Elämän valintatalo -tempaus on kasvattanut ylöjärveläisiä jo yli kymmenen vuotta

Nuorisotyön tarve ei katoa

Teini-iässä elämä on tunnetusti rankkaa. Hormonit hyrräävät, kaverit vaihtuvat ja pää täyttyy hämmentävistä ajatuksista.
Jotta nuori mieli selviäisi tästä myrskystä, pitää sitä hieman ohjata. Ylöjärvellä tähän on vakiintunut ihan oma malli – Elämän valintatalo.
Tunteista puhuminen on Elämän valintatalon jokavuotista peruskauraa. Tänä vuonna tunnerastia piti Ylöjärven seurakunnan nuorisotyön edustaja.

Tunteista puhuminen on Elämän valintatalon jokavuotista peruskauraa. Tänä vuonna tunnerastia piti Ylöjärven seurakunnan nuorisotyön edustaja.

Pitkän linjan nuoriso-ohjaaja Tiina Sirenin mukaan Elämän valintatalon kohdalla voidaan puhua jo perinteestä. Elämyksellisiin rasteihin perustuvaa tempausta on järjestetty Ylöjärvellä ainakin vuodesta 2003 lähtien.
– Ensimmäinen kerta oli joskus noihin aikoihin. Sittemmin tapahtuma on vakiintunut jokavuotiseksi, Siren kertoo.
Paikallisten opettajien aktiivisuudesta syntynyt Elämän valintatalo on suunnattu kaupungin kaikille kuutosluokkalaisille. Tavoitteena on saada koko ikäluokka ajattelemaan, mitä uusia tilanteita tällä on lähivuosina edessään.
Ajatus ei ole omalaatuinen, mutta sen toteutus on. Siinä missä moni Suomen kunnat järjestää esiteineille lähinnä päihdevalistusta, kerrotaan Ylöjärvellä samalla kertaa muustakin.
– Tarkoituksena on tarjota tietoa asioista, jotka ovat lähellä nuorten maailmaa ja joihin heidän on helppo samaistua. Jatkuvia aiheita ovat esimerkiksi kotibileet, tunteet ja seksuaalisuus.
– Nämä ovat asioita, jotka mietityttävät nuoria aina, Siren sanoo.

Keskustelua myös somesta

Tämänvuotinen Elämän valintatalo järjestettiin Antaverkan leirikeskuksessa viime viikolla. Paikalle kuljetettiin yläkoulun kynnyksellä olevia nuoria kaikkialta Ylöjärveltä.
Paikan päällä nuoret jaettiin pienryhmiin. Ryhmäjaon jälkeen edessä oli tunnin mittainen kierros leirikeskuksen eri huoneissa. Rasteja oli kuusi, ja niistä jokainen käsitteli eri teemaa.
– Uutena juttuna meillä on nyt sosiaalisen median huone. Vaikka jotkin teemat ovat muuttumattomia, aikaakin pitää seurata, viikon järjestelyistä vastannut Tiina Siren järkeili.
– Some on nykypäivän lapsille ja nuorille arkea, joten siitä on syytä puhua.
Monella rastilla nuorten kohtaamia valintatilanteita kuvailtiin näytelmien tai esitysten voimin. Somerastilla esiin kaivettiin koululaisten omat älypuhelimet.
– Teistä voi tuntua, että intiimien asioiden jakaminen jonkun kiinnostavan tyypin kanssa on etäinen ajatus, mutta parin vuoden päästä tilanne voi olla jo ihan toinen, nuoriso-ohjaaja Tiina Salomäki jutteli erään ylöjärveläiskoulun kuutosille.
– On tärkeää tietää, millainen sometus on järkevää ja millainen ei. Onko teillä tästä ajatuksia? hän kysyi.
Nuoret kuulijat juttelivat kokemuksistaan yllättävän avoimesti. Muutama oli jo törmännyt vaikeaan tilanteeseen Kikissä ja Ask.fm:ssä. Jokaisella tuntui olevan päässään maalaisjärkeä.
– Toisesta ei saa koskaan jakaa kuvaa ilman lupaa. Ja kun nettiin laittaa jotakin, sitä ei saa sieltä koskaan pois, eräs tyttö tiivisti.

Mieleen jääminen on tärkeää

Nuoriso-ohjaaja Anu Utter keskusteli Ylöjärven Yhtenäiskoulun kuutosten kanssa päihteistä.

Nuoriso-ohjaaja Anu Utter keskusteli Ylöjärven Yhtenäiskoulun kuutosten kanssa päihteistä.

Ylöjärven kaupungin nuorisopalveluille Elämän valintatalo on iso ponnistus. Vaikka tapahtumaa tekemässä on myös seurakunnan väkeä, päävastuu järjestelyistä on nuoriso-ohjaajilla. Suosittu keskustelutempaus työllistää heitä vuosi vuodelta enemmän.
– Ikäluokat kasvavat Ylöjärvellä koko ajan. Tänä vuonna kuutosluokkalaisia oli 474 ja kuutosluokkia 24, tapahtumaa pitkään tehnyt Ari Viljanen naurahtaa.
– Ennen vanhaan Elämän valintatalo pystyttiin järjestämään kolmessa päivässä, mutta nykyään se on täysin mahdoton ajatus. Lapsia on vain kerta kaikkiaan niin paljon, hän lisää.
Kaupungin nuorisotyön johtaja Riikka Majuri on kuullut Elämän valintatalosta lähes yksinomaan hyvää palautetta. Hän uskoo, että tapahtumalla on edessään valoisa tulevaisuus.
– On upeaa, kun parikymppiset miehet ja naiset kertovat, että ”se valistusjuttu silloin kuutosluokalla oli tosi siisti”.
– Jos pystymme tämän päivän tietotulvassa jäämään nuorten mieleen, teemme aika monta asiaa oikein, Majuri hymyilee.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?