Keilahallin viereen nousevalle pienoisgolfradalle tulee muun muassa vesi- ja hiekkaesteitä

Ei mitään minigolfia

Ylöjärven keilahallin yrittäjä Kyösti Tahvanainen siirtelee kylmässä syysilmassa kiviä ja soraa paikasta toiseen. Urheilutalon taakse pystytettyjen aitojen sisäpuolelle rakennetaan parhaillaan puutarhakaupunkilaisille uutta harrastuskeidasta. Ensi kesänä Ylöjärvellä pelataan pienoisgolfia.
kyösti tahvanainen

Keilahallin yrittäjä Kyösti Tahvanainen esittelee pienoisgolfratojen pintamateriaalivaihtoehtoja.

Ponnistuksen taustalla on Tahvanaisen  pitkäaikainen haave. Hänen ajatuksissaan on muhinut idea pienoisgolfradasta jo noin 13 vuoden ajan. Vihdoin tänä syksynä Tahvanainen on saanut alkaa tehdä haaveestaan totta.

– Pienoisgolfradan rakentaminen on lykkääntynyt muun muassa urheilutalon saneerauksen ja kaupungin hitaasti syntyneiden päätösten vuoksi, Tahvanainen kertoo.

Kenties Tahvanaisen kannatti odottaa, sillä urheilutalon saneerauksen yhteydessä keilahallin sisäänkäynnin edessä olevan maa-alueen pohja laitettiin hyvään kuntoon. Paikalle levitetyn murskeen ja kivituhkan päälle on nyt hyvä rakentaa pienoisgolfrata.

Halvaksi radan ja sitä ympäröivien puitteiden rakentaminen ei keilahalliyrittäjälle tule. Tahvanainen tekee kaiken omaan piikkiinsä. Kaupunki vetää ainoastaan sähköt alueelle.

– Radan takana olevan meluvallinkin joudun siistimään itse. Tilasin siihen 150 kääpiövuorimännyn- ja pikkutalvion tainta. Ja onneksi saan ottaa veden urheilutalosta, jotta ei tarvitse uutta vesilinjaa vetää, Tahvanainen selvittää.

Talkoilla lähemmäs valmistumista

Tahvanainen sai luvan pienoisgolfradan rakentamiseen elokuussa. Ensimmäisenä piti pystyttää aita, jotta työmaa saa olla rauhassa.

Nyt Tahvanainen ahertaa radan rakennustöissä päivittäin. Ensi lauantaina 12. marraskuuta kello 12 radalla järjestetään rakennustalkoot. Talkoolaisille on luvassa soppaa, kahvia ja talkoosauna.

– Toivottavasti mahdollisimman moni pääsee osallistumaan, Tahvanainen vinkkaa.

750 neliömetrin kokoiselle alueelle rakennetaan 18 rataa, joiden pituus vaihtelee seitsemästä 13 metriin. Radat ovat Tahvanaisen itsensä suunnittelemia.

– Pyrin tekemään sellaiset radat, joissa palloa ei tarvitse lyödä täydellä voimalla. Aion kuitenkin rakentaa väylistä sen verran haastavat, ettei jokaista rataa pysty pelaamaan yhdellä tai kahdella lyönnillä, uuttera yrittäjä linjaa.

Pelaajille riittää haasteita

Vaasantien varteen nousevalla radalla pelataan nimenomaan pienoisgolfia eikä minigolfia. Ratojen pinta on samanlaista tekonurmea, jota käytetään golfkenttien harjoituslyöntipaikoilla.

– Matolla on samat vierintäominaisuudet kuin golfkenttien puttigriineillä, Tahvanainen kuvailee.

Rataväylille tulee myös raffialueita, joissa tekonurmi on pidempää kuin väylän keskiosassa. Pelaajille haasteita tuovat lisäksi hiekka- ja vesiesteet.

– Esteiden avulla rata saadaan mielekkääksi ja riittävän vaikeaksi. Toki pelaaminen onnistuu myös lapsilta, vaikka lyöntejä saattaa kertyä toisinaan paljonkin, Tahvanainen kertoo.

Keilahallin ovet pysyvät auki

kyösti tahvanainen

Kyösti Tahvanainen on uurastanut jo hyvän tovin urheilutalon ja Vaasantien välissä sijaitsevalla pienoisgolfradan työmaalla.

Kyösti Tahvanainen haluaa tehdä koko rata-alueesta mahdollisimman viihtyisän. Niinpä aluetta muun muassa halkoo jatkuvasti soliseva puro, jonka ylittää näyttävä silta.

Pelaajia palvelevat rata-alueen kulmaukseen nouseva kioski ja noin sadan neliömetrin kokoinen terassi.

– Kioskista voimme myydä periaatteessa mitä tahansa, koska meillä on keilahallin keittiö käytössä. Lisäksi jos saan palotarkastajalta luvan, pystytän tulisijan, jossa voi valmistaa vaikka rosvopaistia. Tämä mahdollistaisi esimerkiksi erilaisten teemailtojen järjestämisen, Tahvanainen miettii.

Joka tapauksessa rata-alue on kokonaisuudessaan anniskelualuetta, joten pelaamisen lomassa voi nauttia vaikka alkoholia sisältäviä virvokkeita.

Tahvanainen luottaa, että pelaajat löytävät tiensä ensi keväästä alkaen Ylöjärven ainoalle pienoisgolfradalle. Lähin melkein vastaava rata on Tampereen Pyynikillä.

Pienoisgolfradan myötä keilahallikin on kesällä auki entistä useammin.

– Aiemmin olemme pitäneet keilahallia auki vain kolmena kesäpäivänä viikossa. Nyt pienoisgolfrata ja keilahalli tukevat toisiaan, ja voimme palvella ihmisiä entistä paremmin.

Tahvanainen aikoo palkata kahdesta kolmeen kesätyöntekijää pienoisgolfradan valmistumisen jälkeen. Radan avajaiset pidettäneen vappuna tai viimeistään ennen äitienpäivää.

– Luotan tähän hankkeeseen kuin pässi sarviinsa, Tahvanainen naurahtaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?