Kutsumus veti oopperaan

Sopraano Sofia Kallio on dramaattinen vain töissä.
Sofia Kallio, Salin klassiset, musiikki, Ylöjärvi-sali

Sofia Kallio ei halua nimetä lempisäveltäjiä, joiden teokset erityisesti sopivat hänen sopraanoäänelleen. – Usein saan kuulla, että minulla on saksalaistyyppinen kirkas ääni. (Kuva: Margarethe Gulich)

Töitä, töitä, töitä. Siinä pähkinänkuoressa se, mitä vaaditaan, jos haluaa tehdä laulamisesta itselleen ammatin.

– Pitää olla aktiivinen ja hakea mahdollisuuksia, Sofia Kallio sanoo.

– Tietysti onneakin tarvitaan: laulajia on niin paljon.

Turkulaislähtöisellä Kalliolla on ollut sekä onnea että sinnikkyyttä. Sopraano asuu nykyään Saksassa ja työskentelee Karlsruhen oopperassa. Lauluopinnot Kallio aloitti vuonna 2000 Suomessa, ja jo seuraavana vuonna hän suuntasi Saksaan. Tie vei lopulta Karlsruhen Oopperakouluun professori Mitsuko Shirain oppilaaksi.

Sofia Kallio on laulanut myös muun muassa Strasbourgin oopperassa ja esiintynyt Savonlinnan oopperajuhlilla. Tänä sunnuntaina hän esiintyy Ylöjärvellä Salin klassiset -konserttisarjassa. Sopraanoa säestää pianisti Anu Rautakoski.

Konsertissa kuullaan monipuolinen setti ooppera-aarioita ja operettia. Rautakoski soittaa soolona Sibeliusta ja Händeliä.

Ennen Suomen-piipahdusta Kallio on ahkeroinut Wahnfried-oopperan kimpussa. Richard Wagnerin klaanista kertova uusi ooppera sai ensi-iltansa Karlsruhessa tammikuussa. Kallio laulaa oopperan kuorossa.

Kallion isä lauloi aikoinaan Turun oopperayhdistyksen kuorossa, joten tytär seurasi touhua läheltä ja innostui samaan kuoroon myöhemmin itsekin. Palo oopperaan on jotain kokonaisvaltaista.

– En osaa sanoa, miksi lopulta päädyin oopperan pariin. Miksi joku muu haluaa tanssia tai lääkäriksi? Niin se vain menee – veri vetää sinne, mihin haluaa. Kutsumus se kai on, Kallio hymyilee.

Oopperan lavalla tunteet räiskyvät, mutta miten dramaattinen ihminen sopraano on omassa elämässään?

– Sitä pitäisi kysyä aviomieheltäni! Uskon, että oikeasti olen leppoisa turkulainen. Mieheni ei ole musiikki-ihmisiä, ja se tasoittaa arkea, kun vain toinen on taiteilija.

Sopraano Sofia Kallio ja pianisti Anu Rautakoski

Ylöjärvi-salissa sunnuntaina 5. maaliskuuta kello 15.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?