Tulet syttyvät taas

Räikänrannassa roihuavat tunnelmalliset tulet ensi viikon lauantaina. Samalla Ylöjärvi-Seura esittelee puutarhakaupungin menneisyyttä uudessa postikorttisarjassaan.
Liekit loivat tunnelmaa viimevuotisessa Räikän Tulet -tapahtumassa. (Kuva: Pentti Säynäväjärvi)

Liekit loivat tunnelmaa viimevuotisessa Räikän Tulet -tapahtumassa. (Kuva: Pentti Säynäväjärvi)

Räikän tulet -iltaa järjestettiin alun perin Aronrannassa. Perinnetapahtuma oli jokusen vuoden tauollakin, kunnes Ylöjärvi-Seura otti ohjakset. Viime vuonna tapahtumapaikaksi vaihtui Räikänranta.
Ylöjärvi-Seuran puheenjohtaja Minna Sorsa lupaa, että tänäkin vuonna ohjelma on monipuolinen ja sopii kaikille vauvasta vaariin. Lapsille ja lapsenmielisille on luvassa ponintalutusratsastusta ja perinneleikkejä, kuten kettinkipeliä. Torbjörn Nikus ja Kari Peltola vetävät vanhan Räikän historiamuisteloa. Illan kruunaavat elävät tulet.
Illan kuluessa äänijänteet pääsevät käyttöön, kun koittaa yhteislaulun aika. Teatteri Mukamaksen näytelmä Hölmöläiset puolestaan huvittaa kaikenikäisiä. Mansi Styczin käsikirjoittamassa ja ohjaamassa lämminhenkisessä esityksessä näyttelevät Annukka Waara, Harri Helin ja Katarina Stycz.
Viimevuotisessa Räikän tulet -tapahtumassa moni ihastui Aarre Lehtimäen esittelemään vanhojen lelujen kokoelmaan. Lehtimäki on leluineen paikalla tälläkin kertaa.
− Lelut ovat puisia ja kekseliäitä vanhan ajan leluja, jotka saavat jokaisen hyvälle tuulelle. Leluja on kymmeniä erilaisia, Minna Sorsa kertoo.

Kortti vie menneeseen

Tämän vuoden erikoisuus on postikorttikuvien näyttely. Ylöjärvi-Seuran valokuva-arkistoa selannut Minna Sorsa sai idean Ylöjärven historiaa kuvastavista postikorteista.
Nyt kotiseutuseura julkaisee postikorttisarjan, jonka kuvat vievät aikamatkalle Ylöjärven kuntakeskustan menneisyyteen. Aluksi ilmestyy neljä korttia, myöhemmin ehkä lisää.
− Ensimmäiset neljä kuvaa ovat 1920-luvulta. Niissä näkyy kuntakeskustaa ja tuon ajan tyypillisiä linja-autoja. Katsoja voi hahmottaa nykymaisemaa suhteessa vanhaan maisemaan: esimerkiksi Räikän kohdalla perunannostajien takana siintää Keijärvi, Minna Sorsa kertoo.
Yhdessä korteista on maisemakuva, jonka ottaja on katsellut suurin piirtein nykyisen Kuruntien ja Lähdevainiontien risteyksestä kirkon suuntaan. Kuvassa näkyvät kirkon lisäksi vanha pirtti ja tielinjaus, joka kulkee aivan eri kohdassa kuin nykyisin.
Korttien pohjana olleiden kuvien suurennokset ovat esillä Vanhalla Räikällä tapahtuman aikana kello 18−20. Muulloin ne ovat nähtävillä Ylöjärven pääkirjasto Leijassa 26. syyskuuta saakka. Samalla Leijassa on näytillä Takamaan Poplaivueen valokuvia enimmäkseen 1970-luvulta.

Koko perheen tapahtuma Räikän tulet lauantaina 19. syyskuuta kello 18–21 Räikänpuistossa Ylöjärvellä. Vapaa pääsy.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?