Tänään kotona

Rintamamiestalojen salatut elämät avautuvat nukkekotinäyttelyssä.

Yhdessä talossa vietetään joulua. Toisessa kudotaan sukkaa. Kolmannessa lapset ovat juuri menossa yöpuulle. Tuolla keittiön kahvipurkit ja sokeripussit ovat säntillisessä rivissä, kun taas naapurissa eletään orastavassa kaaoksessa.
Asukkaiden elämään pääsee kurkistamaan Käsi- ja taideteollisuuskeskus Verkarannassa. Nukkekotiyhdistyksen 25-vuotisjuhlanäyttely hurmaa kävijän. Suosittelen varaamaan kunnolla aikaa, sillä talojen yksityiskohtien huomaaminen vaatii tarkkuutta.
Nukkekotiharrastajat ovat rakentaneet näyttelyyn 35 rintamamiestaloa ja kerrostalollisen yksiöitä. Yksiöiden tarinat kiehtovat vielä enemmän kuin rintamamiestalojen. Miten erilaisia elämiä aivan vieretysten, niin lähellä mutta niin kaukana – ihan kuin tosielämässäkin.
Nukkekodin tavallisin mittakaava on 1:12. Rintamamiestalot tehtiin vielä pienempään mittakaavaan 1:18. Lisäksi rintamamiestalon sisustamisessa uutta olivat normaalia nukkekotia syvemmät huoneet.
Vaikka yksityiskohtien kanssa ollaan tarkkoja, nipotus pysyy loitolla.
− Nukkekodin tekeminen ei ole täydellisyyden tavoittelua. Esimerkiksi mittasuhteiden kanssa emme ole yhtä tiukkoja kuin pienoismalliharrastajat, sanoo Nukkekotiyhdistyksen hallituksen jäsen ja näyttelyn koordinaattori Aino Joensuu.
Joensuu kertoo, että yhdistyksen yhteisöllisyys elää paljolti verkossa. Verkon välityksellä järjestetään työpajoja, joissa voi seurata, miten harrastuskaverin projekti edistyy. Verkossa myös vaihdetaan ideoita.

 

Elämää minikoossa 19. maaliskuuta saakka Verkarannassa (Vuolteentori 2, Tampere).

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?