Parkkuun koulussa vallitsee hallittu kaaos, mutta tärkeintä ovat nyt terveet tilat: Muuton jälkeen lasten poissaolot vähenivät heti ja koko henkilökunta on saatu takaisin töihin

Kurun Yhtenäiskoulun oppilaiden Parkkuun väistötilojen remontin eteen paiskittiin töitä kahden viikon ajan yötä päivää. Tehtävää riittää edelleen, eivätkä esimerkiksi tulostimet vielä toimi. Rehtori pitää teknisiä hankaluuksia kuitenkin mitättömänä asiana siihen nähden, että oppilaat ja henkilökunta saavat hengittää taas tervettä ilmaa.
Parkkuun koulussa opiskelevat yhtenäiskoulun luokat 1–5. Alunperin myös kuutosluokan piti opiskella Parkkuussa, mutta tilanpuutteen vuoksi heidät sijoitettiin Metsäoppilaitokselle vuokratiloihin yläkoululaisten kanssa. Rehtori toivoo, että ensi syksynä kuutoset saataisiin esimerkiksi siirtokelpoiseen rakennukseen Parkkuun koululle. – Yläkoululaisten tilannetta ei tiedä vielä kukaan.

Kurun Yhtenäiskoulun kaikki oppilaat aloittivat kevätlukukautensa väistötiloissa, kun 1960-luvulla rakennetun yhtenäiskoulun tilat todettiin liian epäterveelliseksi viime joulukuussa.

Joululoman jälkeen kurulaiset yläkoululaiset ja kuudesluokkalaiset aloittivat koulutyönsä Tredun Metsäoppilaitokselta vuokratuissa tiloissa, kun alakoululun luokat 1–5 siirtyivät 10 kilometrin päähän entiseen Parkkuun kouluun.

Kurun Yhtenäiskoulun rehtori Mari Liukonsuo kertoo, että kaupungin teknisen puolen työntekijät huhkivat Parkkuun vanhan koulun tilojen kimpussa yötä päivää kahden viikon ajan.

Lue myös: Kaikki kurulaisoppilaat väistötiloihin – Homekoulu jätetään kylmäksi: ”Paine on ollut niin kova, että se on varmasti edesauttanut asioiden etenemistä”

Luokanopettaja Elina Lehtimäki (edessä) veti tuntia ykkösille. Hän opettaa jatkossa kollegansa kanssa kahta nelosluokkaa yhteisessä luokkatilassa. Opettajat ovat olleet tutustumassa yhteisopettajuuteen Nokialla Myllyhaan koulussa, jossa rehtori Liukonsuo työskenteli luokanopettajana uransa alussa.

Onnistunut remontti

Suurin työ oli väliseinissä, joita purettiin tilojen entisen vuokralaisen, lastensuojeluyksikkö Villa Juniorin jäljiltä. Väliseinien purkamisella rakennukseen saatiin luotua yhtenäisiä luokkatiloja.

– Remontti on todella onnistunut, suurkiitos siitä kaupungille. Ensimmäinen koulupäivä mentiin täällä retkeilymielessä, sillä pulpetteja meillä ei vielä ollut. Ruokailu ja muu hoidettiin siis lattialla. Suurin osa oppilaista piti sitä ihan hauskana vaihteluna, Liukonsuo naurahtaa.

Tällä hetkellä kouluun kaivataan vielä toimivaa verkkoyhteyttä, jolla on vaikutusta muun muassa tulostimien toimintaan.

Lue myös: Kouluterveyskysely paljasti, että moni kurulaislapsi jättää aamupalan välistä – Vanhempainyhdistys järjesti koululla aamupalakokeilun, jolle halutaan jatkoa

Parkkuun koulun vanhassa liikuntasalissa oli alkamassa kolmosluokkalaisten enkuntunti. Tavallisesti luokkaa käyttää kaksi yhdistettyä nelosluokkaa.

Kaksi nelosluokkaa yhdistettiin

Tehtävää Parkkuussa riittää siis vielä paljon, vaikka koulutyö onkin saatu hyvin aluilleen.

Osa oppilaistakin odottaa vielä pääsyään heille remontoituihin tiloihin. Tilojen rajallisuuden vuoksi kaksi nelosluokkaa yhdistyy pysyvästi. 4A ja 4B opiskelevat yhdessä rakennuksen alakerrassa, jossa sijaitsee entinen Parkkuun koulun liikuntasali.

Nelosten toinen luokanopettaja Elina Lehtimäki kehuu oppilaidensa asennetta muutoksiin.

– Tämä muutto uusiin tiloihin on yllättänyt positiivisesti. Oppilaat ovat suhtautuneet erinomaisesti.

Nelosluokkalaiset Salla Ilomäki ja Stina Koskinen vaikuttavat tyytyväisiltä uusiin koulutiloihinsa. Miltä luokkien yhdistäminen tuntuu?

– No ei oikein miltään, ollaan tunnettu kuitenkin jo aikaisemmin, he toteavat.

Kakkosluokkalaiset Tuukka Hakala (vas.) ja Veeti Vehkapuru viihtyvät Parkkuussa, vaikka ”vähän ahdasta on”. Pojat kuitenkin odottavat jo uuden yhtenäiskoulun valmistumista. – Siinä vaiheessa siitä vanhasta koulusta on jäljellä enää korkeintaan pohjapiirustukset, Vehkapuru tokaisee.

Moni oppilas kulkee nyt koulubussilla

Uusien tilojen lisäksi monella oppilaalla on tapahtunut muutos kouluun kulkemisessa. Parkkuuseen muuton vuoksi iso osa kurulaisista alakoululaisista on nyt koulukuljetuksen piirissä.

Kakkosluokkalaiset Veeti Vehkapuru ja Tuukka Hakala kulkivat yhtenäiskouluun ennen joko kävellen tai pyörällä, mutta nyt tutuksi on tullut koulubussi. Pojat nousevat Ylitalo Yhtiöiden koulubussiin joka aamu yhtenäiskoulun pihasta.

Poikien mukaan aamuisin ei tarvitse herätä paljoa aikaisemmin, sillä kymmenen kilometrin matka yhtenäiskoululta Parkkuuseen taittuu nopeasti.

– Matka kestää semmoisen kymmenen-viistoista minuuttia. Ei paha, Vehkapuru sanoo.

– Siellä bussissa on yllättävän kiva istua. Voi pelata ja kattoa puhelinta, Hakala lisää.

Lue myös: Kurun Yhtenäiskoulussa huolestuttavaa oireilua: nenäverenvuotoa, migreeniä, hengitystieinfektioita – Jo kaksi opettajaa joutunut lopettamaan työt sisäilmaongelmien takia

Ylöjärven kaupunki vuokrasi Parkkuun koulun tilat yksityisomistajalta. Tiloissa on toiminut aikaisemmin lastensuojeluyksikkö Villa Junior, joka muutti viime kesänä Kurun keskustaan.

Pojat ovat kuitenkin panneet merkille, ettei teitä hoideta Parkkuussa niin hyvin kuin Kurun keskustan alueella.

– Yksi päivä bussi jäi jumiin, kun tuli Nysse vastaan. Kerran kuski taas meni pakilla ojaan, Vehkapuru selostaa.

Mikä siis neuvoksi?

– Paremmat hiekotukset ja auraukset tänne, Hakala kommentoi.

Myös rehtorin mukaan Parkkuun teillä saa ajaa välillä kieli keskellä suuta.

– Terveystarkastaja ajoi juuri ojaan, kun oli tulossa tänne. Onneksi hänellä oli neliveto.

Rehtori Mari Liukonsuon uusi työhuone on kompaktin kokoinen.

Rehtori pääsi komeroon

Vuonna 1988 valmistunut Parkkuun koulu rakennettiin aikanaan 16 oppilaalle. Nyt samoissa tiloissa käyskentelee yhteensä 110 ihmistä.

Rehtori Liukonsuo sanoo, että tilojen riittävyyden suhteen on jouduttu pelaamaan tetristä, ja tällä hetkellä jokainen neliö on tehokäytössä – esimerkiksi vanha komero, josta tuli Liukonsuon valtakunta.

Pieneen kopperoon mahtuu kuitenkin hyvin työpöytä tietokoneineen, ja rehtori on ehtinyt jo myös hieman sisustaa työhuonettaan valokuvakehyksin ja sisustusesinein.

– Koppini sijaitsee koulusihteerin työhuoneessa, jossa on myös opettajanhuone, Liukonsuo esittelee kompakteja tiloja.

Parkkuun koulussa ei ole omaa ruokalaa. Ruoka jaetaan koulussa käytävässä, ja kukin ryhmä ruokailee omassa luokassaan. Ruoka tuodaan päivittäin Kurun Yhtenäiskoululta, jonka keittiö on edelleen toiminnassa. Ensi  syyslukukautena ruoka on tarkoitus tuoda Ylöjärveltä. Rehtori toivoo, että aikaisemmin yhtenäiskoulussa käynnissä ollut aamupalakokeilu saisi Parkkuussa jatkoa.

Väistötilojen vaikutus näkyi heti

Liukonsuo sanoo, että koulutyön siirtäminen yhtenäiskoululta Parkkuuseen ja Tredun tiloihin on ollut valtava ponnistus, joka on pitänyt sisällään paljon käytännön järjestelyä ja hallinnollista työtä. Rehtorilla joululomakin kului koulun muuttojärjestelyjä tehdessä.

Tästä huolimatta uurastus on ollut kaiken arvoista: nyt oppilaat ja henkilökunta pääsevät taas hengittämään tervettä ilmaa.

– Lapsilla poissaolot ovat vähentyneet heti muuton jälkeen. Iloitsen suunnattomasti, että koko huippuammattimainen henkilökuntani on päässyt palaamaan takaisin työn pariin. Pahimmillaan meillä oli kymmenen henkilöä pois samaan aikanaa ja sijaisen sijaisellekin piti hankkia sijainen.

Lue myös: Sisäilmaongelmien kanssa kamppailevan koulun oppilaiden vanhemmat ihmettelevät kankeaa byrokratiaa ja ristiriitaista tiedotusta: – ”Terveyttä ei voi rahalla mitata, nyt on kylän lapsista kysymys”

Parkkuussa vallitsee hallittu kaaos, kun tavarat hakevat koulussa vielä paikkaansa.

Rehtori sanoo, että kulunut syksy on laittanut asioita taas hieman paremmin perspektiiviin. Suuren työtaakan, henkilöstön ja oppilaiden terveyshuolien lisäksi Liukosuo sairastui itse syksyllä vakavasti.

– Hakeuduin sisäilmaoireilun takia tutkimuksiin, joissa minulta löydettiin vakava sairaus eli se oli toisaalta onni onnettomuudessa. Marraskuussa oli iso leikkaus, josta onneksi olen toipunut nopeasti. Tämä on tuonut taas resilienssiä elämään ja olen pystynyt laittamaan asioita mittasuhteisiin. Työ on lopulta vain työtä.

Normaalin koulutyön ohella Parkkuussa on tehty muuttoa. Kaikki sisäilmaongelmaisesta koulusta tullut kovapintainen irtaimisto on käynyt läpi ammattilaisen tekemän erikoispuhdistuksen. Rehtorin mukaan vain pieni osa entisen koulun tekstiileistä on voitu säilyttää, esimerkiksi sellaiset esiintymisvaatteeet, jotka oli mahdollista pestä kuumassa.

Onneksi ei tiivistyskorjattu

Liukonsuo haluaa kiittää koulun henkilökunnan lisäksi myös oppilaiden huoltajia, joiden kanssa yhteistyö sujui sisäilmaoireilun pahennuttua.

– Meillä oli koko ajan yhteinen päämäärä, että terveet tilat on saatava. Me kaikki jaoimme saman huolen oppilaiden terveydestä.

Eräs Parkkuun koulussa työskentelevä opettaja haluaa välittää kiitoksensa myös rehtorin suuntaan. Hänen mukaansa Mari Liukonsuo on ihminen ja esihenkilö, joka aidosti välittää omasta henkilökunnastaan ja oppilaistaan ja taistelee näiden oikeuksien puolesta viimeiseen saakka.

Liukonsuo on tyytyväinen, ettei kaupunki ryhtynyt Kurussa yhtenäiskoulun tiivistyskorjauksiin, jotka oli tarkoitus aloittaa joulukuussa.

 – Olen ollut myös Nokialla Tottijärvi-Vahalahden koulussa rehtorina, joista Tottijärven yksikössä oli myös samankaltaisia pahoja sisäilmaongelmia. Siellä koulua päätettiin korjata tiivistyskorjauksin. Sisäilmaoireilu alkoi taas, kun korjauksesta oli kulunut puoli vuotta ja moni opettaja ja ohjaaja on joutunut siirtymään sieltä muualle töihin.

Nelosluokkalaisten gallup: Miten koulu on lähtenyt sujumaan uusissa tiloissa Parkkuussa, miltä koulukyyditys tuntuu?

Matti Perälä (vas.), Ilari Saarela, Touko Kivistö kertovat, että koulutyö on lähtenyt Parkkuussa hyvin käyntiin, ja koulubussin kyydissä matkustus on mukavaa vaihtelua. – Täällä on ihan kiva piha. Välitunneilla kiipeillään lumikasoissa. Keväällä varmaan pelataan jalkapalloa.
Salla Ilomäki (vas.) ja Stina Koskinen sanovat, että nykuinen koulu on siitä kivempi, että se on pienempi. Molemmat heistä asuvat  kävelymatkan päässä vanhasta yhtenäiskoulusta. He tulisivat mieluummin edelleen kävellen kouluun. – Siinä sai liikuntaa, kun käveli. Nyt pitää herätäkin aikaisemmin.
Identtisiin paitoihin pukeutuneet Ilja Ilola (vas.) ja Vilho Vinnenmaa eivät keksi, mikä Parkkuun koulussa olisi kivaa. Ei kun keksivätpäs: luokkien telkkarit. Kaksikko kulkee kouluun niin ikään koulubussilla. – Ei ole matka eikä mikään.