Seurakuntakodin tulevaisuus huolettaa Karhella – Menetetäänkö kylän ainoa kokoontumispaikka?

Ylöjärven seurakunta tiedotti maaliskuun puolivälissä aikeistaan luopua Karhen seurakuntakodista. Myyntiaikeita perusteltiin tilan vähäisellä käytöllä ja tulevilla remonteilla. Karhelaiset järkyttyivät suunnitelmasta luopua kylän ainoasta kokoontumispaikasta.
Ylöjärven Uutiset vieraili vuosi sitten Karhen seurakuntakodilla perhekerhossa. Perhekerhossa lapset ja heidän vanhempansa saavat viettää aikaa yhdessä ja tutustua toisiinsa. Kuvassa hulavanteella leikkii Simeoni Plihtari. (Arkistokuva: Vilma Kaura)

Seurakuntakodista on teetetty kuntoarvio, jonka mukaan tila vaatii mittavan peruskorjauksen lähivuosina. Lisäksi lämmitysjärjestelmä tulisi uusia hiilineutraali kirkko 2030 -strategian suosituksen mukaan vuoteen 2025 mennessä.

Seurakunnan valmisteilla olevassa kiinteistöstrategiassa esitettiin Karhen seurakuntakodin myymistä ja Karhen siirtokelpoisen koulun tilojen vuokraamista seurakuntalaisten käyttöön. Tästä oli käyty alustavia keskusteluja kaupungin kanssa.

Seurakuntalaisten mielestä koulun tilat eivät sovellu heidän käyttöönsä muun muassa sen vuoksi, että monet kerhot kokoontuvat koulupäivän aikana, jolloin tiloja ei riitä kaikille.

Viime perjantaina seurakuntakodilla järjestettiin seurakuntalaisille ja työntekijöille keskustelutilaisuus kodin tulevaisuudesta.

– Kokoontumisessa kuultiin Karhen seurakuntakotiin ja toimintaan liittyviä erilaisia näkökulmia, kertoo seurakunnan talousjohtaja Annamari Kortesaari.

Samalla tehtiin katselmus Karhen siirtokelpoisen koulun tiloihin, jonne toimintojen mahdollista siirtoa suunniteltiin aikaisintaan vuoden 2025 alusta. Katselmuksen jälkeen seurakunnassa tultiin korvaavien tilojen suhteen toisiin ajatuksiin.

– Tilojen katselmuksessa kävi ilmeiseksi, että koululla yhteiskäyttöön tarjolla olevat tilat eivät ole seurakunnan toiminnan kannalta tarkoituksenmukaiset, Kortesaari kertoo.

Hänen mukaansa seurakunta haluaa turvata toiminnan Karhen alueella jatkossakin.

– Koska lähtökohtana mahdollisille muutoksille on seurakunnallisen toiminnan jatkuvuus Karhella, palaa Karhen seurakuntakodin tilanne kiinteistöstrategiatyöryhmän arvioitavaksi ja asian valmistelu jatkuu ja vaihtoehtoja kartoitetaan.

Lue myös: Karhelaisäidit perustivat seurakuntakodille kerhon, jossa lapset leikkivät ja vanhemmat kahvittelevat: ”Ihan korvaamaton paikka, kun hajallaan asutaan”

Aikalisää toivotaan

Seurakunnan suunnitelma luopua kyläisten ja seurakuntalaisten ainoasta kokoontumispaikasta on suututtanut karhelaisia.

Muun muassa Karhe-seuran ja seurakunnassa talousjaoston puheenjohtajana toiminut Tuomo Korpilahti kertoi ennen perjantain tilaisuutta, että ei ymmärrä seurakunnan suunnitelmia luopua kyläläisten vaalimasta tilasta.

– Tuntuu aika pahalle, että Karhella ei ole sitten enää oikein mitään. Täällä oli ennen kolme pankkia ja kaupat ja muuta.

Kiinteistöstrategiatyöryhmän selvityksen mukaan Karhen seurakuntakodin käyttö on ollut vähäistä.

Viljakkalan seurakuntapiirin johtokunnan varajäsen Päivi Salminen kertoo, että iso joukko nuoria karhelaisperheitä käyttää aktiivisesti seurakunnan tiloja. Lisäksi seurakuntakoti on ikäihmisten kohtaamispaikka.

Ylöjärven seurakunta suunnitteli seurakuntakodin toiminnan siirtoa Karhen siirtokelpoiseen koulurakennukseen. Katselmuksessa kävi ilmi, että rakennus ei sovellu seurakunnan käyttöön. Kuva on otettu heinäkuussa 2022, jolloin siirtokelpoista koulua rakennettiin sisäilmaongelmista kärsivän Karhen koulun viereen. (Arkistokuva: Jani Saarenpää)

Seurakuntakodilla on toimintaa jokaisena arkipäivänä. Siellä kokoontuvat muun muassa perhekerho, nuortenilta, raamattupiiri ja päiväkerho. Lisäksi yhdistykset ja yksityishenkilöt vuokraavat tilaa käyttöönsä.

– Olemme pyytäneet aikalisää, ettei tilasta luovuttaisi vielä, vaan katsottaisiin mihin Karhen koulun tilanne kääntyy. Olemme yhtäkkiä tyhjän päällä, jos koulu loppuu, Salminen totesi ennen perjantain tilaisuutta.

Hän sanoo ymmärtävänsä tilan korjaustarpeet, mutta toivoo, että se ei koituisi paikallisen toiminnan hinnaksi.

Viljakkalan piirineuvoston jäsen Johanna Kivimäen ja hänen ystävänsä 15 vuotta sitten perustama raamattupiiri kokoontuu seurakuntakodilla edelleen viikoittain. Seurakuntakoti on Kivimäen entinen työpaikka ja hänen kaikki neljä lastaan ovat käyneet siellä perhe- ja päiväkerhossa.

Hänen mukaansa rakennusta ei suotta kutsuta seurakuntakodiksi, sillä monet karhelaiset kokevat sen omakseen.

– Ymmärrän, jos siitä luovuttaisiin, jos sillä ei olisi käyttöä, mutta olen sitä mieltä, että sille on vielä käyttöä. Meidän kylällä ei ole mitään muuta kokoontumispaikkaa. Tässä maailmassa, jossa yksinäisyys kasvaa räjähdysmäisesti, tarvitaan paikkoja, missä rakennetaan yhteisöllisyyttä.

Vuorentaustan seurakuntatalosta luovutaan?

Ylöjärven seurakunnan suunnitelma luopua Karhen seurakuntakodista liittyy valmisteilla olevaan seurakunnan kiinteistöstrategiaan vuosille 2024–2033.

– Ne toimitilat, jotka ovat seurakunnan toiminnan ja käyttöasteen kannalta perusteltua säilyttää, pidetään käyttökunnossa ja terveellisinä, kertoo Annamari Kortesaari.

Lähes kaikki seurakunnan käytössä olevista 23:sta kiinteistöstä tai toimitilasta ovat sen omistuksessa. Vuotuisista toimintakuluista 26 prosenttia kohdistuu kiinteistötoimeen.

– Seurakunta joutuu harkitsemaan kriittisesti esimerkiksi sitä, onko sen jatkossakin mahdollista omistaa nykyisen laajuista kiinteistömassaa, Kortesaari toteaa.

Seurakunnan luottamushenkilöistä ja työntekijöistä koostuva  kiinteistöstrategiatyöryhmä ehdottaa, että seurakunta luopuu nykyisistä toimitiloistaan Mastontie 27:ssa Vuorentaustassa. Se on käynyt kaupungin kanssa alustavia keskusteluja mahdollisuudesta käyttää kesällä 2026 valmistuvan koulun tiloja.

– Tämän ratkaisumallin toteutuessa toiminta jatkuisi nykyisissä tiloissa, kunnes muutto uusiin tiloihin olisi mahdollista. Vuorentaustan seurakuntatalon osakkeet olisi myös tällöin mahdollista myydä, Kortesaari toteaa.

Kaurasmäen Raamattuhuoneen toiminnan ehdotetaan puolestaan siirtyvän seurakuntakeskukselle.

Kirkkovaltuusto päättää kiinteistöstrategiasta toukokuun lopussa. Sitä ennen asiassa kuullaan tilojen käyttäjiä ja lisäksi kirkkoneuvosto käsittelee kiinteistöstrategiaa kokouksessaan toukokuussa. Kiinteistöstrategiatyöryhmään kuuluu seurakunnan luottamushenkilöitä ja työntekijöitä.

Kuluvan vuoden aikana Viljakkalan kirkko ja seurakuntatalo käyvät läpi mittavan lämmityssaneerauksen, kun öljylämmitys vaihdetaan maalämpöön. Viljakkalan kirkon vesikatetta korjataan parhaillaan.

Ylöjärven seurakunnan kokonaisinvestoinnit Viljakkalan osalta ovat tälle vuodelle 585 000 euroa, mikä on 58 prosenttia sen tämänvuotisista investoinneista.

Viljakkalan kirkon öljylämmitys vaihdetaan maalämpöön ja kirkon vesikate korjataan tänä vuonna.  (Arkistokuva: Jani Saarenpää)