Siskosten sota

Makedonian Oscar-ehdokas Uhrauksia vapaudelle muistuttaa, että sota voi tehdä siviileistäkin hirviöitä.

Kun ihmiset ovat todellisessa hädässä, kun kehenkään ei voi luottaa ja henki on uhattuna, viimeinen pisara voi olla suklaanhimo. Elokuvassa Uhrauksia vapaudelle kolmen perheenjäsenen raivoisa yhteenotto saa sytykkeensä mummon suklaanhimosta, ja se on koko leffan traagisin kohtaus, vaikka elokuvassa tapetaankin paljon ihmisiä.

Uhrauksia vapaudelle kuvaa elämää Makedonian pääkaupungissa Skopjessa toisen maailmansodan aikana. Valtaa pitävät saksalaiset yhdessä bulgarialaisten liittolaistensa kanssa. Vapautustaistelu on verinen.

Koskettava elokuva kertoo sodasta siviilien silmin. Vastarintaliike toimii yön pimeydessä, kaikesta on pulaa, ihmissuhteet kiristyvät.

Keskiössä on aikuiset siskokset Lenche (Silvija Stojanovska) ja Lica (Lucija Šerbedžija) perheineen. Lican mies taistelee partisaanien riveissä siellä jossakin. Lencen puoliso päätyy kidutuskammioon avustettuaan vastarintaliikettä.

Lence usuttaa Lican ottamaan pestin saksalaisupseeri Hansin taloudenhoitajana. Lisätienesti on ainut konsti saada perheen lautasille muutakin kuin iänikuista kaalia. Alun kyräilyn jälkeen Hans ja Lica lähentyvät, mutta samalla oma perhe alkaa halveksia Licaa. Kaikkea tarkkailee Lican kymmenenvuotias poika Zoran, joka näkee ihan liikaa ikäisekseen.

Makedonialais-kroatialais-suomalaisessa yhteistuotantoelokuvassa näyttelevät muun muassa Mikko Nousiainen ja Antti Luusuaniemi. Nousiainen on saksalaisupseeri, joka tahtomattaan myrkyttää siskosten välit.

Uhrauksia vapaudelle

elokuvateatteri Niagarassa Tampereella.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?