Siivikkalaan kaavoitetaan toistakin pientaloaluetta Serlapuiston lähelle – Alueelle päiväkoti sekä kaksikerroksisia omakotitaloja ja rivitaloja

Siivikkalaan suunnitellaan tällä hetkellä kahta uutta asuinaluetta. Koulun pohjoispuolen pientaloalueen laajennus on vasta alkutekijöissään, mutta Leppästentien pientaloalueen uusittu asemakaavaehdotus tuodaan pian yleisön nähtäville.
Leppästentien pientaloaluetta kaavoitetaan Siivikkalaan. Ylöjärven kaupunki omistaa kaavoitettavan 16,5 hehtaarin metsäalueen, jonka naapurissa sijaitsee ennestään pientaloasutusta. (Kartta: Ylöjärven kaupungin kaavoitusmateriaali)

Leppästentien asemakaava-alue sijaitsee Siivikkalassa noin kilometrin päässä Serlapuiston päiväkodista Pykälätien ja Metsätorpantien välisellä alueella. Siivikkalan kouluun on alueelta matkaa pari kilometriä.

Alueen naapurustossa on ennestään 1950 sekä 1980-1990-luvuilla rakennettuja taloja, ja alueen pohjoisosassa 2010-luvulla rakennettuja rivitaloja.

Kaava-alue sijoittuu Ylöjärven kaupungin omistamalle metsäiselle alueelle, joka on kooltaan 16,5 hehtaaria. Kokonaispinta-alasta asuinkortteleille on varattu 5,3 hehtaaria lähivirkistysalueille 8,1 hehtaaria.

Asuinalueesta suunnitellaan pientalovaltaista aluetta. Asemakaava mahdollistaisi Leppästentielle 33 omakotitalon ja neljän kytketyn asuinrakennuksen, kuten paritalon tai rivitalon, rakentamisen. Lisäksi kaavassa on varattu paikka uudelle päiväkodille.

Alun perin kaupunki suunnitteli Leppästentien pientaloaluetta alle 200 asukkaalle, sitten 250 asukkaalle, mutta nyt tuoreessa kaavaehdotuksessa asukasmäärää on kasvatettu 300 asukkaaseen.

Ylöjärven kaupungin kasvuohjelmassa tavoitteena on saada Siivikkalan asukasmäärä kasvatettua 4 000 asukkaaseen vuoteen 2040 mennessä.

Lue myös: Uusi asuinalue voi tuoda Siivikkalaan jopa 250 uutta asukasta – Kaavoittajan mukaan kiistellystä metsäalueesta säästetään huomattava osa

Kuvan vasemmassa alalaidassa näkyy Serlapuiston päiväkoti. Uusi Leppästentien pientaloalue sijoittuisi tästä noin kilometrin päähän metsäalueelle, joka on kuvan ulkopuolella oikealla. (arkistokuva: Jani Saarenpää)

Omakotitaloja, rivitaloja ja päiväkoti

Leppästentien pientaloalue rakentuu uuden Koivukaarre-nimisen pääkadun varrelle, josta haarautuvat pikkukadut Honkapolku ja Niittypolku. Niittypolku luo katuyhteyden pientaloalueen länsipuolelle, johon kaupungin on mahdollista laajentaa asuinaluetta tulevaisuudessa kohti Pykälätietä.

Kaavan eteläosaan eli Leppästientien varrelle on osoitettu päiväkoti ja kaksi yhtiömuotoista rakennusta, joiden sijoituspaikka on melko lähellä olemassa olevia Metsätorpantiellä sijaitsevia asuinrakennuksia.

Muut yhtiömuotoiset tontit sijoittuvat kaavan keskivaiheille Koivukaarre-pääkadun varrelle. Yhteensä 33 pientalotonttia sijaitsee kaavan pohjoisosassa rajautuen virkistysalueisiin.

Leppästentien pientaloalueelle on laadittu rakentamistapaohje, joka ohjaa alueen rakentamista. Alueen asuinrakennusten tulee olla puisia ja kaksikerroksisia, mutta maastonmuotojen mukaiset rinneratkaisut ovat kuitenkin sallittu.

Tavoitteena on, että rakennettu alue sopeutuu ympäröivään metsäiseen maastoon. Kaavan pohjoisosaan on osoitettu laajahko metsäalue, ja myös kaavan keskivaiheille on jätetty virkistysalue.

Kaava-aineiston mukaan kaavan keskellä sijaitsee laaja ja kaunis koivikko, joka säilytetään viihtyisyyttä tuovana, sadevesiä haihduttavana ja alueen identiteettiä muodostavana elementtinä.

Päiväkotikorttelista on suora yhteys metsäalueelle siten, ettei katuja tarvitse ylittää.

Lue myös:  Siivikkalalaisilta täystyrmäys pientaloalueen laajentamiselle – Asukkaat taistelevat taas tärkeän metsänsä puolesta: ”Itkuhan siinä tuli”

Asuinalue sijoittuu Leppästentieltä haarautuvan uuden Koivukaarteen varteen. Kaavan eteläosaan, eli kuvan alaosaan sijoittuu uusi päiväkoti ja esimerkiksi rivitaloja. Pientalotontit sijoittuvat kaavassa pohjoisosaan. (Havainnekuva: Ylöjärven kaupungin kaavoitusmateriaali)

Alueelta löydettiin runsaasti lepakoita

Alueelle tehtiin vuonna 2022 luontokartoitus, joka koski kokonaisuudessaan 32 hehtaarin kokoista kaupungin omistamaa maa-aluetta, joka ulottuu Leppästentien kaavoitettavalta pientaloalueelta aina Näsijärven rantaan saakka.

Alueelta ei löydetty merkkejä liito-oravista tai viitasammakosta. Sen sijaan erillisessä lahokaviosammalselvityksessä löydettiin erittäin uhanalaisen lahokaviosammalen itujyväsryppäitä lahonneiden kuusten kannoilta, jotka sijaitsevat pohjoisen selvitysosan itälaidalla. Nämä osat on kuitenkin asemakaavan laadinnassa jätetty virkistysalueiksi.

Myös lepakoita havaittiin runsaasti kaava-alueen pohjoisosassa, joka on niin ikään jätetty kaavassa virkistysalueeksi.

Poikkikatuja poistettu uudesta kaavaehdotuksesta

Kaupungin ympäristölautakunta käsittelee Leppästentien asemakaavaehdotuksen hyväksymistä ja nähtäville asettamista tulevan keskiviikon kokouksessaan. Leppästentien kaavaehdotus oli nähtävillä jo viime vuoden keväällä, mutta nyt se tuodaan käsittelyyn uudelleen palautteiden pohjalta tehtyjen muutosten vuoksi.

Suurin muutos kaavassa on poikkikatujen poistaminen. Uudessa ehdotuksessa pääkatu Koivukaarre kulkee s-kirjaimen mallisesti koko asuinalueen läpi ja sen varrelta on karsittu pois aikaisemmassa kaavaehdotuksessa olleet poikkikadut, jotka olisivat palautteen mukaan hankaloittaneet esimerkiksi alueen talvikunnossapitoa.

Tuoreessa ehdotuksessa käynti kiinteistöille, erityisesti omakotitalojen pihoille, on siis pääkatu Koivukaarteen kautta.

Vasemmalla vuonna 2023 laadittu Leppästentien asemakaavaehdotus, oikealla tuore vuoden 2024 ehdotus. Uudessa ehdotuksessa alueelta on poistettu muun muassa neljä pohjoisosan poikkikatua, ja asunnot on sjoitettu pääkatu Koivukaarteen varrelle. (Kaavat: Ylöjärven kaupungin kaavoitusmateriaali)

Henkilöautoliikenteen pelätään kasvavan

Leppästentien pientaloalueen viimevuotisesta kaavaehdotuksesta annettiin kolme muistutusta, joissa naapurit esittivät huolensa ympäröivästä luonnosta ja sen eläimistä ja nykyisten asukkaiden viihtyvyydestä.

Yhdessä muistutuksessa kerrottiin, että toteutuessaan uusi asuinalue aiheuttaisi kohtuutonta haittaa jo olemassa oleville pientaloille, joiden tontteihin uusi asuinalue tulisi kiinni. Muistutuksen yhdeksän allekirjoittanutta vaativatkin, että kaupunki jättisi kaavoituksessa vähintään suojavyöhykkeen nykyisten tonttien ja uuden asuinalueen välille.

Muistutuksissa epäiltiin, että uusi asuinalue aiheuttaisi haittaa lisäämällä alueen henkilöautoliikennettä, joka kohdistuisi erityisesti Siivikkalan naapuriin Tampereen puolelle Pohtolan kaupunginosaan.

Myös Tampereen kaupunki esitti kaavaehdotukseen antamassaan lausunnossa saman huolen.

– Uusi asemakaava-alue synnyttää runsaasti ajoneuvoliikennettä, joka suuntautuu Pohtosillan ja Pohtolankadun kautta Lielahden läpiajona Tampereen keskustaan. Leppästentien asemakaava heikentää Pohtolan kaupunginosan ja Pohtolankadun varren liikenneolosuhteita lisäämällä läpiajavien henkilöautojen lukumäärää ja siten myös heikentää alueen asuinkortteleiden viihtyisyyttä lisätessään ympäristöhäiriöitä.

Ylöjärven kaupungin mukaan Leppästentien uusi asuinalue aiheuttaisi kuitenkin vain vähäistä liikennehaittaa Pohtolankadulle. Kaupungin mukaan Siivikkalassa uudisrakentamisesta yli puolet painottuu Ilmarinjärventien suuntaan, mikä jakaisi liikennettä toisaalle.

Kaupunki myös kertoo tekevänsä aktiivista yhteistyötä Nyssen kanssa, jotta joukkoliikenne saataisiin palvelemaan Siivikkkalassa yhä useampia.

Lue lisää Leppästentien asemakaavoituksesta:

Siivikkalan Leppästentien asemakaavaehdotus nyt nähtävillä – Alueelle sijoittuu pientaloja

Siivikkalaan kaavoitetaan lisää asuntoja melko lähelle rantaa: koteja noin 160-175 asukkaalle