Älypuhelin voi olla ikäihmiselle avain itsenäiseen elämään – Mukanetin vertaisohjaajat opastavat maksutta laitteiden käyttöä

”Taas nämä verkkosivut ovat muuttuneet! Minne täältä on hävinnyt se kuva? Tämä uusi puhelin on ihan erilainen kuin edellinen. Mikä äppi?” Ei hätää, vertaistuen avulla ongelmat digilaitteiden käytössä voidaan selättää.
Atk Seniorit Mukanetti ry palkittiin Pirkanmaan kirjastojen Vuoden lukuteko -palkinnolla syyskuussa. Palkintoa ojentamassa kirjastotoimenjohtaja Liisa Nikkilä. Palkintoa vastaanottamassa Eeva-Liisa Hänninen (vas.), Seppo Paavola, Olli Hämäläinen, Eija-Riitta Kortesluoma, Mirja Suvanto, Kaija Pilvinen, Veikko Pilvinen ja Matti Siltanen. (Kuva: Mukanetin albumi)

Leija-kirjaston Kuruntien puoleisesta päästä kuuluu iloista puheensorinaa, kun sinne on kokoontunut ikäihmisiä kuulemaan Atk Seniorit Mukanetti ry:ssä vapaaehtoisena toimivan Olli Hämäläisen luentoa digijäämistöstä. Luennon jälkeen ja sen aikana vertaisohjaajat opastavat paikalle tulleita ikäihmisiä näiden tietokoneongelmien kanssa.

Ylöjärvellä kirjastoissa ikäihmisille maksutonta koulutusta ja ohjausta tietokoneiden, tablettien ja kännyköiden käyttöön antava Atk Seniorit Mukanetti ry palkittiin syyskuussa PIKI-kirjastojen Vuoden lukuteko -palkinnolla. Palkinto myönnettiin monilukutaitojen hyväksi tekemästä työstä.

– He (vertaisohjaajat) ovat sen todella ansainneet. Medialukutaito on aika erilaista kuin se oli vuosikymmenet sitten. Tämä on sitä uutta medialukutaitoa, että osataan lukea digitaalisia välineitä, vuonna 2000 perustetun yhdistyksen toiminnanjohtaja Eija-Riitta Kortesluoma sanoo.

Vertaiset opastavat

Eeva-Liisa Hämäläinen (edessä vasemmalla), Mirja Suvanto, Kaija Pilvinen, Seppo Paavola (takana vasemmalla), Veikko Pilvinen ja Matti Siltanen opastavat ikäihmisiä älylaitteiden käytössä. (Kuva: Sanna Hillberg)

Kortesluoma sanoo, että vertaistuki on tärkeää. Vertaisohjaajat osaavat asettua opastettavan asemaan. He ovat kohdanneet saman nopean digitaalisen kehityksen kuin heidän pakeilleen tulevat. Heillä voi olla samoja fyysisiä rajoitteita laitteiden käytössä kuin opastukseen tulevilla.

Vertaisohjaajat Kaija ja Veikko Pilvinen ”kaapattiin” mukaan toimintaan viitisen vuotta sitten, kun he tulivat poikkeamaan Mukanetin pisteellä Leijassa.

– Tämä on antoisaa, toivottavasti molemmin puolin. Itse oppii myös, kun kaikki muuttuu kauheasti. Pysyy ajan hermolla, Kaija Pilvinen sanoo.

Laitteiden ja niiden eri versioiden kirjo on laaja. Vertaiset opastavat pääasiassa niiden laitteiden käytössä, joita heillä itselläänkin on.

– Tänne voi tulla kaikkien mahdollisten (laitteiden käytön) ongelmien kanssa. Sitten katsotaan, että miten ratkotaan niitä. Meitä on täällä monta, niin joku aina keksii, että mitä tehdään, Mirja Suvanto sanoo ja lisää, että ihan kaikkiin ongelmiin vertaisilta ei välttämättä löydy ratkaisua. Silloin asiakas ohjataan ottamaan yhteyttä esimerkiksi operaattoriin tai pankkiin.

Useilla vertaisten luo tulevilla ikäihmisillä on ongelmia palveluihin tunnistautumisen kanssa.

– Jos ei osaa mennä vaikka Kelaan tai OmaVeroon, niin opastamme, että miten sinne pääsee ja mitä sieltä löytyy ja kuinka tunnistaudutaan, Kaija Pilvinen sanoo.

– Kyllähän tässä joskus käy niin kuin Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa, että ei enää välttämättä tiedä kumpi on oppilas ja kumpi opettaja, nauraa Seppo Paavola.

Niin paljon harjoitusta kuin tarvitsee

Mukanetin vapaaehtoinen Olli Hämäläinen piti Leijassa keskiviikkona luennon digitaalisesta jäämistöstä. (Kuva: Sanna Hillberg)

Vapaaehtoiset kertovat odottavansa keskiviikkoja, sillä heillä on mukava porukka ja uusia tuttavia saa toiminnassa lisää. Tavallisesti vertaiset opastavat laitteiden käyttöä kirjastoissa, mutta osa tekee myös kotikäyntejä.

Opastuskäynnille tullessa on hyvä olla tarvittavat salasanat mukana, että ohjelmiin pääsee kirjautumaan ja varmistaa, että laitteessa on tarpeeksi virtaa, jos sille pitää tehdä esimerkiksi käyttöjärjestelmän päivitys.

– Samanlailla kuin ennen pistettiin puhelinnumerot ylös, nyt pitäisi laittaa kaikki salasanat ja käyttäjätunnukset vihkoon ylös päivämäärän kera, Suvanto neuvoo.

Uusien asioiden sisäistäminen ei välttämättä käy nopeasti ja jotkut asiat unohtuvat äkkiä, mutta vertaiset lohduttavat, että heidän luonaan voi tulla käymään niin usein kuin tarvitsee.

Vertaisten kanssa voi opetella esimerkiksi älypuhelimen käyttöä aivan alkeista lähtien. Ensin voidaan harjoitella puheluiden tekemistä ja vastaanottamista ja seuraavalla kerralla viestien lähettämistä.

– Voidaan opetella niin monta kertaa, että varmasti oppii.

Verkkopankkiasioissa vertaiset eivät voi opastaa laitteella, sillä pankkitunnukset ovat henkilökohtaiset eikä niitä saa luovuttaa muille. Vertaiset kertovat, että jos heillä on esimerkiksi sama pankki, he voivat muistin varassa kertoa miten sivustolla edetään.

Miksi digitaidot ovat tärkeitä ikäihmisille?

Vertaiset auttavat ikäihmisiä muun muassa pääkirjasto Leijan tiloissa. Tässä Matti Siltanen (vas.) opastaa asiakasta. (Kuva: Sanna Hillberg)

– Esimerkiksi terveyspalvelut, verot ja Kela menevät sähköisiin palveluihin. Se on tämän päivän a ja o, että osaa käyttää välineitä ja että löydetään sellainen väline, jota pystyy vielä käyttämään. Että motoriikka, näkö ja kuulo antavat siihen mahdollisuuden, Eija-Riitta Kortesluoma sanoo ja lisää että mobiililaitteiden käyttöön on  olemassa apuvälineitä.

Hän korostaa myös sitä, että kanssakäymiseen pitää olla mahdollisuus muullakin tavalla, sillä kaikki eivät pysty digilaitteita käyttämään.

Kortesluoma rohkaisee ikäihmisiä hakemaan vertaistukea: kirjaston kynnys on matala ja sinne voi tulla minkä tahansa kysymyksen kanssa.

– Tyhmiä kysymyksiä ei ole. Asiat ovat kysyjille tärkeitä. Pikkujuttukin voi olla laitteen käytön kannalta juuri se estävä tekijä. Kaikki oppivat. Ikä ei ole este, hän sanoo napakasti.

Se, että osaa ja uskaltaa käyttää älypuhelinta tai tietokonetta voi olla avain itsenäiseen elämään.

– Laitteita ei kannata pelätä. Laitteesta kannattaa löytää se, mistä on itselle hyötyä ja iloa, että pystyy esimerkiksi hoitamaan itsenäisesti pankkiasioitaan, jos liikuntakyky huononee.

Atk Seniorit Mukanetti ry on saanut Ylöjärven kaupungilta tukea matalan kynnyksen koulutuksen järjestämiseen mobiililaitteiden ja tietokoneen arkipäivän käyttöön pääsääntöisesti senioreille. Kurssi on tarkoitus järjestää vielä myöhemmin tänä vuonna.

Mistä kyse?

Mukanetillä on vertaisohjaajatoiminta Tampereen seudulla yhteensä 32 kohteessa sekä yhdistystoimintaa.

Vertaisohjaus tapahtuu pääsääntöisesti kirjastojen kanssa yhteistyössä, senioritalojen ja lähitorien kanssa ja muutamassa kunnan pisteessä.

Vapaaehtoisia vertaisia on hieman yli sata. Heidän keski-ikänsä on 73 vuotta, osalla on it-alan tausta.

Vertaiset saavat tehtäväänsä maksuttoman koulutuksen sekä jatkokoulutusta ajankohtaisista aiheista.

Mukanetin vertaistoimintaa rahoittaa Sosiaali- ja terveysministeriön avustuskeskus.

Yhdistystoimintaa rahoittavat Tampereen kaupunki ja Tampereen Kesäyliopisto sekä jäsenmaksut.

Ylöjärvellä Mukanetin vertaisohjaajat opastavat ikäihmisiä Leijassa kahdesti kuukaudessa ja Kurun ja Viljakkalan kirjastoissa harvemmin.

Leijassa keskiviikkoisin kello 10-12 (parittomat viikot) seuraavan kerran: 8.11. ja 22.11.
Viljakkalassa maanantaina 30.10. klo 13-15
Kurussa maanantaisin 6.11., 20.11. ja 4.12 klo 10-12

Etäopastus: www.etäopastus.fi

Lisätietoja: www.mukanetti.net/