Ihmishahmoja vinksallaan

Tampereen kaupungin ja Tampereen taidemuseon palkitsema Vuoden nuori taiteilija 2016 käyttää maalauksissaan kollaasitekniikkaa.

– Minulle maalaus on tila, jossa voimme olla yhtä aikaa elossa ja kuolleita. Se on aika, jossa ei ole vielä tai enää merkityksiä, käsitteitä, sanoja tai tottumuksia, kertoo Vuoden nuori taiteilija 2016 Reima Nevalainen esittelyssään Tampereen taidemuseon näyttelyssä.

Esillä on yli 60 Nevalaisen maalausta ja piirustusta. Taiteilijan mielestä piirustus paljastaa tekijästään enemmän kuin maalaus, sillä maalauksen kasvuvaiheet häviävät ja peittyvät, mutta piirustus on aina auki ja sen polku on jäljitettävissä.

Japanissa kaksi vuotta asuessaan piirtämisestä tuli hänelle oleellinen tapa työskennellä. Siellä tehty piirustussarja on Nevalaiselle itselleen teoskokonaisuuksista kaikkein tärkein.

Näyttelyyn valitut maalaukset ovat hyvin voimakkaita ja erikoisia – tunnelmaa tiivistää myös niukka värimaailma, joka koostuu tyypillisesti beigelle taustalle vedetyistä harvoista mustista tai punaisista vedoista. Teoksissa näkyvät ihmishahmot ovat anatomisesti vinksallaan. Taiteilijan itsensä mielestä teokset ovatkin abstrakteja eivätkä esittäviä.

Näyttely herättää takuulla katsojissa tunteita laidasta laitaan. Omia reaktioitaan voi käydä testaamassa Tampereen taidemuseon lisäksi myöhemmin syksyllä Aboa Vetus & Ars Nova -museossa Turussa.

Missä: Vuoden nuori taiteilija 2016 – Reima Nevalaisen maalaukset ja piirustukset Tampereen taidemuseossa 11. syyskuuta saakka. Sunnuntaina 4. syyskuuta kello 15 alkavalla näyttelykierroksella oppaana toimii Reima Nevalainen.