Juurimusa kantaa

Rootsmusiikki kantaa ja kestää aikaa. Silloin ei haittaa, vaikka purkitettua levyä ei saisi julki ihan äkkiä.
musiikki, rootsmusiikki, roots, juurimusiikki, Kangasala-talo

– Rootsmusiikkiin ei kuulu starakulttuuri. Lavalla ei tarvitse olla muuta kuin on. Toivottavasti se välittyy yleisöllekin, Ninni Pojärvi sanoo. (Kuva: Timo Kirves)

Kolme vuotta voi olla pitkä tai lyhyt aika. Riippuu vinkkelistä. Rootsmuusikot Ninni Poijärvi ja Mika Kuokkanen tunnetaan pehmeistä ja kauniista countryhenkisistä biiseistään. Uusin levy All Them Pretty Things jatkaa tutulla linjalla. Levy ilmestyi pari viikkoa sitten, mutta valmis se oli jo kolme vuotta sitten.

Joskus oikea hetki ei vain ota tullakseen. Siihen vaikuttavat levyteollisuuden virtaukset mutta myös muusikoiden omat toiveet. Sopivan julkaisijan ja julkaisuajankohdan natsaaminen ei ole läpihuutojuttu, kun kyseessä on valtavirran ulkopuolella soljuva musiikkityyli.

– Ei ole tavatonta, että levy odottaa julkaisuaan pitkään, mutta olihan kolme vuotta jo jonkinlainen aika, Ninni Poijärvi myöntää.

– Jotkin muut musiikkityylit menevät ajan trendien mukana, mutta meidän musiikkimme ei ole trendikästä. Siinä mielessä ei ollut pelkoa, että levy vanhenee. Omat mielemme vain olivat jo siirtyneet uusiin projekteihin.

Poijärvi ja Kuokkanen ovat juurimusiikin suomalaisia supernimiä. All Them Pretty Things -levyn he tekivät lyhyesti nimellä Ninni & Mika. Kappaleet ovat Kuokkasen säveltämiä ja australialaisen Terry McArthurin sanoittamia.

Kun mennään marginaalissa, hengenheimolaisia kannattaa huhuilla myös oman maan rajojen ulkopuolelta. Terry McArthuriin Poijärvi ja Kuokkanen tutustuivat jo yli kymmenen vuotta sitten. Kappaleiden tekeminen sujuu kätevästi etänä.

Uuden levyn kappaleita kuullaan varmasti torstaina Kangasala-talossa. Siellä Ninni & Mika esiintyy yhdessä Edu Kettusen ja Tommi Kaleniuksen kanssa. Laulaja-lauluntekijöiden akustisessa konsertissa on luvassa elämänmakuisia tarinoita sekä sopivasti kaihoa ja räväkämpää menoa.

– Yhteiskeikoillamme meininki on ihanan rento. Esitämme omia kappaleitamme ja muutaman coverin. Vetovastuu vaihtuu koko ajan. Ryhmässä on hienoa toisten kunnioitusta ja musiikillista arvostusta, Poijärvi iloitsee.

Edu Kettunen, Tommi Kalenius, Ninni Poijärvi ja Mika Kuokkanen keikalla

Kangasala-talossa 26. lokakuuta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?