Lapin tunnelmia Pengonpohjassa

Tamperelaisen Lasse Heikkilän luoma Tunturimessu rantautuu Pengonpohjan rukoushuoneelle. Lauluissa on vahvasti läsnä luonnon ylistys ja Lapin maat.
pengonpohjan rukoushuone

Pengonpohjan rukoushuoneella kuullaan Luomakunnan sunnuntain tekstejä. (Kuva: Ylöjärven seurakunta)

Levitunturilla Marian kappelissa vuonna 2007 ensiesityksensä saanut Tunturimessu on valittu yhdeksi Ylöjärven seurakunnan Kesäillan musiikkia -tapahtuman sisällöksi. Messu toteutetaan ehtoollisjumalanpalveluksena, joten siinä on mukana kaikki normaalin ehtoollisjumalanpalveluksen elementit.

Messuun on valittu kirkkovuoden kesäviikonloppuun sijoittuvan Luomakunnan sunnuntain tekstejä, jotka ovat lähellä Tunturimessun teemaa. Luomakunnan sunnuntaina pohditaan ihmisen vastuuta luomakunnan huolenpidosta. Päivän lukukappaleena pastori Juha-Pekka Haavisto lukee Raamatusta tekstin, jossa Jumala loi maan ja antoi ihmisen tehtäväksi viljellä ja varjella luomakuntaa sekä toimia tuhon voimia vastaan.

Viljakkalassa kanttorina toimivan Heidi Olkinuoran mielestä Pengonpohjan rukoushuone sopii hyvin Tunturimessun pitopaikaksi, sillä puinen rakennus luonnon keskellä muistuttaa pohjoisen erämaista ja rauhasta.

– Lauluissa on vahvasti läsnä luonnon ylistys ja Lapin maat sekä Jeesuksen sovituskuolema. Pengonpohjan rukoushuoneen musiikki-illat ovat jo perinne ja tämä luontoaiheinen messu sopii hyvin kesäaikaan, hän kertoo.

Hieman yli tunnin kestävässä messussa on mukana orkesteri, joka luo tilaan erilaisia sävyjä ja tunnelmia. Perinteisten kitara- ja pianosävelten lisäksi messussa kuullaan kanteleen, nokkahuilun, haitarien, erilaisten rumpujen ja lehmänkellon sointia. Lisäksi mukana on innokkaista lauluharrastajista koottu lauluryhmä. Heitä kuullaan lauluissa myös solisteina.

– Tämä messu on ainutlaatuinen kokemus niin musiikillisesti, hengellisesti kuin visuaalisestikin, kun paikkana on vanha puinen rukoushuone kauniin luonnon keskellä, Olkinuora lupaa.

Missä: Kesäillan musiikkia – Tunturimessu Pengonpohjan rukoushuoneella lauantaina 30. heinäkuuta kello 21.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?