Elinvoimaisuuden turvaaminen on kaupunkiseudun ykköshaaste

Tampereen aikeet ovat pitäneet kehyskunnat varpaillaan koko kuntauudistushankkeen ajan. Oman lisäjännitteensä palettiin toi kuntaministeri Henna Virkkusen (kok.) valtiosihteerinä toimineen Anna-Kaisa Ikosen valinta Tampereen pormestariksi.
Tampereen Pormestari Anna-Kaisa Ikonen– Suur-Tampereella on kielteinen kaiku. Nimi ei kuulu sanavarastooni. En myöskään puhu naapureistamme kermankuorijoina, Ikonen rauhoittelee.

Pormestari Anna-Kaisa Ikonen vakuuttaa, että hän on sitoutunut parhaillaan työn alla olevaan Tampereen kaupunkiseudun selvitystyöhön.
– Kahdeksan kuntaa on palkannut pätevän selvitysmiehen. Uskon, että Rauno Saari nostaa esille keskeiset asiat, jotka painavat paljon siinä vaa’assa, jossa Tampere ja kehyskunnat ratkaisevat tulevaisuuttaan, hän odottaa.

Ikonen kiittelee myös naapurusten hyvää henkeä selvitystyön suhteen.
– On tärkeää, että kaupunkiseutumme kunnat ovat hankkeessa mukana avoimella ja aktiivisella otteella.
– Selvitysmies Saaren saatua työnsä valmiiksi meillä on varmasti käsissämme erilaisia vaihtoehtoja tulevaisuuden tieksi. Tilanne on aidosti avoin, pormestari korostaa.

Yhteistyö on hedelmällistä

– Tampere ja ympäryskunnat ovat edenneet viime vuosina kiitettävästi yhteistyössään, Anna-Kaisa Ikonen arvioi.
Hän nostaa kärkiesimerkeiksi Kaupunkiseudun rakennesuunnitelman, Asuntopoliittisen ohjelman, Ilmastostrategian sekä elinkeinotoimen yhteistyön Tredea Oy:n ominaisuudessa.
Lisäksi työn alla on merkittäviä hankkeita hyvinvointipalveluiden, yhdyskuntarakenteen suunnitteluyhteistyön, teknisten palveluiden sekä tietohallinnon  kehittämiseksi.
Pormestari nostaa keskiöön muun muassa vesihuollon seudullisen organisoimisen ja joukkoliikenteen kehittämisen.
Ikonen muistuttaa, että nykyinen Tampereen kaupunkiseudun yhteistyö on hyvällä tasolla, mutta tulevaisuudessa se on riittämätöntä.
– Saman viestin on kertonut myös Kuntaliitto, hän huomauttaa.

Maaliskuu tuo selkeyttä

Pääministeri Jyrki Kataisen hallituksen reunamerkit niin kunta- kuin soteuudistuksenkin suhteen ovat vielä hämärän peitossa.
Anna-Kaisa Ikonen odottaa, että kunnat saavat lisää koordinaatteja maaliskuussa.
– Molemmat hankkeet ovat ratkaisevan tärkeitä hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuuden turvaamiseksi.
Pormestari arvostaa suomalaista mallia ja pitäisi siitä kynsin ja hampain kiinni. Siinä kunta vastaa laajasti palveluiden tuottamisesta.
– Kunnan toimivallan laajuus on ollut perinteisesti keskeinen vahvuutemme, hän korostaa.

Kaupunkiseutua on vahvistettava

Ei ole sattumaa, että Tampereen seudusta on kehittynyt valtakunnan mittapuussa toiseksi menestyvin kasvukeskus.
Anna-Kaisa Ikonen huomauttaa, että tulevaisuuden rakentamisen keskiössä on nimenomaan yhteisten vahvuuksien voimistaminen.
– Koen vaaralliseksi uhkakuvaksi sen, että kaupunkiseutumme kunnat käpristyisivät sisäänpäin ja alkaisivat hoitaa omista vinkkeleistään merkityksellisiä asioita.
Pormestari puhuu seudun eheyden puolesta.
– Kahdeksan kunnan on löydettävä yhteinen tahtotila. Tampereen kannalta olisi huolestuttavaa, jos ympäryskunnat rakentaisivat oman yhteistoimintaringin sen ympärille, hän sanoo.

Tunteet pinnassa

Kuntakentän uudistaminen herättää voimakkaan tunnereaktion.
Anna-Kaisa Ikosen mielestä henkiseen myllerrykseen johtaa esimerkiksi pelko tuttujen paikannimien häviämisestä.
– Tässä yhteydessä on hyvä muistaa, että jokaisella alueella on toimijoita, jotka ylläpitävät perinteitä. Esimerkiksi seurakunnat, paikallislehdet ja useat yhdistykset sekä järjestöt ovat yhteisöllisyyden vahvistajia, pormestari listaa.
Hän pitää paljon puhuvana esimerkkinä juurevan Kurun pitäjän liittämistä moderniin Ylöjärven kaupunkiin.
– Ylöjärven ja Kurun kuntaliitoksessa löydettiin aikanaan selkeä etenemisreitti, joka nosti esille muun muassa kumppaneiden luomat parhaat palvelutuotannon käytännöt.

Luottamus on avainasia

Anna-Kaisa Ikonen nostaa Tampereen seudun kuntien yhteistyön rakentamisen kestävimmäksi pohjaksi luottamuksen ylläpitämisen.
– Jos kahdeksalla kunnalla asiat olisivat keskenään pahassa solmussa, emme pääsisi missään hankkeessa eteenpäin.
Hän on vakuuttunut siitä, että kaikilla seudun kunnilla on aito ja kestävä halu istua yhteisen neuvottelupöydän ääressä sekä löytää avaimet tulevaisuuteen.
– Vastuunkantajat tiedostavat, että seudun elinvoimaisuuden ylläpitäminen on välttämätöntä  niin asumisen kuin elinkeinoelämän toimintaedellytyksen turvaamiseksi.
Ikonen huomauttaa, että yhteishengen puhaltamiseksi hän ei viljele Suur-Tampere-nimeä.
– Siinä on kovasti kielteinen kaiku, hän perustelee.
Pormestarin mukaan Tampereen seudulla ei ole syytä puhua kermankuorimisestakaan.
– Kaupunkiseutu on tehnyt tilannetta hyvin tasoittavat ohjelmat, jotka ohjaavat monipuolisesti ja tasavertaisesti niin asutusta kuin elinkeinoelämääkin eri puolille, hän painottaa.
Ikonen sanoo, ettei Tampereen seudulla esiinny esimerkiksi sairasta kilpailua yrityksistä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?