Mikki auki ja menoksi

Lavalla stand up -koomikko on turvassa. Silti samalla hirvittää.
Joel Herman, stand up, komiikka

– Toivoisin, että Suomessa mentäisiin fiksumman komedian suuntaan, stand up -koomikko Joel Herman toteaa. (Kuva Taina Värri)

Kolme vuotta sitten Joel Hermania ei naurattanut yhtään. Hän oli juuri heittänyt ensimäisen stand up -keikkansa, eikä homma ollut mennyt putkeen. Jännitys oli ollut hirmuinen ja keikka mennyt lattian suuntaan mutistessa.

Joel ei onneksi antanut ensimmäisen takaiskun lannistaa. Nyt hän vetää omaa stand up -klubia ja on keikkaillut ulkomaillakin. Tänä viikonloppuna hän esiintyy Tampereella Nousevan komiikan festivaaleilla. Tapahtuma nostaa framille stand up -komiikan tulevia tähtiä ja jo suuren tunnettuuden kynnyksellä olevia esiintyjiä.

Stand up -koomikolla pitää olla aikamoinen juttuarsenaali. Joel Herman sanoo, että ideoita viriää missä vain – vaikka lenkillä ja suihkussa. Etukäteen ei voi tietää, mikä juttu toimii livenä.

– Mitä enemmän kirjoittaa, sitä luontevampaa prosessista tulee. En kuitenkaan tykkää tarkoituksella istua alas ja ryhtyä kirjoittamaan. Silloin tulee helposti massakamaa, Joel Herman kertoo.

– Kun on jonkin aikaa tehnyt stand upia, maailma aukeaa ihan omalla tavallaan. Kaikki voi olla hauskaa, ja kaikesta voi keksiä jonkin uuden kulman. Se on koukuttavaa.

Jokin polte vetää Joel Hermania lavalle, mutta samalla hirvittää.

– Lavalla on turvallista olla, sillä esiintyminen on niin rakennettu tilanne. Samalla jokainen keikka on vaaran paikka. Aina on pieni yllätysmomentti ja saa olla vähän varpaillaan.

Viime vuonna Joel Herman teki peräti 160 keikkaa. Hän uskoo saavuttaneensa määrän vain tekemällä kovasti töitä. Erityisen lahjakkaana koomikkona hän ei itseään pidä.

– Sami Hedberg ja Ismo Leikola ovat lahjakkaita. He vain osaavat olla hauskoja. Ismo Leikola voi kävellä huoneeseen ja sanoa ”moi” – ja kaikki purskahtavat nauruun. Minulle hauskuuden taito on rakennettu: keikkamäärä tuottaa tulosta.

Naurunhörähdyksiä

Nousevan komiikan festivaalit Teerenpelissä Tampereella 1.–3. syyskuuta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?