Vain hieman rauhaa ja ystävyyttä

Petri Virolaisen mielestä hyvä ystävä ymmärtää sanatontakin viestintää. Mutta miten nelikymppisestä keravalaisesta tuli ystävyyden suurlähettiläs?
Pyörätempauksensa varrella Petri Virolainen istutti puun. (Kuva: Marja Tölli)

Pyörätempauksensa varrella Petri Virolainen istutti puun. (Kuva: Marja Tölli)

Keravalainen Petri Virolainen, 40, elää nyt hyvää elämää. Hänellä nimittäin on vihdoin ystäviä.
− Minulla on kavereita kaikissa ilmansuunnissa Helsingistä Kittilään.
Aina eivät asiat olleet näin hyvin. Petri Virolainen tietää, miltä tuntuu, kun kutsuu syntymäpäiville kaikki luokkakaverit eikä kukaan tule.
− Jo lapsuudessa yksinäisyys oli aika raskasta. Äiti palkkasi jopa tukihenkilön, jonka oli ajateltu samalla olevan minulle kaveri. Hän oli kuitenkin kiinnostunut vain rahasta ja lateli kaikki tekosyyt, miksei taas jollakin kertaa päässyt tulemaan paikalle.
Lievästi kehitysvammainen Petri Virolainen sanoo eläneensä 30 vuotta ilman yhtäkään ystävää. Hän on huomannut, että yksinäisyys on tuttua monelle suomalaiselle mutta että erityisesti vammaisen on vaikea saada ystäviä.
− Kärjistetysti voi sanoa, että täysin terveen ja hyväjalkaisen on helppo saada ystäviä. Sen kuin menee baariin ja alkaa jutella ihmisten kanssa.
Vaikeavammainen ei pääse yhtä helposti ihmisten ilmoille, joten mahdollisuutta tutustumiseen ei ole. Viime keväänä Virolainen päätti, että on aika kertoa asiasta kaikelle kansalle.
− Vaikeavammaisetkin tarvitsevat ystäviä.
Se oli Virolaisen motto, kun hän lähti pyöräilemään Keravalta Ouluun. Matkallaan hän vieraili vaikeavammaisten päivätoimintakeskuksissa ja asumisyksiköissä. Pyöräilytempaus kesti 12 vuorokautta.

Jaakko oli ensimmäinen

Reissun aikana Petri Virolainen sai uusia ystäviä, mutta ensimmäiset hän oli saanut jo kymmenen vuotta aiemmin. Ensimmäiseen ystäväänsä Jaakkoon Petri tutustui vammaisten kerhossa Keravalla.
− Olin juuri saanut ensimmäisen fillarin alle ja pääsin vihdoin kulkemaan aiempaa vapaammin. Kerhossa tapasin Jaakon, ja ystävystyimme. Muita kavereita olen saanut muun muassa Facebookissa, Virolainen kertoo.
Syyskuussa Virolainen kävi muun muassa nokialaisessa Hempankaaren palvelukodissa. Siellä hän kertoi pyöräilytempauksestaan ja lahjoitti ystävyyden possut Hempankaaressa asuville Ipolle ja Kentille. Ipo ja Kent ilahtuivat pehmoleluista.
Virolainen antaa muutenkin mielellään lahjoja. Kukapa ei toivoisi sellaista ystävää!
Mutta millainen on Virolaisen mielestä hyvä ystävä?
− Hyvä ystävä on sellainen, joka ymmärtää sanatontakin viestintää. Suuri osa ihmisistä, joiden luona käyn säännöllisesti, ei pysty puhumaan. Muukin kommunikointi on vähäistä. Sanatonta viestintää voi oppia ymmärtämään. Esimerkiksi kehitysvammaisten kirkkopyhän tapahtumassa kohtasin kehitysvammaisen Juuson, joka ei pysty puhumaan. Juuso tarrasi kaksin käsin kiinni meikäläiseen. Siitä ymmärsin, että hän tarvitsee ystävää.

Ystävyyden suurlähettiläs otettiin iloisesti vastaan joka paikassa. (Kuva: Heli Haverinen)

Ystävyyden suurlähettiläs otettiin iloisesti vastaan joka paikassa. (Kuva: Heli Haverinen)

Pehmoeläin taltuttaa ujouden

Tempauksensa ansiosta Petri Virolainen sai lempinimen ystävyyden suurlähettiläs. Pyöräilyreissuun osallistuivat myös Vanhaherra Nahkapää, Nasse ja Ville Villikarju. Ne ovat Virolaisen rakkaat pehmolelut ja maskotit. Pehmot kulkevat Virolaisen mukana myös toimintakeskuksiin, kun hän käy tapaamassa vaikeasti vammaisia ihmisiä.
− Pehmopossu saa aina ujouden vähenemään.
Virolainen vetää musiikkipiiriä toimintakeskuksessa Tuusulan Kellokoskella. Musiikkipiirissä hän soittaa kotoa mukanaan tuomiaan cd-levyjä. Kun teemme puhelinhaastattelua, Virolainen on juuri kotiutunut aamupäivän musiikkipiiristä.
− Tänään soitin muun muassa Katri Helenan kappaleen Vain hieman rauhaa. Se oli Oulun-reissuni tunnusbiisi.

Keskustelua palveluista

Petri Virolainen kertoo omasta elämästään ja kokemuksistaan Ylöjärven vammaisneuvoston ja Pirkanmaan omaishoitajat ry Pionin järjestämässä tilaisuudessa ensi maanantaina Ylöjärven kaupungintalon valtuustosalissa. Keskustelutilaisuus on suunnattu omaishoitajille, vammaisille, ikäihmisille ja heidän omaisilleen sekä kaikille aiheesta kiinnostuneille.
Keskustelun alustaa kansanedustaja Ilmari Nurminen (sd.), joka kertoo ikäihmisten palveluista eduskunnan näkökulmasta. Nurminen on ensimmäisen kauden kansanedustaja Pirkanmaalta. Hän on perehtynyt ikäihmisten palveluihin muun muassa tutkimalla Tampereen Koukkuniemen vanhainkotia ja ollut vaatimassa ympärivuorokautiseen hoitoon lakisääteistä oikeutta. Hän on myös Pirkanmaan omaishoitajien hallituksen jäsen.
Tarkoitus on pohtia yleisellä tasolla arvokkaan ikääntymisen edellytyksiä ja tulevaisuuden suuntaviivoja. Lisäksi illan aikana keskustellaan ikäihmisille ja vammaisille tärkeistä lakiesityksistä, jotka ovat tällä kaudella eduskunnan käsittelyssä. Puhetta viriää varmasti esimerkiksi itsemääräämisoikeuslaista, asiakasmaksulaista ja omaishoidon laista.

Keskustelutilaisuus omaishoitajille, vammaisille, ikäihmisille ja heidän omaisilleen maanantaina 19. lokakuuta kello 17 alkaen Ylöjärven valtuustosalissa Kuruntie 14:ssä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?