Oranssi sydän

Ylöjärven Taideyhdistyksen vuosinäyttelyn sydän sykkii oranssina. Yksi oranssin viemä on Vespe Lahtinen, joka toi yhdistyksen näyttelyyn teoksiaan ensimmäistä kertaa lähes 15 vuoteen.
Ylöjärven taideyhdistys, pääkirjasto Leija, taide, kuvataide

Vespe Lahtinen: Mä oon porvari!…? Taustalla Kirsi Jokisen Kevätaamu Viron rannikolla.

Oranssinpunainen kattila on puolillaan hiekkaa. Hiekassa törröttää kravattikaulainen lapio. Vespe Lahtisen sekatekniikkateoksen sävyihin sointuu Kirsi Jokisen maalaus, jossa taivas hehkuu lempeän punertavana.

Tästä nurkasta kaikki lähti. Kun Tuija Virta alkoi koostaa Ylöjärven Taideyhdistyksen vuosinäyttelyä, hallitseva oranssi väri napsahti kiintopisteeksi.

Pirkkalalainen kuvataiteilija Tuija Virta tarttui innoissaan tehtävään, kun häntä pyydettiin kokoamaan Ylöjärven Taideyhdistyksen eli YTYn vuosinäyttely. Osa YTYn jäsenistä oli hänelle tuttuja, koska he kuuluvat myös Pirkkalan Taideyhdistykseen, jossa Virta toimii aktiivisesti.

– Pirkanmaan kuvataideväki on yhtä perhettä, Tuija Virta hymyilee.

Noin 15 Ylöjärven Taideyhdistyksen jäsentä toi teoksiaan tarjolle vuosinäyttelyyn. Virta valikoi näytille 25 teoksen kokonaisuuden.

Näyttelyn juryttäjänä Virta pyrkii luomaan harmonisen kokonaisuuden. Katsojalle ei saa tulla ahdistavaa oloa.

– Tietynlaisella rytmiikalla oli kiva rakentaa näyttely taitavien tekijöiden teoksista. Taitavia tekijöitä YTYssä nimittäin on, erityisesti taitavia ja monipuolisia värinkäyttäjiä. Porukassa on enemmän ja vähemmän ammattilaisia, ja avajaisissa oli lämmin tunnelma.

Virran mainitsemaan rytmiikkaan on pakko tarttua. Miten luodaan taidenäyttelyn rytmi?

– Kun asettelee vierekkäin erikokoisia teoksia, saa kokonaisuuteen flow’ta. Olen iloinen, että mukaan tuli veistoksia. Niillä saa pätkittyä tilaa niin, ettei katsoja koe tulevansa tilaan, joka on yhtä putkea.

Ylöjärven taideyhdistys toimii aktiivisesti. Esimerkiksi kesäretkelle Frantsilaan ja Myllykolun kesäteatteriin 24. heinäkuuta voivat osallistua muutkin kuin YTYn jäsenet.

YTYn vuosinäyttely

1. heinäkuuta saakka kirjasto Leijassa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?