Auringonkukkapelto tai kukkaniitty Ylöjärvelle? Kukat elävöittäisivät kaupunkiympäristöä ja auttaisivat pörriäisiä

Ylöjärvelle on perustettu hiljattain kuntalaisaloite auringonkukkapellon kylvämiseksi keskustan alueelle. Aloitetta perustellaan muun muassa sillä, että auringonkukat paitsi elävöittävät ympäristöä myös muokkaavat maata juuristollaan ja toimivat ravinnonlähteenä linnuille.

Kukkaniitty löytyy esimerkiksi Lempäälästä, josta saa käydä vapaasti poimimassa.

Eri puolilta Ylöjärveä on löytynyt jo menneinä kesinä yksityisten henkilöiden ylläpitämiä auringonkukkapeltoja, mutta kaupungin ylläpitämää ei. Naapurikunnistamme esimerkiksi Nokialla auringonkukat kukkiva Pitkänniemen sairaalan lähettyvillä sekä Tampereella Niemenrannassa.

Itse olen vieraillut molemmilla pelloilla valokuvausmielessä, mutta mukaan on lähtenyt myös aina myös pari kukkaa, jotka ilahduttavat maljakossa jonkun aikaa. Aloite on ehdottomasti kannattamisen arvoinen, sillä kukkapelto on ilo silmälle ja elävöittää mukavasti kaupunkiympäristöä!

Auringonkukkapellon ohella kelpuuttaisin Ylöjärvelle myös perinteisen pölyttäjien suosiossa olevan kukkaniityn, joita myös löytyy Nokialta ja Lempäälästä isojen teiden varsilta. Asiasta on käyty hiljattain keskustelua myös somessa, ja kukkaniitystä on jätetty myös valtuustoaloite viime vuonna vihreiden toimesta.

Äkkiseltään ajateltuna auringonkukkapellon tai kukkaniityn voisi perustaa Ylöjärvellä vaikkapa Räikän lähettyville, johon kaupunki onkin jättänyt jo suurehkon rehottavan alueen pölyttäjien käyttöön. Myös kirkkopuiston ja Leijan välissä on tyhjä pläntti, jossa näkisi mielellään kukkaloistoa.

Kaupunkilaisten ilahduttamisen lisäksi kukkapelto tukisi erityisesti luonnon monimuotoisuutta tarjoamalla elinympäristön elintärkeille pölyttäjille.

Ylöjärveähän on tituleerattu aikanaan puutarhakaupungiksi, jota se nyt ei välttämättä nykypäivänä enää erityisesti edusta. Kyllähän meiltä vihreitä alueita löytyy, mutta kukkapeltoasioissa olemme jäljessä naapurikuntia.