Ikäihmisten liikunnalle on kysyntää

Moni liikkumaton tahtoisi liikkua

Yli 60-vuotiaat ylöjärveläiset ovat päässeet kokeilemaan ryhmässä liikkumista nyt muutaman viikon ajan liikunta- ja hyvinvointikeskus Fressillä. Retro-ryhmän ideana on päästä testaamaan erilaisia liikuntamuotoja ja saada innostus pysyvään liikkumiseen.

Retro-ryhmässä kiinnitetään erityishuomiota alku- ja loppuvenyttelyyn. Taustamusiikista voi vastata esimerkiksi Olavi Virta..

Maanantaisessa ryhmäliikuntatuokiossa hikikarpalot kiiltävät otsalla, kun retroryhmäläiset ovat hypänneen spinningpyörien selkiin Fressin sisäpyöräilysalissa. Polkemista johtaa liikunnanohjaajaksi valmistuva Reetta Grönlund, jonka opiskeluprojektin parissa ylöjärveläiset ikäihmiset ovat päässeet liikkumaan säännöllisesti huhtikuusta asti.

Terveysliikunnan kehittämisprojektin tarkoituksena on tarjota matalan kynnyksen liikuntaa ikäihmisille, joille liikkuminen on arjessa muuten vähäistä. Kuusi viikkoa kestävän veloituksettoman kokeilun aikana ryhmäläiset tutustutetaan niin jumppaamisen, sisäpyöräilyn, kuntosalin, tanssin, pilateksen kuin kehonhuollon saloihin.

Projektin vetäjä Grönlund ja Ylöjärven Fressin ryhmäliikuntavastaava Laura Kiiski ovat huomanneet kokeilun aikana, että Ylöjärvellä on tarvetta ikääntyville järjestettävälle liikunnalle – Retro-ryhmä kun täyttyi ilmoittautuneista pikavauhtia. Myös projektin alussa tehty kyselytutkimus antoi osviittaa siitä, että moni liikuntaa harrastamaton ikäihminen kuitenkin tahtoisi liikkua.

– Liikunta on ikäihmisille tärkeää toimintakyvyn ylläpidon kannalta. Toimintakyvyn säilyttyä hyvänä ihminen pystyy asumaan myös pidempään kotonaan. Tässä Retro-ryhmässä kokeilemme useita eri lajeja, jotka kehittävät lihaskuntoa ja peruskestävyyttä. Niiden lisäksi vahvistamme tasapainoa ja kehitämme liikkuvuutta, mitkä auttavat myös arjessa jaksamista, Grönlund perustelee.

Jatkoa luvassa?

Grönlundin (oik.) ja Kiiskin mukaan retroryhmäläiset ovat olleet sitoutuneita liikuntaharrastukseensa. Yhteistreeneihin osallistuu aina sama porukka, jossa on kolmisenkymmentä ylöjärveläistä.

Yksi Retro-ryhmään osallistuvista on 67-vuotias Antti Kolehmainen, jonka mukaan liikuntaprojekti on ollut loistava tapa lisätä hänen ikäluokkansa liikkumista. Kolehmainen on käynyt myös aiemmin kaupungin tarjoamassa, ikäihmisille suunnatussa kuntopiirissä. Fressin Retro-ryhmän tapaamisiin hän osallistuu kolmesti viikossa, minkä lisäksi hän käy myös uimassa.

– Kyllä minä sen huomaan voinnissani, kun liikun viidesti viikossa. Ikäihmisten liikuntaryhmä on siitä hyvä, että jokainen voi edetä täällä oman kuntonsa mukaan ja samalla voi olla sosiaalinen. Lisäksi on kiva, että nuo tyttäret vähän komentavat ja saavat meidät liikkumaan, Kolehmainen naurahtaa nyökytellen samalla Grönlundin ja Kiiskin suuntaan.

Kokeilu on saanut Ylöjärvellä niin hyvän vastaanoton, että syksylle kaavaillaan jo samantapaista hanketta, joka olisi tosin maksullinen mutta pitkäkestoisempi ja kuuluisi Fressin ryhmäliikuntakalenteriin.

– Yli 60-vuotialle kaivataan pysyviä liikuntaryhmiä, sillä esimerkiksi kaupungin ylläpitämät ryhmät eivät pyöri vuoden ympäri. Jos liikunnassa tulee esimerkiksi viiden kuukauden tauko, laskee kunto selkeästi, Kiiski sanoo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?