ostamansa vuonna 1970 rakennetun talon tilalle tai ostaa valmis talo muualta.

Talo sai nimekseen Soralato ulkoverhouksen maalisävyn ja talomallin mukaan. Alun perin tontti sijaitsi rinteessä, mutta takapihasta tehtiin tasainen nostamalla sitä kolme metriä.

Ylöjärven kaupungin tonttiarvonta muutti suunnitelmat kuitenkin kertaheitolla.

– Osallistuimme Siivikkalan tonttihakuun puhtaasti sillä ajatuksella, että ei meillä ole mitään mahkua sieltä mitään saada, mutta kokeillaan, Eetu Kalliomäki muistelee viitaten Siivikkalan saamaan huippusuosioon kaupungin tonttihauissa.

Uudet tontit arvottiin Ylöjärven kaupungintalolla loppuvuodesta 2022. Siivikkalassa ja Siltatiellä sijaitsevaa 23 tonttia havitteli tuolloin yhteensä 342 hakijaa.

– Menimme ihan vanhanaikaisesti livenä seuraamaan arvontaa kaupungintalolle. Neljäntenä sieltä sitten tuli Kaakkolammi & Kalliomäki. Ihan maltillisesti tuuletettiin siinä. Sitten yhtäkkiä aikoi puhelin täyttymään onnitteluviesteistä, kun porukka olikin seurannut arvontaa etäyhteydellä, Kalliomäki kertoo.

Lue myös: Siivikkalan Ahmantie 15 oli kaupungin tonttihaun halutuin osoite uudelle kodille – Tonttihaku keräsi taas suuren suosion

Keittiön kalusteet ovat Noblessa Tampereesta. Pariskunta ei halunnut kotiinsa mitään teräksen väristä, vaan pelkkää kultaa tai mustaa. Mikäli haluttua sävyä ei löytynyt, maalasivat he itse.

Hyvää ja huonoa palvelua

Arvonnan jälkeen pariskunta kääri hihat ja alkoi kartoittamaan sopivia talopaketteja eri rakennuttajilta. Kaakkolammi sanoo, että he ryhtyivät projektiin täysin ummikkoina ja keskustelua he kävivät yhteensä viiden eri rakennusyhtiön kanssa.

Näistä he päätyivät lopulta Jopera Rakennuspalveluihin, jossa vaikutuksen teki ensinnäkin nopea reagointi pariskunnan jättämään yhteydenottolomakkeeseen.

– Sieltä otti yrittäjä saman tien yhteyttä. Siitä vuorokauden kuluttua meille oli jo piirrätetty luonnoskuvat ja tehty tarjous talopaketista. Saimme jo alkuvaiheessa erittäin tehokasta ja hyvää palvelua, Kalliomäki kehuu.

– Muilla firmoilla vastaaminen sähköpostiin saattoi kestää parikin viikkoa. Saatiin siis surkeaa palvelua. Tuli tunne, että jos tämä on tällaista jo heti alussa, niin eihän tuollaisten kanssa voi mitään ruveta rakentamaan, Kaakkolammi lisää.

Kodin yleisilme oli pitkälti Johanna Kaakkolammin vastuulla, mutta päätökset tehtiin silti yhdessä. Pariskunta on tyytyväinen kodin valoisaan ilmeeseen ja suuriin ikkunoihin, jotka tuovat valoa. He kertova, että lähtökohtana kodin suunnittelulle oli, että siellä voisi asua vielä 30 vuoden päästä.

Pariskunta neuvookin muita ensi kertaa rakennusprojektiin ryhtyviä olemaan erittäin tarkkana ja kilpailuttamaan eri yrityksiä. Yrityksistä kannattaa hyödyntää muiden kuluttajien kokemuksia, missä some on hyvä apuri.

– Kun ensimmäistä kertaa tämmöiseen projektiin ryhtyy, niin mitään vertailupohjaa ei ole. On todella vaikeaa tietää, mitä minkäkin asian kuuluu maksaa. Onneksi meillä oli alan ihmisiä lähipiirissä, jotka auttoivat ihan hirveästi, Kaakkolammi sanoo.

Yrittäjänä vakuutusmyynnin parissa työskentelevä Kalliomäki huomauttaa, että noviisien kannattaa olla valppaana siinä, mitä ovat ostamassa. Kaikki kannattaa ottaa myyjältä selville, sillä pienikin hienosäätö kodin rakennusteknisissä osissa voi hilata budjettia yhtäkkiä roimasti ylöspäin.

– Hintamuutoksiin kannattaa varautua ja niissä tulee olla tarkkana, hän sanoo.

Lue myös: Siivikkalalaisilta täystyrmäys pientaloalueen laajentamiselle – Asukkaat taistelevat taas tärkeän metsänsä puolesta: ”Itkuhan siinä tuli”

Harmonisessa wc-tilassa on kaunis, simpukkaa muistuttava allas.

Lisämaustetta projektiin toi perheen uusin tulokas

Perheen uutta kotia ryhdyttiin rakentamaan Siivikkalassa vuosi sitten huhtikuussa. Taloprojekti sai nimekseen Soralato, jonka edistymistä ja arkea Kaakkolammi taltioi samannimiselle Instagram-tilille.

Varsinaisen talon rakentamisesta paikan päällä huolehti Jopera, kun taas muun muassa sisätilan kalustaminen, piharakennus, terassi ja sauna ovat ylöjärveläislähtöisen Rockside Oy:n Tomi Kallionsivun käsialaa.

– Ja siinä on tekijämies, kehuu Kalliomäki.

Tontin vaativat maanrakennustyöt hoiti ylöjärveläinen Maanrakennus Arska & Poika, jolle pariskunta antaa arvosanan ”kymppi plus”. Vaativan perustustöistä teki tontin sijainti rinteessä. Pariskunta halusi takapihastaan tasaisen, minkä vuoksi tonttia päädyttiin nostamaan tältä alueelta kolme metriä.

– Meillä oli täällä huikea nuorimies tekemässä töitä. Hän teki töitä kovalla tahdilla ja sai aikaan hyvää jälkeä.

Myös Kaakkolammi ja Kalliomäki auttoivat ja tekivät kaikkea mahdollista rakennustyömaalla koko rakentamisen ajan. Esimerkiksi kaiken rakennusjätteen kuljettaminen kaatopaikalle oli pariskunnan vastuulla. Mukana ahkeroi myös perheen esikoinen, kaksivuotias Emilia.

– Emppu oli täällä mukana melkein joka päivä seitsemän kuukauden ajan. Töistä tehtiin hänelle vähän kuin leikkiä.

Ilves-fani Emilian huoneessa on lattiasta kattoon ulottuva kapea ikkuna. Talon huoneet on äänieristetty, jotta Emilian unet eivät häiriintyisi ja jotta Eetu Kalliomäki pystyy tekemään rauhassa etätöitä kotoa.

Pienen lisämausteen projektiin toi se, että pariskunnan toinen lapsi Elsa ilmoitti tulostaan alkuvuodesta 2023. Kaakkolammi ja Kalliomäki kuvailevatkin rakennusprojektia pikkulapsiarjen ja töiden keskellä hullunmyllyksi, jota korosti entisestään asuminen pienissä kaksion kokoisissa tiloissa Vuorentaustan talossa.

– Yksikin kaveri soitti minulle jälkikäteen, että miten te olette vielä järjissänne ja ylipäätään puhutte toisillenne. Että onpa tosi hienoa nähdä, että olette edelleen noin onnellisia. Sehän on fakta, että monethan eroaakin rakennusprosessin jälkeen, Kalliomäki sanoo.

Kaakkolammi toteaa, että rakennusprosessi todella on yhtä rankka, ellei rankempi kuin puhutaan.

– Aika ajoin oltiin varmaan tosi väsyneitä, mutta koko ajan tiedettiin, että se on vain väliaikaista. Tietysti se jatkuva valintojen tekeminen kuormitti ja työllisti, mutta koko ajan tiedettiin, että se palkinto on odottamassa, kun saamme omannäköisen kodin. Kun tätä itse halusi, niin oli turha valittaa, Kaakkolammi naurahtaa.

Lue myös: Siivikkalaan kaavoitetaan toistakin pientaloaluetta Serlapuiston lähelle – Alueelle päiväkoti sekä kaksikerroksisia omakotitaloja ja rivitaloja

Saunassa on ikkuna alalauteeseen asti ja näkymä takapihalle. Lauteet ovat Rockside Oy:n käsialaa.

Kodista tehtiin lapsi- ja labradoriystävällinen

Uuteen valoisaan kotiinsa Kaakkolammi-Kalliomäen perhe pääsi muuttamaan joulukuussa 2023 puolitoista viikkoa ennen joulua. Perheen kuopuksen Elsan syntymisestä oli tässä vaiheessa kulunut kolme kuukautta.

Elämä Siivikkalassa on asettunut uomiinsa ja monet aikaisemmin rasittavilta tuntuneet valinnat ja loputtomat työtunnit rakennustyömaalla ovat nyt maksaneet itsensä takaisin tuomalla helppoutta arkielämään.

Yksi tällainen valinta on tavallisesta eteisestä oven taakse eriytetty ja pelkistetty arkieteinen, jossa on isot tilat ulkovaatteille ja kengille sekä erillinen vesipiste. Pariskunnan mukaan arkieteinen on must lapsi- ja koiraperheessä.

– Tuonne saa piiloon kaikki lasten kuraiset kamat ja muut romut, jos tulee vaikka vieraita, Kaakkolammi sanoo.

Toinen elämää helpottava asia ovat kodin pinnat, joista haluttiin niin ikään lapsi- ja labradoriystävälliset.

– Esimerkiksi parkettihan olisi ollut tosi ihana, mutta ei se olisi ollut käytännöllinen koiran kanssa. Nyt jos koira vaikka oksentaa tuohon vinyylilankulle, niin lattia ei mene uusiksi. Samoin valitsimme Noblessa Tampereen Lauri Kylväjältä sellaiset kalusteet keittiöön, ettei niitä tarvitse koko ajan jynssätä sormenjälkien takia.

Kodin pinnat valittiin sen perusteella, että ne ovat lapsi- ja labradoriystävälliset.

Takapihalla kokeiltiin jotakin uutta

Mikä muu pariskunnan tekee erityisen tyytyväiseksi kokonaisuudessa?

– Onhan täällä maalämmöt, isot ilmastointilaitteet, korkeat ikkunat, jyrkät harjakatot, on valoa sisällä ja ulkona. Kaikki on kytketty älyyn eli puhelinsovelluksella pääsen säätämään kodin jokaista valoa, sisällä ja ulkona. Lisäksi on Abloyn älylukot, eli avainta ei enää tarvita, Kalliomäki pohtii.

Kaakkolammi sanoo olevansa tyytyväinen harmoniseen yleisilmeeseen ja ylipäätään siihen, että koti on heidän näköisensä, eikä suoraan pakasta vedetty.

Entä millainen pihasta on tulossa nyt kun lumet ovat sulaneet?

– Pelkistetty. Me emme ole mitään pihanlaittajia, Kaakkolammi toteaa.

Alun perin pariskunta kaavaili takapihalleen tavallista nurmikenttää, mutta koska takapihalle tulee aita, eikä ruohonleikkaaminen itse tai robotin voimin ei houkuttanut, päätyivät he kokeilemaan jotakin uutta.

– Mietittiin jälleen, mikä olisi koiran ja lapsien kanssa helppo. Päädyimme tekonurmeen, jota on näkynyt jonkun verran asuntomessuillakin. Se maksaa noin 20 euroa neliö ja sen pitäisi kestää kymmenen vuotta. Sitä ei tarvitse hoitaa eikä koiran tassut mene siinä likaiseksi sadekelilläkään. Sittenhän sen näkee, miten se toimii, Kalliomäki sanoo.

Eetu Kalliomäki halusi talosta älykodin. Esimerkiksi ovissa on Abloyn Yale-älylukot, jotka toimivat ilman avaimia. Kodin kaikki valot ovat säädettävissä puolestaan Plejd-puhelinsovelluksella.

Kaakkolammi ja Kalliomäki sanovat, että he rakensivat kodin omiin tarpeisiinsa sillä ajatuksella, että he voisivat asua siellä vaikka vielä 30 vuoden päästä.

Polte rakentamiseen ja uuden suunnitteluun ei ole kuitenkaan sammunut kodin valmistuttua. Pariskunta ei pidä mitenkään mahdottomana, että he vielä tulevaisuudessa rakentaisivat toisen kodin, vaikkapa juuri Vuorentaustaan, jossa tontti on valmiina.

– Nyt kun ajattelee, niin olihan tämä ihan sairaan hieno kokemus kokonaisuudessaan. Voi olla hyvinkin, ettei tämä jää viimeiseksi raksaprojektiksi. Opittiin tässä todella paljon ja jatkoa ajatellen olisimme viisaampia monessa asiassa. Emme enää esimerkiksi vatvoisi turhaan ovien kahvojen pituuksia tai valokatkaisijoiden sijaintia.

Rakekennusurakka oli tiukka puristus lapsiperhearjen keskellä. Kalliomäki ja Kaakkolammi innostuivat kuitenkin projektista sen verran, etteivät näe mahdottomana, että ryhtyisivät joskus vielä uuden kodin rakennusurakkaan.

Johannan ja Eetun vinkit ensirakentajalle:

  • Mieti, mitkä asiat ovat kodissa itselle tärkeitä äläkä tingi niistä.
  • Kilpailuta kaikki toimijat ja kysy vinkkejä somesta muilta kanssarakentajilta. Meille oli tärkeää, että talontoimittajan puolesta tulevat rakennusaikainen siivous ja tavaran vastaanotto sisälle.
  • Sävyissä musta ja valkoinen ovat helppoja ja jouduttavat valitsemista. Esimerkiksi erilaisia greige-sävyjä voi olla 17.
  • Perusta rakennusprojektille sometili. Kanssarakentajien yhteisöltä saa tietoa ja tukea rakentamiseen. Somesta omaa projektin edistymistä on myös jälkikäteen kiva seurata.
  • Pysy budjetissa. Vauhtisokeus voi iskeä helposti.
  • Tietyissä asioissa ei kannata säästää. Meillä niitä olivat keittiön kodinkoneet ja kalusteet sekä laattavalinnat. Myös vesikalusteissa oli isoja eroja, markkinajohtaja ei välttämättä ole aina paras.