Äiti urheilevien nuorukaisten takana: Kukaan muu ei olisi saanut pyöritettyä Keskisen perheen palettia niin kuin Sari Keskinen

Tänään vietetään äitienpäivää. Istuimme salaa alas yhdessä urheilupiireistä tunnettujen ylöjärveläisveljesten Onni, Oiva ja Kalle Keskisen sekä heidän isänsä Ville Keskisen kanssa sillä aikaa, kun perheen äiti Sari Keskinen oli Ikeassa. Tässä jutussa miehet kertovat, millainen äiti Sari on.
Sari Keskinen on paitsi kolmen urheilevan nuorukaisen äiti, myös kiireinen yrittäjä. Pojat Kalle (kuvassa), Onni ja Oiva luonnehtivat äitiään päättäväiseksi naiseksi, joka on aina laittanut perheen etusijalle. Kuva on vuodelta 2020, kun Keskiset pohdiskelivat Ylöjärven Uutisille, miten perheelle pakolliset viisi autoa saadaan mahtumaan samaan pihaan.

Sari Keskinen tunnetaan Ylöjärvellä pitkäaikaisena siivousalan yrittäjä, joka on ruuhkavuosien aikana kasvattanut kolme fiksua jo aikuista poikaa. Kertokaahan Onni, Oiva ja Kalle, millainen Sari on äitinä?

Pojat: Äidillä perhe on kyllä aina ykköspaikalla. Äiti on semmoinen, että hän laittaa meidän poikien edun aina omansa edelle, vaikka se ei olisi aina äidille itselleen niin hauskaa. Hän pitää huolen, että meillä olisi asiat mahdollisimman hyvin ja oltaisiin iloisia. Paras äiti, mitä voi olla.

Pojat: Meidän äiti on myös aika päättäväinen kaikessa.  Jos hän on jotakin päättänyt tehdä, niin se hoituu tavalla tai toisella. Välillä voi kuulua kirosanojakin, mutta hän kääntää sen aina voitoksi. Äiti on myös nollasta sataan -ihminen.  Jos äidillä on joskus huono päivä, niin yleensä illalla se on jo unohtunut ja muuttunut nauruksi.

Millaista jöötä äitinne on teille pitänyt ja millaisen kasvatuksen olette saaneet?

Pojat: Äiti on ollut tiukka siinä mielessä, että hän on pitänyt meille hyvää järjestystä. Jos on tullut tehtyä jotain tyhmää, niin on tullut aika selväksi, että ei näin. Asia on mennyt perille, eikä se ole toistunut.

Ville: Sarin kanssa olemme kasvattaneet on pojat sillä lailla vanhan kansan mentaliteetilla, että pitää olla rehellinen ja muistaa käytöstavat. Erityisesti vanhempia ihmisiä pitää kunnioittaa. On pyritty painottamaan, että toista ihmistä pitää kunnioittaa ja aina pitää kiittää ja myös osata pyytää anteeksi. Lisäksi on sanottu, että koskaan ei tarvitse esittää mitään. Näillä on pärjätty aika pitkälle.

Sari Keskinen on menevä nainen, joka harrastaa jumppaa erittäin fyysisen työnsä ohella. Kertokaa hänestä jotakin sellaista, mitä muut eivät tiedä.

Ville: Sarin erityispiirre, kuten varmaan monessa muussakin äidissä on se, että hän löytää kaikki hukkuneet asiat. Meillä on aina kaikki hukassa, oli sitten kyse sukasta tai muusta, niin hän tasan tietää, missä se on. Hän on joskus sanonut, että jokainen voi tulla koittamaan asumista neljän miehen kanssa. Lisäksi hän pitää meidän kodin aina tosi siistinä, vaikka ollaan sanottu ettei kaiken tarvitse olla aina tiptop.

Pojat: Äiti on kova sisustaja ja tykkää vaihtaa kotona järjestystä aika usein. Kotona voi odottaa ihan täysin uusi näky, kun tullaan. Sen lisäksi, että hän käy töissä, niin hän on aikaansaava ja laittaa asiat tapahtumaan. Äiti on aika kiireinen nainen.

Veljekset sanovat, että äiti Sari Keskinen on mahdollistanut heistä kunkin harrastamisen pienestä pitäen. Kalle Keskinen pelaa  Uplakersin edustuksessa 2-divisioonaa, Onni Keskinen voitti salibandyssa 22-vuotiaiden SM-kultaa Tampereen Classicissa, Oiva Keskinen on niin ikään Suomen mestari pelatessan loistavan tulokaskauden Tapparassa. (Kuva: Keskisten kotialbumi)

Kuulemani mukaan äitinne on aina antanut kaikkensa, jotta te pojat olette päässeet pelaamaan jääkiekkoa ja salibandya. Miten hän on sen tehnyt?

Pojat: Äiti on aikatauluttanut elämänsä pitkälti sen mukaan, että ollaan päästy harrastamaan. Ruuat on olleet aina valmiina, kun on tultu reeneistä kotiin. Ollaan saatu kolme lämmintä ruokaa päivässä ja koskaan ei ole tarvinnut olla nälissään. Hän on hoitanut aina yksin kauppahommat ja tullut kotiin puhkuen kauheiden kassien kanssa.

Pojat: Silloin nuorempana kun ajokorttia ei vielä ollut, niin äiti aina kuskasi kouluun ja reeneihin, ja haki sieltä myöhäänkin. Hän mahdollisti, että ehdittiin joka puolelle.

Ville: Itse pelasin vielä silloin, kun Kalle oli viiden vanha ja Onni ja Oiva olivat puolitoista vuotta nuorempia. Isävainaani totesi silloin, että tuon paletin pyörittämiseen ei varmaan kukaan muu pystyisi kuin Sari. Sitten myöhemmin hän monesti kehui sitä, miten Sari mahdollistaa sen, että me kaikki pääsemme harrastamaan. Ja nykypäivänä Sari auttelee paljon ja kuskaa minun äitiäni eli poikien mummua, mikä on tietysti hieno asia.

Lue juttu vuodelta 2020: Tässä perheessä on kolme henkilöautoa ja mopoauto, ja ensi vuonna autoja tulee lisää

Moni tunnistaa Sarin iloisesta hymystä. Mikä on lempiasia äidissänne?

Pojat: Äidin kanssa ei ole tylsiä päiviä ja hän on aina läsnä. Hauskoja muistoja ja juttuja on hänen kanssaan tapahtunut paljon, niistä on vaikea nimetä yhtä.

Ville: Se on aika hauska juttu meidän mielestä, kun Sari saa niitä naurukohtauksiaan. Saatan heittää jonkun puujalkavitsin, jota pojat komppaavat. Sitten he kysyvät äidiltään, että kuulitko sää, kun häneltä on mennyt juttu ohitse. Sitten Sari saa yksinänsä naurukohtauksen jälkikäteen tajutessaan jutun.

Millaisen uskotte olevan reaktion, kun Sari lukee tämän äitienpäiväjutun päivän lehdestä?

Ville: Toivottavasti hän on mielissään ja tämä juttu tulee tietysti ja varmaan yllätyksenä. Elämä on ollut viime aikoina aika hektistä.

Pojat: Äiti on yleensä sellainen, että hän ei vaadi ihan hirveästi ollakseen onnellinen, ja uskomme, että hän tietää, miten paljon me häntä arvostamme. Mutta kyllä tämä kirjoitus on ansaittu ja haluamme häntä kiittää, koska sitä ei tule kotona tai muuten hektisessä arjessa sanottua. Nyt se on ainakin mustaa valkoisella.