Pala historiaa

Vanhoissa koulujen opetustauluissa on jotain kiehtovaa. Kaikkihan me ne tiedämme: yksityiskohtaiset kuvat kasvien lehdistä, Raamatun tapahtumien kuvitukset ja teeplantaasilla ahertavat kiinalaiset, pahvisten taulujen vähän käpristyneet kulmat.
Opetustaulu teen viljelystä, sarjasta Ulkomaisia kulttuurikasveja, 1900. (Kuva: Työväenmuseo Werstas, Kuurojen museon kokoelma)
Opetustaulu teen viljelystä, sarjasta Ulkomaisia kulttuurikasveja, 1900. (Kuva: Työväenmuseo Werstas, Kuurojen museon kokoelma)

Vaikkei niitä olisi enää omana kouluaikana käytetty, kirpputoreilla ja antiikkiliikkeissä niitä tulee toisinaan vastaan. Eikä ihan halvaksi hinnoiteltuina!
Työväenmuseo Werstaan Kauneimmat koulutaulut -näyttely koostuu sadasta Porvoon kuurojen koulussa käytetystä opetustaulusta. Samoja tauluja käytettiin niin kuurojen kuin kuulevien lasten opetuksessa.
Näyttely juhlistaa Kuurojen museon satavuotista näyttelytoimintaa. Kuurojen museo yhdistyi Werstaaseen vuonna 2012.
− Taulut ovat oman aikansa opetuksen ja oikeastaan koko yhteiskunnan kuva. Kotimaisissa tauluissa näkyvät selkeästi 1900-luvun alkupuoliskon ihanteet. Tuolloin koti, uskonto ja isänmaa muodostivat aatteellisen pohjan kansakoulujen opetukselle. Talonpoikaiset hyveet ja maalla asuminen olivat arvossaan. Ulkomaisissa maantiedon tauluissa puolestaan näkyvät eurooppalaisen siirtomaavallan ajattelutavat ja jopa ajatus ihmiskunnan koostumisesta keskenään eriarvoisista roduista, museolehtori Hanna Yli-Hinkkala kertoo.
− Koulutaulujen kiehtovuudessa on varmasti monta syytä. Varttuneille ne tuovat muistoja mieleen: koulukirjoissa ei aluksi ollut juuri kuvia, joten isot värikkäät taulut olivat pienille oppilaille elämyksiä. Monelle taulut olivat ainoita kosketuksia vieraisiin maihin ja kulttuureihin.
Laatu kesti aikaa. Esimerkiksi Otavan mustapohjaisia kasvitauluja painettiin jopa seitsemällä eri vuosikymmenellä aina 1960-luvulle asti. Samoja tauluja voitiin käyttää useita vuosikymmeniä.
Tänä lauantaina kello 13–15 Werstaalla järjestetään Kauneimmat koulutaulut ja -laulut -niminen laulutilaisuus. Yhdessä lauletaan vanhoja kansakoululauluja, ja samalla voi elvyttää omia koulumuistojaan.

 

Kauneimmat koulutaulut 14. helmikuuta saakka Työväenmuseo Werstaassa (Väinö Linnan aukio 8, Tampere).

Comments are closed.