Toukkatuvalle touhuamaan

Ylöjärven seurakunnan järjestämissä Toukkatuvissa ei niuhoteta. Tulla ja mennä saa oman jaksamisensa mukaan.
Maria Nummela leikkii laululeikkejä kahdeksankuukautisen Lauran kanssa kotonakin, mutta hänestä on mukava oppia uusia leikkejä Toukkatuvalla.

Maria Nummela leikkii laululeikkejä kahdeksankuukautisen Lauran kanssa kotonakin, mutta hänestä on mukava oppia uusia leikkejä Toukkatuvalla.

Asuntilan uudenkarheassa seurakunnan toimintatilassa tuoksuu kahvi.  Ohjaaja Eija Järvelä jännittää, tuleeko paikalle ensisynnyttäjiä vauvoineen, sillä hellerajaa hipovassa kuumuudessa voi olla hankala kärrytellä vastasyntyneen kanssa.
Juuri ennen kello kahta paikalle saapuu Maria Nummela sylissään pirtsakka kahdeksan kuukauden ikäinen Laura Kuusinen.
– Kävimme keväällä Pappilan Perhetalon Toukkatuvassa, mutta tulimme nyt tutustumaan Asuntilaan, sillä tämä on kävelymatkan päässä kotoa, Nummela kertoo.
Laura-vauva äiteineen toivotetaan tervetulleiksi, sillä Toukkatuvassa voi käydä, kunnes lapsi on noin yksivuotias. Myös ensimmäistä lastaan odottavat voivat tulla mukaan.

Kahviko houkuttaa?

Kokoontuminen aloitetaan lyhyellä hartaudella ja jokaisella kokoontumiskerralla pidetään laululeikki- ja köröttelyhetki. Järvelä vitsailee, että kahvi on se, mikä houkuttelee osallistujia Toukkatupiin.
– Kyllä toisten vauvaperheiden näkeminen ja vapaa keskustelu taitavat olla se, joka tuo paikalle. Täällä puhutaan esimerkiksi siitä, kuinka vauva nukkuu ja syö taikka millaisia tarvikkeita pitäisi hankkia, hän kertoo.
Koska Nummela on muualta kotoisin, on tuttavuuksia karttunut aiemmin lähinnä harrastusten parista ja naapureista. Toukkatuvalla hän on kerännyt perusverkostoa itsensä ikäisistä äideistä.
– On kiva nähdä ihmisiä ja tutustua heihin. Osa porukasta on kokoontunut Toukkatuvan ulkopuolellakin. Kun lupaa keittää kahvit, muut tuovat keksiä ja lisää kahvia, Nummela sanoo.

Maksutta mukaan

Nummela pitää hyvänä, että toiminta on maksutonta ja että Toukkatuvalle voi tulla ja mennä, miten haluaa. Esimerkiksi jos vauva on nukkunut huonosti, voi jäädä huoletta kotiin.
– Täällä ei tule sellaista oloa, että mietittäisiin, miksi joku ei tule paikalle. Eikä ryhmään jonoteta, joten ei tarvitse kokea huonoa omaatuntoa, vaikkei aina kävisi, hän sanoo.
Tärkeää on myös se, että vertaistuen lisäksi ryhmässä voi saada hetken hengähdyksen. Joku voi pitää vauvasta huolta, jotta äiti tai isä saa juoda kahvinsa rauhassa.
– Viisikin minuuttia voi riittää virkistymiseen, Nummela naurahtaa.

Toukkatuvat maanantaisin kello 14.00–15.30 Pappilan Perhetalossa (vuonna 2015 syntyneet) ja Asuntilan toimintatilassa (kaikki alle yksivuotiaat) sekä tiistaisin kello 14.00–15.30 Perhetalossa (vuonna 2014 syntyneet) ja Metsäkylän seurakuntatalossa (kaikki alle  yksivuotiaat). Myös vauvaa odottavat tervetulleita. Tiedustelut Ulla Rapiolta numerosta 044 786 8084.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?